5 eyalette polis baskını... 200 milyon Euro...

Güncelleme Tarihi:

5 eyalette polis baskını... 200 milyon Euro...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2019 10:57

Almanya bu sabaha polis baskınlarıyla uyandı. Düsseldorf Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde yasa dışı yollarla yurtdışına para havale eden çeteye yönelik beş eyalette polis baskınları gerçekleşti.

Haberin Devamı

BERLİN, Hamburg, Hessen, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) ve Baden Württemberg eyaletlerinde 850 polis, 62 ev ve iş yerinde arama yaptı. İş yerleri arasında kuyumcular, metal şirketi ve farklı iş kolunda faaliyet gösteren yerler de bulunuyor. Baskınlarda polisin yanı sıra aralamalarda maliye görevlileri de yer aldı. Yaşları 23 ila 61 arasında değişen 27 çete üyesi hakkında, ‘Hawala Banking’ denilen yasa dışı havale yöntemiyle Türkiye’ye 200 milyon Euro kaçırmaktan soruşturma açıldı. Şüphelilerden 6’sı hakkında tutuklama kararı istendi. ‘Hawala Banking’ sistemi, banka denetleme sistemi kapsamı dışında işlediği için illegal olarak kabul ediliyor. Soruşturmanın Hollanda’yı da kapsadığı belirtildi.

5 eyalette polis baskını... 200 milyon Euro...

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
‘Hawala Banking’ sistemi, terör örgütleri ve organize suç şebekeleri tarafından sıklıkla kullanılan alternatif bir havale sistemi. Güven esasına dayalı sistem olan para gönderme işleminde neredeyse hiç kayıt tutulmuyor. Sistem şöyle işliyor; Örneğin Almanya’da yaşayan bir kişi Türkiye’de yaşayan birisine kara para aktarmak veya yasa dışı yollarla kayıt dışı parayı ulaştırmak isterse, Almanya’da bu işi yürüten kişiyi buluyor. Parayı Almanya’daki kişiye teslim ediyor. Parayı teslim alan, Türkiye’de kendisine bağlı başka bir kişiyi arayarak aldığı miktarda parayı teslim etmesi için talimat veriyor. Bunun karşılığında da bir miktar para alıyor. Zaman içinde iki kişi arasındaki hesap hareketlerinin dengelenmesi gerekir. Bunun için de lektronik transfer, çek gönderme, mal ticareti ile ilgili ödemelerin yapılması, değerli taş veya maden ticareti veya kaçakçılığı, naylon fatura, fiziki para transferi gibi yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemi düşük havale ücreti ödemek isteyenler de zaman zaman tercih ediyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME!