31 yıl sonra bile acımız hâlâ taze

Güncelleme Tarihi:

31 yıl sonra bile acımız hâlâ taze
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2023 11:23

Almanya’nın Mölln kentinde 23 Kasım 1992’de aşırı sağcılar tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden 2’si çocuk 3 Türk vatandaşı için katliamın 31. yıl dönümünde anma töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

ALMANYA tarihine ‘kara bir leke’ olarak geçen ‘Mölln vahşeti’, aradan 31 yıl geçmesine rağmen unutulmadı. Schleswig Holstein eyaletine bağlı Mölln kentinde 23 Kasım 1992 tarihinde neo-Naziler tarafından evlerinin kundaklanması sonucu yaşamını yitiren Bahide Arslan (51), Ayşe Yılmaz (14) ve Yeliz Arslan (10), 31’inci ölüm yıl dönümlerinde katliamın yaşandığı Mühlen Caddesi’ndeki evlerinin önünde törenle anıldı. Anma kapsamında DİTİB Fatih Sultan Camii’nde mevlit okunurken, Kurpark Meydanı’nda konuşmalar yapıldı. Arslan ailesi, Mölln Belediye Başkanı Ingo Schaper, dernek temsilcileri, siyasiler ve vatandaşlarımızın katıldığı törende, Almanya’nın başka yerlerinde ırkçı saldırıya uğrayan ailelere de söz verildi.

31 yıl sonra bile acımız hâlâ taze
Faruk Arslan

Haberin Devamı

‘BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM’
Yangında annesini, yeğenini ve kızını kaybeden Faruk Arslan burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Aramızdaki yanlış anlaşılmaları veya diyalog eksikliğini ve geçen 30 yılı geride bırakarak yeniden birlikte barış içinde yaşamak için mücadele edelim. Ama geçmişte yaşananları da unutmadan. 53 yıldır Almanya’da yaşıyorum ve 30 yıldır yüreğimde her geçen gün kararan, bir türlü kurtulamadığım ağır bir taş taşıdığım için üzgünüm. 30 yıldır olduğu gibi bugün de burada olarak acılarımızı hafifletmeye çalışan, ırkçılıkla mücadelede yanımızda olan insanlar gerçek anlamda kurbanların yanında olan insanlar, onlara teşekkür ediyorum.” Arslan ayrıca, annesi ve kızının mezarını ziyaret eden Hamburg basınına teşekkür ederek, “31 sene mezarlığımıza giderek bizi anmanız, beni çok gururlandırdı” dedi.
Arslan konuşmasının ardından verdiği röportajda ise, “Bu 31’inci sene Mölln için bir başlangıç olsun. Önceden yapılan hatalar düzelir. Gelecekte güzel bir şeyler görüyorum. Irkçılığa karşı savaşmak bizim görevimiz. Meclis’in içinde bu sağcılara söz verildiği zaman benim için Almanya bitmiştir. Eskiden yapılan hatalardan ders almadıysa, bundan sonra bizim verdiğimiz dersler de yerine gelmez” dedi.

Haberin Devamı

31 yıl sonra bile acımız hâlâ taze
Mölln Belediye Başkanı Ingo Schaper

‘HERKES KENDİNİ SORGULASIN’
Mölln Belediye Başkanı Schaper, konuşmasına başlamadan önce İbrahim Arslan’ı sahneye çağırarak, “Bundan sonra Mölln’deki anma programlarının organizesini Arslan ailesine devrediyoruz. Biz de belediye olarak sizin programınıza sadece katılım sağlarız” dedi. Yabancılaştırılma, düşmanlık, sevdiklerini kaybetme, fiziksel ve duygusal acı yaşamanın ne kadar zor olduğunu söyleyen Schaeper, “Bu durumla nasıl başa çıkabilecekleri konusunda herkes kendini sorgulasın” dedi.

31 yıl sonra bile acımız hâlâ taze
Hamburg Başkonsolosu Derya Kara

Haberin Devamı

Hamburg Başkonsolosu Derya Kara ise şöyle konuştu: “Arslan ve Yılmaz ailelerinin acısını bir kez daha yürekten paylaştığımı ifade ediyorum. 31 yıl geçmesine rağmen acımız tazedir ve maalesef Almanya’da gerçekleştirilmiş olan diğer bütün ırkçı saldırılar gibi hafızalarımızda yerini korumaktadır. Toplumumuzda derin yaralar açan bu gibi elim hadiselerin unutulmaması ve unutturulmaması, benzeri saldırıların gelecekte yaşanmaması için son derece önemlidir ve hepimizin asli sorumluluğudur. Demokratik toplumlarda yeri olmayan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam düşmanlığına karşı siyasal, toplumsal ve yasal düzlemde tüm gerekli tedbirlerin alınması ve topyekün mücadele edilmesi son derece önem arz etmektedir.”

Haberin Devamı

31 yıl sonra bile acımız hâlâ taze

‘GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI’
Anma töreninin ardından saldırının yaşandığı eve, çelenk ve çiçek bırakıldı. Daha sonra Mühlen Caddesi 9 adresinden ilk kundaklamanın yapıldığı ve can kaybının olmadığı Ratzeburger Caddesi 13 adresinde bulunan binanın önüne yürüyüş yapılarak, buradaki anıt taşa da çiçekler bırakılarak saygı duruşu yapıldı. Anma töreninin son programı ise Mölln Belediyesi’ne ait olan Stadthauptmannshof binasında yapılan ikram ve sohbetle sona erdi. Katılımcıların ortak çağrısı ise Mölln, Solingen, Hanau gibi ırkçı saldırıların tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması ve İslamofobiye geçit verilmemesiydi.

Haberin Devamı

31 yıl sonra bile acımız hâlâ taze

SAMSUN’DAKİ MEZARLIĞI ZİYARET ETTİLER
Hamburg’daki gazetecilerden oluşan Hamburg Türk Basın Birliği (HTBB) yönetimi ve üyelerden oluşan 7 kişilik heyet, anma töreni öncesi Samsun-Çarşamba’daki Göğçeli Mezarlığı’na giderek burada yatan Bahide ve Yeliz Arslan’ın mezarını ziyaret ettiler. HTBB adına konuşan Ali Akdemir, “Mölln katliamı, Almanya’nın tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Irkçı vahşet sonucunda ölen üç canın acısı bugün dahi tazeliğini hâlâ koruyor. Bu alçak saldırı, Almanya’nın utanç günlerinden biri olarak tarihe geçmiştir” dedi. Daha sonra Başkan Mehmet Atak ve beraberindekiler mezarlığa karanfil bırakıp dua ettiler.

31 yıl sonra bile acımız hâlâ taze

MÖLLN KATLİAMI
25 yaşındaki Michael Peters ve 19 yaşındaki Lars Christiansen adlı iki ırkçı, 22 Kasım’ı 23 Kasım’a bağlayan gece önce Ratzeburger Caddesi’nde bulunan Türklere ait binaları sonra da Arslan ailesinin evini molotofkokteyli atarak ateşe verdi. Kundaklanan ev 51 yaşındaki babaanne Bahide Arslan ile torunları 10 yaşındaki Yeliz Arslan ve o sırada Türkiye’den misafir gelen 14 yaşındaki Ayşe Yılmaz’a mezar oldu. İki neo-Nazi, saldırının ardından polis ve itfaiyeyi arayıp olayı üstlenmiş ve “Yaşasın Hitler, pis Türkleri yaktık” diyerek telefonu kapatmıştı. İtfaiye ekiplerinin Arslan ailesini kurtarmaya gelmesi Ratzeburger Caddesi’ndeki yangın yüzünden gecikince üç Türk yanarak can verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri içeri girdiklerinde, 6 saattir duman soluyan ve babaannesi Bahide Arslan’ın ıslak battaniyelere sarıp masanın altına soktuğu İbrahim Arslan ağır yaralı olarak çıkardı. Oğlu Emrah’ı ıslak battaniyeye sarıp 7 metre yükseklikten aşağıya atlayan Ayten Arslan ise iki sene süren tedavisinin ardından engelli olarak hayatta kalmayı başardı. İki ırkçıdan biri yaşı küçük olduğu için sadece 7.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğeri ise önce müebbet hapis cezası alırken, 15 yılın sonunda serbest bırakıldı.

31 yıl sonra bile acımız hâlâ taze

31 yıl sonra bile acımız hâlâ taze

31 yıl sonra bile acımız hâlâ taze

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!