30 yıl geçti hâlâ ırkçı saldırılar yaşıyoruz

Güncelleme Tarihi:

30 yıl geçti hâlâ ırkçı saldırılar yaşıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2023 10:30

SPD KRV Meclis Grubu, Almanya’nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993’te gerçekleştirilen ırkçı saldırıda hayatını kaybeden Genç Ailesi’nden 5 kişi için bir anma etkinliği düzenledi. Etkinlikte aşırı sağcı akımlara dikkat çekildi.

Haberin Devamı

KUZEY Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisi SPD Grubu, 30 yıl önce Solingen’deki ırkçı saldırıda hayatına kaybeden Genç Ailesi’nden 5 kişiyi duygusal bir törenle andı. Meclis’in genel kurul salonundaki törene 200’den fazla konuk katıldı. SPD KRV Meclis Grubu Başkanı Thomas Kutschaty, “1990’lı yılların başında yaşanan bu olay, ırkçı saldırı dalgasının en üzücü zirvesiydi. Ancak bugün, Almanya’da hâlâ aşırı sağcı şiddete maruz kalıyoruz. NSU cinayetleri, Münih, Walter Lübcke cinayeti, Halle ve Hanau... Aşırı sağcılığa kararlılıkla karşı çıkmaya devam etmek için hatırlamak ve farkındalığı artırmak her zamankinden daha önemli” dedi.

30 yıl geçti hâlâ ırkçı saldırılar yaşıyoruz
Törende, 2006’da NSU tarafından öldürülen Dortmundlu Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık ve 1992’de Mölln’deki ırkçı saldırıdan kurtulan İbrahim Arslan yaşadıklarını anlattı. Kuzey Ren Vestfalya Irkçılık Karşıtı Çalışmalar Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi’nden (IDA-NRW) o günlerin tanığı Birgül Demirtaş da dışlanmaya karşı mücadelenin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı.
30 yıl geçti hâlâ ırkçı saldırılar yaşıyoruz

Gamze Kubaşık

Haberin Devamı

AŞIRI SAǦ HÂLÂ EN BÜYÜK TEHLİKE
Panele video mesajıyla katılan Göç, Sığınmacılar ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, “Solingen katliamının üzerinden 30 yıl geçmiş olsa bile unutmamalıyız” dedi. Alabali-Radovan, Almanya’da her yıl 20 bin aşırı sağcı suç işlendiği göz önünde bulundurulduğunda, ırkçılık ve aşırı sağcılığın barış içinde bir arada yaşam için ‘en büyük tehlike’ olmaya devam ettiği uyarısında bulundu.

30 yıl geçti hâlâ ırkçı saldırılar yaşıyoruz

Volkan Baran

KRV SPD Meclis Grubu Uyum Politikaları Sözcüsü Volkan Baran ise “Liberal demokrasi isteyenler, ırkçı ideolojilerin ve eylemlerin hedefi olan kişilerin haklarını ve katılımlarını güçlendirmelidir. Azınlıkları dışlama girişimlerine karşı cevabımız da onların aidiyet duygularını güçlendirmek olmalıdır” sözleriyle azınlık haklarına ve katılıma dikkati çekti.

Haberin Devamı

SPD’li KRV milletvekili Josef Neumann ise tüm demokratları aşırı sağcı söylemlere ve şiddete karşı birlikte durmaya çağırdı: “Tüm demokratik partiler ve tüm vatandaşlar, yabancı düşmanlığının, ırkçılığın ve aşırı sağcılığın her türüne kararlılıkla karşı durmakla yükümlüdür. Bunu, Solingen’in kurbanları Gürsün İnce, Hatice Genç, Gülüstan Öztürk, Hülya Genç ve Saime Genç’e borçluyuz.”

KUNDAKÇILAR SERBEST
29 Mayıs 1993 tarihinde Almanya’nın Solingen şehrinde, Türkiye kökenli Genç Ailesi’nin evi Neonaziler tarafından kundaklandı. Saldırıda Hatice Genç (19), Hülya Genç (9), Saime Genç (5), Gülüstan Öztürk (12) ve Gürsün İnce (28) yaşamını yitirdi. Genç Ailesi’nin hayatını karartan failler Markus Gartmann (23), Christian Buchholz (20), Christian Reher (17) ve Felix Köhnen (16) ise yaklaşık 2 yıl süren dava sonunda 10 ila 15 yıl hapis cezası aldılar ve cezalarını çektikten sonra serbest bırakıldılar. Kuzey Ren Vestfalya’da yaşıyorlar ancak adresleri gizli.

30 yıl geçti hâlâ ırkçı saldırılar yaşıyoruz

30 yıl geçti hâlâ ırkçı saldırılar yaşıyoruz

30 yıl geçti hâlâ ırkçı saldırılar yaşıyoruz

 

BAKMADAN GEÇME!