18 yılda 1 milyon 390 bin Euro bağış yapıldı

Güncelleme Tarihi:

18 yılda 1 milyon 390 bin Euro bağış yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2024 11:22

Almanya’da devletin borç yüküne destek vermek isteyen vatandaşlar, geçen yıl yaklaşık 107 bin Euro bağışta bulundu. Stern dergisinin haberine göre 2023 yılında bağışlar da hafif bir artış gözlendi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da devletin güncel borçlanma miktarı yaklaşık 1.7 trilyon Euro. Federal hükümet, devletin borçlarını geri ödemesine destek olmak isteyen vatandaşlar için 2006 yılında Merkez Bankası’nda bir bağış hesabı oluşturdu. İsteyen vatandaşlar miktarı ne olursa olsun devlete bağışta bulunabiliyor. Stern dergisinin haberine göre geçen yıl bu bağış hesabına 701 havale yapıldı ve toplamda 106 bin 683 Euro 65 Cent devlete bağışlandı. 2022 yılına göre 46 bin Euro daha fazla bağışta bulunuldu. Federal Maliye Bakanlığı konuyla ilgili soruya verdiği yanıtta, 2023 yılında sadece bir kişinin federal hükümete 25 bin Euro transfer ettiğini açıkladı. Bunun geçen yıl içinde tek seferde yapılan en büyük miktar olduğu ifade edildi. Bağışlanan en küçük para miktarı ise 1 Cent oldu.

Haberin Devamı

FAZLA KATKI BEKLENMİYOR
Maliye Bakanlığı, ‘borç geri ödeme hesabı’na alınan bağışların, federal bütçede ‘32. Bölüm-federal borç-3201 nolu borçlanma - 32511 nolu kredi piyasasından alınan kredilerden elde edilen gelirler’ başlığı altında bütçe kalemine kaydedildiğini ve bunun sadece borç geri ödemesi amacıyla kullanıldığını açıkladı. Bakanlık, vatandaşların gönüllü olarak federal hükümete para aktarma motivasyonu hakkında yorum yapmadı ancak hükümetin çok fazla katkı beklemediğini açıkladı. Hükümetin amacının bu olmadığı belirtilirken, halkı bu tür ödemeler yapmaya teşvik etmeye çalışmadığı kaydedildi. Açıklamada, “Devlet, federal bütçeyi finanse etmek için bağışlara bağımlı değildir ve aktif olarak bağış talep ederek bu izlenimi vermemelidir” denildi. Devletin borçlanmasan destek bağış hesabı 18 yıl önce kuruldu ve o günden beri 1 milyon 390 bin 046 Euro bağış yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!