ASBÜ’lüler atmıyor ‘Yeniden Kullan’ıyor

Güncelleme Tarihi:

ASBÜ’lüler atmıyor ‘Yeniden Kullan’ıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2023 15:08

ASBÜ’nün ‘Yeniden Kullan: Ekolojik Bilinci Geliştirme ve Sosyal Paylaşım Projesi’ kapsamında üniversite çalışanları ve öğrenciler, ikinci el eşyalarını atmayarak bağışlıyor. Daha sonra açılan sergide ise ihtiyacı olanlar eşyaları ücretsiz olarak alıyor. Projeyle tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve çevreye duyarlılığın arttırılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nin yürüttüğü ‘Yeniden Kullan: Ekolojik Bilinci Geliştirme ve Sosyal Paylaşım Projesi’ kapsamında 9’uncu sergi açıldı. Üniversite öğrencileri, eğitimciler ve çalışanların bağışladıkları ikinci el eşyalar, Sümerbank Binası Kütüphane Fuaye Alanı’nda iki gün boyunca sergilendi. İhtiyacı olanlar da buradan ücretsiz olarak kullanılabilecek durumdaki ikinci el eşyaları aldı. Önceki gün açılan sergi yoğun ilgi gördü. Gıdadan küçük ev aletlerine, oyuncaktan ayakkabıya kadar yüzlerce ikinci el eşyanın yer aldığı sergi ağırlıklı olarak kıyafetlerden oluştu. Sergi açılışına ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da katıldı. Prof. Dr. Arıcan, ‘Yeniden Kullan’ projesinin sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir kampüs oluşturma hedefinin bir ürünü olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

ASBÜ’lüler atmıyor ‘Yeniden Kullan’ıyor

TÜKETİM ALIŞKANLIĞINI DEĞİŞTİRME AMACI

Projeyi Hürriyet Ankara’ya anlatan proje koordinatörlerinden Doç. Dr. Nagihan Gür şunları söyledi: “Bu, sosyal sorumluluk anlamında ekolojik bilinci geliştirmek için tasarlanmış bir proje. 2016’da başladık, ilk sergiyi 2017’de açtık. Yedi yıl oldu, dokuzuncu sergiyi açtık. Bir ay önce bağış için ilana çıkıyoruz. Hocalardan, öğrencilerden ve personelden ürünler geliyor. Ürünleri toplarken ayrım gözetmiyoruz herkes bağış yapabiliyor. Zenginden alıp fakire verme gibi bir misyonumuz yok. Herkesin tüketim alışkanlığını değiştirmeyi amaçlıyoruz. Her sergide de ben kendim ikinci el kıyafet giyiyorum dikkat çekmek için. Bir ay içinde bağışları topladıktan sonra da gün belirliyoruz. Kasımın başında da sergimizi yapıyoruz. Sergi sabahı bütün ürünleri açmadan sergi alanına getiriyoruz ve herkesin önünde açıyoruz. Kullanılmayacak durumda olanları ayırıp okulumuzun geri dönüşüm kumbarasına atıyoruz.

ASBÜ’lüler atmıyor ‘Yeniden Kullan’ıyor

Haberin Devamı

İKİNCİ ELİ VARKEN NİYE YENİSİNİ ALALIM?

 Sergiyi iki gün olarak açıyoruz ancak ilk gün çok yoğun ilgi görüyor. Herkes poşetini alıp istediği ürünü alabiliyor. ‘Yeniden Kullan’ vermek için de önemli bir alan. İnsanlar neyi nereye vereceğini bilemiyor. Bu da kolaylık sağlıyor. Eşyanın bize yüklediği negatif enerjiyi alıyor, vererek rahatlıyor insanlar. İstifçilikten de kurtuluyorlar. Ekoloji bilinci de geliştiriyor. Doğaya en zarar veren sektörlerin başında moda, plastik üretim ve eşya sektörleri geliyor. Bunları azaltmayı amaçlıyoruz. İkinci eli varken niye gidip yenisini alalım? Elimizdekini tüketelim. Hatta şöyle oluyor sergimizden daha önce eşyayı alan giyiyor ve küçülünce geri getiriyor başkası da kullanabiliyor. Makarna, kullanılmamış ketçap, reçel, buğday da gelebiliyor. Çocuk kıyafeti, CD, kitap, mutfak eşyası evde olan her türlü eşya gelebiliyor. İnsanların evinde ne var? Neyi bağışlıyorlar? Sosyolojik olarak bu da gözlemlenmiş oluyor. Ağırlıklı olarak kıyafet geliyor bu da en çok kıyafet attığımızı gösteriyor. Bu bir kermes değil. Amacımız da önce bölgemizi ve çevremizi değiştirmek bu alışkanlığı yaygınlaştırmak. Projeyi birlikte yürüttüğümüz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Fakülte Sekreteri Nihal Tekin’e, desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’a ve katkılarından dolayı tüm akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

ASBÜ’lüler atmıyor ‘Yeniden Kullan’ıyor

Proje ile ilgili ayrıntılara https://yenidenkullan.asbu.edu.tr adresinden ulaşılabiliyor.

BAKMADAN GEÇME!