GeriSeyahat Amazonlar’dan Amisos’a, Bandırma Vapuru’ndan yaylalara tüm güzellikleriyle turistlerini bekleyen kent Samsun
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Amazonlar’dan Amisos’a, Bandırma Vapuru’ndan yaylalara tüm güzellikleriyle turistlerini bekleyen kent Samsun

Amazonlar’dan Amisos’a, Bandırma Vapuru’ndan yaylalara tüm güzellikleriyle turistlerini bekleyen kent Samsun

Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) Samsun’da gerçekleştirilen inceleme gezisine katıldım. Karadeniz Bölgesi’nin konumu itibariyle en önemli illerinden biri olan Samsun’un tarih, kültür ve turizm açısından da ne kadar zengin bir kent olduğuna bu gezi vesilesiyle tanık oldum. Başaran Ulusoy başkanlığındaki TÜRSAB heyetiyle birlikte gezdiğimiz Samsun, gerek doğal güzellikleri, gerekse tarihi kalıntılarıyla, şu günlerde tatil için alternatif yer arayanlar için iyi bir tercih olabilir.

Samsun MÖ 7. yüzyılda Amisos adıyla kurulan ve 3000 yıllık geçmişe sahip bir koloni şehri. Günümüze kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan bölge, geçmişte kadın savaşçılar olarak tanınan Amazonlar’ın da yaşadığı yer... Ayrıca Amisos adının bir Amazon Kraliçesi’nin adından geldiği söyleniyor. Tunç Çağı’nın en önemli silah üretim merkezlerinden olan bölge, bugün de Karadeniz’de yapılan el yapımı silahlarla bu özelliğini halen koruyor.

Anadolu’nun Karadeniz’e açılan en önemli kapısı konumunda, Türkiye’nin en büyük akarsuları Kızılırmak ve Yeşilırmak arasında verimli delta topraklarına kurulmuş bir tarım merkezi olan Samsun, denizi, ormanları ve yaylalarıyla da bir doğa cenneti olarak keşfedilmeyi bekliyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün, Bandırma Vapuru’yla 19 Mayıs 1919’da çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı yer olması itibariyle de Samsun bizler için ayrı bir öneme sahip.

TÜMÜLÜSLERE TELEFERİKLE SERVİS

Samsun-Sinop karayolu üzerinde, şehir merkezinden dört kilometre uzaklıkta Baruthane mevkiinde bulunan iki adet tümülüste (Mezartepe), Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda ve Kültür Bakanlığı’nın denetiminde 2004-2005 yılları arasında kazılar yapılmış. Kazılar sonucunda Helenistik dönemden (MÖ 330-30) kalma mezar yapıları ve blok taş duvarlar bulunmuş. Bu alan şimdi bir açık hava arkeoloji müzesi. Amisos kentinin nekropol alanı olan Baruthane’de halen bulunmamış mezar alanları olduğu sanılıyor. Çevre düzenlemesi bitmek üzere olan alan ziyaretçilerini bekliyor.

Yolunuz tümülüslere düşerse bu tarihi tepenin hemen yanıbaşında hizmete açılan Amisos Cafe’de, Karadeniz manzarasına karşı yöresel tatları deneyebilirsiniz. Sizlere tavsiyem Karadeniz pidesi veya saç kavurma. Şehir merkezinden bölgeye minibüs ve otobüs var. Deniz manzarası keyfi yapmak isterseniz, Batıpark sahilinden tepeye 320 metrelik bir teleferik ulaşımı da bulunuyor.

PAFLAGONYA’DA TARİH GÖL KIYISINDA YEMEK

Paflagonya bölgesinde bulunan Asarkale, Karadeniz sahilindeki en eski ve büyük kalelerden biri olarak MÖ 3. yüzyılda inşa edilmiş. Stratejik yönden önemli bir konumda bulunan kale, Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan yolu koruma görevini uzun yıllar üstlenmiş. Irmak seviyesinden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan kaleye, girişi yol
/images/100/0x0/55eaf391f018fbb8f8a13f66
hizasında bulunan bir tünelle çıkılabiliyor. Asfalt yol yapılmadan önce askeri amaçla yapılan ve dışarıdan hiç fark edilmeyen bu tünelin ağzı ırmağa açılıyormuş. Bölgede ikisi kalenin yamaçlarında, birisi de ırmağın karşı yakasında olmak üzere Grek mimarisinin özelliklerini taşıyan üç adet Paflagonya tipi kaya mezarı da yer alıyor. Kızılırmak’ın mavisinin yeşil doğayla buluştuğu, bakir kalmış bölge, keşfedilmeyi bekleyen bir cennet gibi...

Asarkale ve Paflagonya kaya mezarlarını ziyaret etmek isterseniz bölgenin hemen yakınında bulunan Kolay beldesine Bafra’dan otobüs veya minibüsle ulaşabilirsiniz. Samsun’a 85, Bafra’ya da 35 kilometre uzaklıkta olan Kolay’da, bir şeyler atıştırmak isterseniz Kızılırmak üzerindeki Derbent Baraj Gölü civarında çeşitli tesisler var. Derbent Baraj Gölü’nün yapılmasıyla yükselen su seviyesi sonrası su altında kalan yaşam alanları ilginç görüntülere sahne olmuş.

Biliyorsunuz, Karadeniz turizminde yaylaların önemi çok büyük. Samsun civarında da yaylaya çıkmak isterseniz çeşitli seçenekler mevcut. Şehre 18 kilometre uzaklıkta 1200 metrede Kocadağ Yaylası, Ladik’te 1800 metrede Akdağ Yaylası, Bafra’da Nebiyan Yaylası, Vezirköprü’de Kunduz Yaylası seçeneklerinden tercih yapabilirsiniz. Kunduz Yaylası’nda Orman Müdürlüğü’ne bağlı tesislerde konaklama imkanından da yararlanılabilir.

KURTULUŞ SAVAŞI’NIN EN ÖNEMLİ SİMGELERİNDEN BİRİ

Atatürk ve kurmaylarının Samsun’a gelirken kullandıkları, Kurtuluş Savaşı tarihinin en büyük simgelerinden olan Bandırma Vapuru’nun gerçek ölçülerde bir kopyası 2003 yılından beri Doğu Park mevkiinde yer alıyor. Gemide, Samsun’a çıkış öncesi Ata ve kurmaylarının çalışmalarını simgeleyen balmumu heykellerin yer aldığı bir salon, Atatürk’ün kamarası ve kaptan köşkü ziyaret edilebilir.

AMİSOS HAZİNELERİ VE AMELİYATLI KAFATASLARI

Samsun’da fuar alanı içinde bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi; Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserleriyle tarih meraklıları için uğranmadan geçilmemesi gereken bir mekan. Müzede, Tunç Çağı’na ait ameliyatlı kafatasları, günümüzde Antik Amisos kentinde bir raslantı sonucu bulunan Amisos Hazineleri, MS 1. yüzyılda yapılan Genç Bronz Atlet Heykeli ve orta salonda bulunan Roma mozaikleri (MS 3. yüzyıl) ilk öne çıkan eserler... Bunların yanı sıra çeşitli dönemlerin sikkeleri de incelenebilir. Müze, pazartesi dışında her gün 08:00-17:00 saatleri arasında gezilebilir.

2007 Karadeniz yılı olacak

Büyük Samsun Oteli’nde turizmcilerle yapılan, Karadeniz ve Samsun turizmi konulu sohbet toplantısına konuşmacı olarak katılan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, bölgede turizmi hareketlendirmek için çeşitli çalışmalara başladıklarını ve birlik olarak 2007 yılını turizmde Karadeniz yılı ilan ettiklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl özelleştirdikleri Samsun ve Ankara feribotlarına olan ilgiden memnun kaldıklarını açıklayan Ulusoy, önümüzdeki yıl için bir feribot daha alarak bunu da Karadeniz hattında çalıştırmayı planladıklarını belirtti. Yeşille mavinin dört mevsim kucaklaştığı bölgenin alt yapı ve tesis açığının giderilmesiyle, turizm pastasından önemli bir pay alacağına da değinen Ulusoy, gerekli teşviklerin devlet tarafından turizmcilere verilmesi çağrısında da bulundu.

KONAKLAMA ve ULAŞIM

Karadeniz’in merkezi bir noktasında bulunan Samsun’a haftanın her günü Türk Hava Yolları ve Onur Air’in tarifeli seferleri var. Çeşitli otobüs firmaları da Samsun’a çalışmakta. Şehirde 5 yıldızlı Büyük Samsun Oteli’nin (0362 4324999) yanı sıra, Çavuşoğlu Hotel (0362 2563365) , North Point Hotel (0362 4359595), Vidinli Oteli (0362 4316050) , Yafeya Oteli (0362 4351131) gibi mekanlarda konaklanabilir.
False