Ünlü aktör Robin Williams Parkinson hastasıymış

Güncelleme Tarihi:

Ünlü aktör Robin Williams Parkinson hastasıymış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2014 12:00

Hafta başında yaşamını yitiren ünlü oyuncuyla ilgili son açıklama!

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ABD’li ünlü aktör Robin Wiliiams’ın, Parkinson hastası olduğu eşi tarafından açıklandı.

Aktörün eşi Susan Schneider yaptığı açıklamada, Williams’ın Parkinson hastalığının ön safhasında olduğunu belirtti. Schneider ayrıca, eşinin ölmeden önce endişe ve depresyondan yaşadığını da dile getirdi.

Uzmanlarımızdan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Safiye Bilgin, ünlü aktör Robin Williams’ın da muzdarip olduğu Parkinson hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Parkinson hastalığının dört önemli bulgusu istem dışı titreme (tremor), kas sertliği (rijidite), hareketlerde yavaşlama (bradikinezi) ve denge kaybıdır. Hastaların yaklaşık beşte birinde ilk belirti olarak bir eli kullanmakta güçlük görülür.

Diğer klinik özellikler açısından, hastalığın erken dönemlerinde hasta sıklıkla ince koordine hareketlerde zorlandığını fark eder. Günlük işlerin yerine getirilmesi zorlaşabilir (düğme iliklemek, saç taramak gibi) Maske yüz denilen, yüz ifadesinin silinmesi fark edilebilir. Ses kısılabilir ve monotonlaşabilir. Kullanmakta zorluk çekilen kol, yürürken tam olarak sallanmayabilir ve hasta aynı taraftaki ayağını yürürken sürüyebilir. Vücudun duruşu giderek bükülür ve adımlar da küçülür, el yazısı küçülebilir ve şekli bozulabilir.

Parkinson depresyon sebebi mi?

Daha sonraki dönemlerde ağızdan salya akması ve yiyecekleri yutmada zorluklar, koku alma duyusunun kaybedilmesi nedeniyle tat almada değişiklikler görülebilir. Bunlara ek olarak depresyon ve demans da ortaya çıkabilir. Sık idrara çıkma, terleme anormallikleri gibi otonom fonksiyon bozuklukları bulgularına rastlanabildiği gibi aynı zamanda uyku bozuklukları da gözlenebilir.

Parkinson hastalığının klinik tanısı, nörolojik muayenenin yapılması ile konulur. Kesin tanıyı sağlayan laboratuvar veya radyoloji yöntemi bulunmamaktadır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!