Stres ve depresyon obezitenin habercisi mi?

Güncelleme Tarihi:

Stres ve depresyon obezitenin habercisi mi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2017 15:52

“Obezitenin en yaygın nedeni, sağlıklı beslenmenin günde sadece üç öğün şeklinde ve eksiksiz olması gerektiği düşüncesidir” diyen Diyetisyen Rumeysa Çetin, sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Birçok çocuk, aileleri tarafından günde yalnızca üç öğün beslenmeye zorlanır ve hayatları boyunca da bu alışkanlığı sürdürürler. Oysa sağlıklı beslenme için esas olan, üç ana ve üç ara öğün olacak şekilde öğün alışkanlığı elde etmektir.

Bunun yanı sıra beslenme düzenini etkileyen faktörlerin başında şunlar gelir;

  •  Artan motivasyon kaybı
  •  Fiziksel aktivitede azalma
  •  Stres

OBEZİTE VE PSİKOLOJİ

Yemek yeme, gerilimden kurtulma çaresi olarak görülmektedir.

Yine baktığımızda obezitenin psikolojik sıkıntılarla olan ilişkisinin incelendiği çalışmalarda, üzerinde önemle durulan psikolojik sıkıntılardan biri de kaygıdır. Obez bireylerde psikiyatrik tanının incelendiği bir çalışmada, obez bireylerin %28’inde bir kaygı bozukluğunun varlığına rastlanmıştır.

NE YAPILMALI?

Beslenme programı kişiye özel olmalı

Stres ve depresyon obezitenin habercisi mi

Haberin Devamı

Beslenme programlarına uyum sağlanabilmesi için yapılacak değişiklikler, mümkün olduğunca lezzet ve uygulanabilirlik açısından kabul edilebilir olmalıdır. Beslenme programı kişiye özel olmalı ve beslenme alışkanlıklarınızı uzun dönemde değiştirecek şekilde sunulmalıdır.

Ağırlık kaybı ile birlikte sağlık riskleri de azaltılmalı

Stres ve depresyon obezitenin habercisi mi

Obezite tedavisinde sadece kilo kaybının sağlanması değil, ağırlık kaybı ile birlikte sağlık risklerinin azaltılması ve sağlığın geliştirilmesi gibi daha geniş amaçlar hedeflenir. Tedavide ilk olarak hedef ağırlık kaybı belirlenir ve kişi için en uygun ağırlık tanımlanır. Sağlıklı bir beslenme programında ihmal edilmemesi gereken en önemli noktalardan biri sıvı tüketimi ve ara öğündür. Beslenme uzmanı önerisinde yapacağınız ara öğünler, açlık hissini bastıracağı gibi kan şekerinizin de kontrol altına alınmasında yardımcıdır.

Yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir

Stres ve depresyon obezitenin habercisi mi

Haberin Devamı

Önemli olan yeterli ve dengeli beslenmeyi tüm öğünlerde uygulamaktır. Her ana ve ara öğün protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli olmalıdır. Tek başına karbonhidrat veya protein alınan öğünler, daha kolay acıkmanıza neden olur.

Vücuttaki yağ oranı kontrol altında tutulmalı

Stres ve depresyon obezitenin habercisi mi

Bunlara dikkat ederken mutlaka vücuttaki yağ oranınızı da kontrol altında tutmanız gerekmektedir. Vücut analiz ekipmanlarından faydalanarak yağ ölçümünüzü yaptırılması çok önemli.

Yaşam tarzı değişikliği, sağlıklı beslenme programı ve egzersiz obezitenin önlenmesinde en etkili çözüm yoludur.

Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!