Güncelleme Tarihi:
Kış aylarının vazgeçilmezidir salep… Bitkisinin kökü mevsiminde toplanır. Bir süre kurutulduktan sonra toz haline getirilir. Daha sonra isteğe göre tarçınla harmanlanır. Sütle birlikte kazanlarda uzun süre kaynatılır ve hazır hale getirilir.
Soğuk havaların içimizi ısıtan içeceği salep hakkında bilmemiz gerekenleri ve faydalarını Diyetisyen Fatma Gönen sıraladı.
Görseller: Pixabay, Alamy, Ingimage
Salebin kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır.
Özellikle Maraş Dondurması olarak bilinen dondurmaya tat ve koku verenin, dünyada sadece Kahramanmaraş'ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen salep olduğunu biliyor muydunuz?
Sindirim sitemine olumlu etkileri bulunur. Hazmı kolaylaştırır, özellikle şişkinlik gibi sorunlar yaşıyorsanız salebi deneyebilirsiniz.
Müsilaj özelliği sayesinde dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar, dokunun üzerinde geçici bir etki oluşturarak, dokuyu korur ve rahatlık verir.
Salep, enerji verir. Öğleden sonra salep ile yapacağınız bir ara öğün hem enerjinizi hem keyfinizi yerine getirir.
Kabızlık problemi olan bireyler için birebirdir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Öksürüğe ve üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Tarçın ve zencefil ile tüketildiğinde bu etkileri görmeniz mümkün.
Tatlı isteğini giderir. Tarçın ile tükettiğiniz salep kan şekeriniz dengeler, tokluk verir ve tatlı isteğini gidermede harika bir alternatif olur.
Ara öğün olarak tercih edebilirsiniz. Ancak yüksek nişasta ve şeker içeriğini düşünürsek porsiyona dikkat etmek gerekiyor.
Dışarda tükettğinizde 100 ml’inde 95 kcal enerji bulunduran salep, 1 porsiyonunda yaklaşık 230 kalori içerir. Evde kendiniz hazırladığınızda enerjiyi yarı yarıya azaltmanız mümkün.
1 su bardağı sütü 1 çay kaşığı toz salep ile Türk kahvesi gibi pişirin, tarçın ve dilerseniz zencefil ekleyip keyifle tüketin. Yoğun tatlı tadı isterseniz üstüne bal ekleyebilirsiniz.