Diyet bahanelerine son!

Güncelleme Tarihi:

Diyet bahanelerine son
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Sizin her bahaneniz için sağlıklı bir çözüm önerimiz var.

Haberin Devamı

Sağlıksız beslenmenizi haklı çıkaracak bahaneleriniz mutlaka vardır. Ya vaktiniz yoktur ya da çok yorgunsunuzdur. Ama bizim her bahaneniz için sağlıklı bir çözüm önerimiz var.

Sabahları kahvaltı etmeden evden alel acele çıkıyor, öğlen yemeğini dosyalarla boğuşurken sosisli sandviçle geçiştiriyor, akşamları da yorgunluktan bitap düştüğümüz için karnımızı pizzayla doyurmaya çalışıyoruz. Sağlıksız beslenmemizin gerekçesi ise 'zamanla yarışıyor' olmamız.

Yapılan araştırmalara göre; kadınların yüzde 53'ü, aşırı stres altında kaldıklarında yağlı veya tatlı besinlere yöneliyorlar. Oysa ki özellikle bu dönemde performansımızın düşmemesi için sağlıklı beslenmemiz çok daha önemli. Şimdi, teoride bunu biliyoruz ama işyerinde öğle yemeği için sadece yarım saatlik bir zamanımız varsa ne yapabiliriz ki diyor olabilirsiniz. Artık bu tür bahanelere sığınmayı bırakın. Ve Beslenme Uzmanı Aylin Yılmaz'ın zamanla yarıştığınız günlerde nasıl sağlıklı beslenmeniz gerektiğine dair önerilerine kulak verin!

1. 'Kahvaltı yapmak mı? Buna zamanım yok!'

Sabah saatimizin alarmı çalar çalmaz başlıyor telaşımız... Evden çıkmadan önce duş alınacak, kıyafete uygun takı ayarlanacak ve saçlara fon çekilecek... Malum zamanımız kısıtlı. Hal böyle olunca da çoğumuz sabahları kahvaltı yapmadan alel acele kendimizi dışarı atıveriyoruz. Bu gerçeği yapılan araştırmalar da çok net ortaya koyuyor. Öyle ki, kadınların yüzde 11'i sabahları kahvaltı etmeden işe gitmek zorunda kalıyor!

YANLIŞ: Kahvaltıyı genellikle pastaneden aldığımız poğaça, börek veya açma gibi hamur işleriyle geçiştiriyoruz. Oysa uzmanlar kahvaltının günün en önemli öğünü olduğuna dikkat çekiyorlar. Çünkü kahvaltı beynimizin en yüksek performansla çalışmasına yardımcı oluyor ve güne dinç başlamamızı sağlıyor. Kahvaltıyı ihmal ettiğimizde ise konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk ve bitkinlik gibi pek çok sorun ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda da günlük verimimiz azalıyor ve çalışma kapasitemiz düşüyor. Kahvaltı ayrıca sabahları çok düşük olan kan şekerini de yükseltip, düzenliyor. Böylece bizi başta diyabet olmak üzere pek çok hastalıktan da koruyabiliyor.

İDEAL: Zamanınız yoksa bir bardak süt, 4-6 çorba kaşığı müsli ve 2 kuru kayısı tüketerek güne dinç başlayabilirsiniz. Bir bardak taze meyve suyu (portakal, elma ve nar gibi) yanında 1 adet haşlanmış yumurta ile 1 dilim çavdar ekmeği üzerine sürülmüş fındık ezmesi de vücudunuzu yoğun bir iş temposuna hazırlayabilir. 1 adet kivi, yarım muz, 5 parça ceviz, bir tatlı kaşığı pekmez üzerine 2 çorba kaşığı yulaf ile 2 kaşık yoğurttan oluşan kahvaltı da sabah için öneriliyor.

İDARE EDER: Eğer geç uyandığınız için evden hemen çıkmanız gerekiyorsa, mutlaka 2 bardak su için ve 10 adet bademle birlikte 1 avuç kuru üzüm atıştırın. Veya 1 bardak sütle birlikte, 1 adet muz da sağlıklı bir alternatif olabilir. İsterseniz 10 adet cevizle birlikte 6 adet kuru kayısı ve yarım litre su ile de güne enerjik başlayabilirsiniz.

2. 'Öğlenleri sadece yarım saat boş vaktim var. Bu kısa sürede nasıl iyi beslenebilirim?'

Yoğun bir iş temposunda haliyle öğle saatlerinde yemek için zaman bulmakta güçlük çekiyoruz. Yapılan araştırmalara göre de; kadınların yüzde 16'sı iş yoğunluğu nedeniyle öğle öğünlerini masalarında yedikleri bir sandviçle geçiştirmek zorunda kalıyorlar.

YANLIŞ: Ismarladığınız pizza veya pide açlığınızı giderse de, bolca bulundurdukları karbonhidrat ve yağ nedeniyle kısa sürede yorulmanıza yol açıyorlar. Bu tür besinler aynı zamanda kan şekeri dengesini de bozarak kısa sürede açlık krizine girmenize de neden olabiliyor.

İDEAL: Evde hazırladığınız sebze yemeğini sabah termosla işyerine getirebilir ve ayranla tüketebilirsiniz. Sabah işe gitmeden önce hazırlayacağınız ve yeşil marul, domates, biber, salatalık, mısır, tavuk veya ton balıktan oluşan besin değeri yüksek bir salata ile de kendinize sağlıklı bir öğün oluşturabilirsiniz. Yanında yüzde yüz doğal bir bardak meyve suyu ile destekleyebilir veya evden getirdiğiniz 1 dilim çavdar ekmeği yiyebilirsiniz.

İDARE EDER: Hiçbir şey yapamazsanız, tavuklu ya da peynirli bir sandviç alın. Üzerine sebze de ekletirseniz, gün içinde ihtiyacınız olan besin değerlerinin hiç olmazsa bir kısmını karşılamış olursunuz. İsterseniz büyük bir salata alabilir, tatlı olarak da meyve ile kombine ettiğiniz bir kase yoğurt yiyebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!