GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda depresyon nasıl tedavi edilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda depresyon nasıl tedavi edilir

Çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda depresyon nasıl tedavi edilir

Depresyon yetişkinlerde görülmesinin yanı sıra çocukluk çağlarında da ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk çağlarında depresyon ile karşı karşıya kalan çocukların sosyal yaşamlarının, okul hayatının son derece olumsuz bir şekilde etkilendiği söylenmektedir. Peki, çocuklarda depresyon belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda depresyon nasıl tedavi edilir sizin için tüm detayları ile derledik.

Çocuklarda görülen depresyonun belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler yetişkin insanlarda görülenlerle hemen hemen benzerdir. Genel olarak çabuk kızma, içe kapanma, fiziksel şiddet gibi semptomlarla kendisini göstermektedir. Yetişkinlerde görülen depresyonda kilo kaybı ve kilo artışı görülürken, çocuklarda sadece kilo kaybı şeklinde görülmektedir.

 Çocuklarda Depresyon Belirtileri Nelerdir?

 Çocukluk dönemi depresyonu her çocukta farklı şekilde gözlenmektedir. Bu nedenle çocuğun iyi gözlemlenmesi teşhis açısından son derece önemlidir. Çocuklarda depresyon ergenlik döneminde daha da şiddetlenebilmektedir. Çocuklarda depresyon belirtileri şu şekildedir:

Çocuğun kendisini sürekli olarak huzursuzluk içinde hissetmesi

Çocukta ani bir şekilde gözlemlenen kilo kaybı ya da kilo artışı durumu

Çocuğun çevresinde gelişen olaylara karşı tepkisiz bir şekilde kalması

Çocuğun ailesi ve çevresinde bulunan kişiler ile göz teması kurmaktan kaçınması

Sürekli olarak umutsuzluk hali

Çocuğun sindirim sistemi problemleri yaşaması

Alınganlık ve ağlama nöbetleri

Çocuğun oyuncakları ile oynamak istememesi ve öfkesini oyuncaklarından çıkarması

Çocuğun içe kapanması ve hareketlerinde ağırlaşma

Çocuğun sevdiği şeylere ilgisini kaybetmesi ve artık yaşamak istememesi

Çocuklarda Depresyon Nasıl Anlaşılır?

 Yedi yaşın altında olan çocuklarda geri çekilme, yemeği reddetme, uyku bozukluğu, ağlamaklılık ve kayıtsızlık gibi durumlara dikkat edilmelidir. Okul çağında olan çocuklarda ağlamaya yatkınlık, monoton ses tonu, çaresiz davranış, üzgün görünüm ve hareketlerde yavaşlama durumları söz konusudur. Bu dönemde çocukların okula karşı olan ilgisinde azalma gözlemlenir. Sevdikleri okul dışı aktivitelere bile isteksiz tepki verebilir. Somatik olan belirtiler oldukça sıktır. Bu belirtilerin başında ise baş ağrısı ve karın ağrısı gelmektedir.

 Geç çocukluk döneminde ise en belirgin olan durum çocuğun kendisine olan güvenini kaybetmesidir. Kendisinden hoşnut olmama, kendisiyle ilgili hayal kırıklığı yaşama, kendisini tehlikeye atabilecek olan davranışlar içerisinde bulunma gibi olayların içerisinde olabilir.

 Çocuklarda Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

 Ergenlerde ve çocuklarda depresyon tedavisi sürecinde kişi ve çevresi tek bir bütün olarak kabul edilir. Çocuk, aile, okul, tedavi ekibi işbirliği ile tedavi sürecine başlanır. Çocuğun durumuna göre bireysel psikoterapi, oyun terapisi, aile terapisi, aile danışmanlığı ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

 Çocuklarda depresyon tedavileri çok yönlüdür. Bu tedavi yöntemleri içerisinde ilaçla tedavi de bulunmaktadır. Bazı aileler ilaç denildiği zaman tedirgin olabilirler. Bu durumun oluşmasında basında yer alan yanlış haberlerin büyük bir etkisi bulunmaktadır. Depresyon durumu beynin kimyasal dengesinin bozulması anlamına gelmektedir. Bu nedenle depresyon tedavilerinde ilaç kullanımı son derece önemli bir durumdur.

 Çocukların depresyona girmesinde aileler genellikle çocukları suçlarlar. Fakat durum böyle değildir. Çocuklar ailelerinin aynasıdır. Yani depresyonda olan bir annenin çocuğunun da depresyona girmesi normaldir. Bu nedenle çocuğun depresyon durumunun tedavisinde mutlaka aile ile görüşülmeli, problemin altında yatan sebep belirlenmelidir. Ebeveynlerden birisinde ruhsal bir hastalığın bulunması durumunda çocuğun iyiliği için öncelikli olarak bu durum tedavi edilmelidir.

 Son zamanlarda çocuklarda depresyon git gide artmaktadır. Bunun nedeni gündelik yaşamın yoğunluğudur. Ebeveynler çocukları ile göz teması dahi kurmamakta, çocuktan çıkan veya çıkmayan sesleri duymamakta, çocuk ile vakit geçirmemektedir. Bu durum çocukları boşluğa iter ve çocuk duygularını boşaltacak bir alan bulamaz. Bu nedenle çocuklarda depresyon tedavisinde aile son derece önemlidir.

 

 

 

False