GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda demir eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda demir eksikliği nasıl giderilir ve tedavi edilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda demir eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda demir eksikliği nasıl giderilir ve tedavi edilir

Çocuklarda demir eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda demir eksikliği nasıl giderilir ve tedavi edilir

Demir eksikliği, vücutta yeteri kadar demir minerali olmadığı zaman ortaya çıkar. Bu, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvar sayısının azalmasına neden olur ve “kansızlık” ya da “anemi” adı verilen bir duruma yol açar. Çocuklarda demir eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.

Alyuvarların yapısında yer alan ve vücutta oksijen taşımalarını yardımcı olan bir protein olarak bilinen “hemoglobin” yapmak için demire ihtiyacı vardır. Demir eksikliği anemisi ise, dünyada en fazla görülen anemi tipidir.

 Çocuklarda Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

 Demir eksikliği, vücudun ihtiyacı olan demirin karşılanamaması sonucunda ortaya çıkabileceği gibi alınan demirin yeteri kadar emilememesi sonucunda da ortaya çıkabilir. Aynı zamanda, demir kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobinin de yapı taşıdır. Toplumda demir eksikliği, kansızlık olarak da bilinir. Vücudunuzda yeteri kadar hemoglobin bulunmuyorsa, kaslarınız ve dokularınız yeterli oksijen alamaz ve çok etkili bir şekilde de çalışamaz. Bu anemi ise, (kansızlık) adı verilen bir hastalığa yol açar. Demir eksikliğinin başlıca belirtileri ise şunlardır;

Cilt solgunluğu,

Fiziksel aktiviteler sırasında çoğu zaman nefes nefese kalmak

Vücutta güçsüzlük, yorgunluk

Konsantrasyon bozukluğu

Ellerde ve ayaklarda uyuşma

Baş ağrısı

Sinirlilik hali

Dudaklarda meydana gelen çatlaklar ve ağız kenarında oluşan yaralar

Kulaklarda uğuldama

Kırılgan tırnak ve saçlar

Ağız mukozasında oluşan hassasiyet

Dilde yanma

Saç dökülmesi

Normal olmayan üşüme hissi

Uyku sorunları

Depresyon

Demir eksikliğinin daha ileri derecedeki belirtileri arasında ise; toprak, çarpıntı, yavaşlayan tiroit fonksiyonları, buz yeme ve huzursuz bacak sendromu gibi durumlar da görülebilir.

 Çocuklarda Demir Eksikliği Nasıl Giderilir ve Tedavi Edilir?

 Demir eksikliği için kesin tedavi yapılabilmesi, durumun şiddetine ve nedenine bağlıdır. Pek çok durumda ise, doktor tarafından demir hapları reçete edilir. Demir emilim bozukluğu sorunu yaşayan kişilerde, demiri intravenöz (damar yulu ile) olarak vermek de mümkündür. Bu durum, ciddi kan kaybı gibi diğer durumlarda da önemli bir seçenektir. En ağır vakalarda ise, bazı zamanlarda kan nakli gerekebilir. Demir kaybı, iç kanamadan kaynaklanıyorsa, ameliyat gerekebilir. Doktor aynı zamanda daha fazla demir bakımından zengin olan yiyecekleri içerecek bir şekilde diyet değişiklikleri de önerebilir.

 Çocuklarda Demir Eksikliğinin Yol Açtığı Durumlar

 Huzursuzluk, çok uyuma, iştahsızlık, halsizlik ve çabuk yorulma gibi belirtilerle çocuklarda demir eksikliği ortaya çıkar. Bunlar çocuklarda ve bebeklerde görülen demir eksikliğinin de en önemli belirtileri arasında yer alır. Çocuklarda demir eksikliği pek çok hastalığa işaret eder. Aynı zamanda demir eksikliği çocuklarda, zeka geriliğine bile yol açabilir.

 Çocukluk ve bebeklik dönemlerinde demir eksikliğine bağlı olarak meydana gelen kansızlık sorunu bazı hastalıkların da habercisidir. Kansızlık, her yaştaki insanda sık görülen bir sorundur. Ama özellikle de bebeklik ve çocukluk yıllarında bu rahatsızlığa daha sık rastlanılır. Bunun en temel sebebi ise, bebeğin demirden eksik gıdalarla beslenmesi ve anne sütü almamasından kaynaklanır. Demir eksikliğine bağlı olarak meydana gelen sanıldığı gibi basit bir kansızlık sorunu değildir.

 Sadece fiziksel hastalıklara neden olmakla kalmayıp, bebeklerde zeka düzeyini de önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle de ailelerin, çocuklarında ve bebeklerinde ortaya çıkan kansızlığın belirtilerini iyi analiz etmesi ve zamanında uzmana başvurması gerekir. Süt çocuklarında davranış değişiklikleri, iştahsızlık, huzursuzluk, uykusuzluk ya da normalin üzerinde uyuma gibi belirtiler de görülür. Daha büyük çocuklarda ve çocukluktan da yetişkinliğe geçiş dönemlerinde ise; yorgunluk, çabuk yorulma, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtiler ile ortaya çıkar.

 

False