Geriİlişkiler BİR SORUDAN FAZLASI | Mutlu evliliğin sırrı ne? 'Cinsellik sanıldığı gibi ilk sırada değil'
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

BİR SORUDAN FAZLASI | Mutlu evliliğin sırrı ne? 'Cinsellik sanıldığı gibi ilk sırada değil'

BİR SORUDAN FAZLASI | Mutlu evliliğin sırrı ne? 'Cinsellik sanıldığı gibi ilk sırada değil'

Evlilikte cinselliğin önemi tartışılmaz. Cinsellik çiftlerin tutkusunu canlı tutar ama ev işleri, iş hayatı, stres, çocuklar ve diğer gündelik sorunlar cinsel yaşamı sekteye uğratabilir. Peki cinsel hayatın ilk günkü gibi olmaması evliliğin gidişatını nasıl etkiler? Sağlıklı bir evliliğin anahtarı güçlü bir cinsel hayattan mı geçiyor yoksa başka faktörler mi ağır basıyor? Cinselliğin sekteye uğradığı ya da tamamen bittiği durumlarda evlilikler de bitmeye mahkum mu? Bir Sorudan Fazlası serimizde ‘Mutlu bir evliliğin yolu yatak odasından mı geçiyor?’ diye sorduk.

Kadın erkek ilişkilerinde cinsel mutluluk ilişkinin önemli kriterlerinden biri... Evlilikte cinselliğin sürekli aynı yoğunlukta devam etmemesi oldukça normal. Hayatımızdaki değişiklikler dönem dönem cinsel yaşamımızı da etkileyebiliyor ama cinselliğe gereken önemin verilmemesi evlilikte sorunlara yol açabiliyor.

Nitekim yıllardır mutlu bir evliliğin yolunun yatak odasından geçtiği söylenir. Ancak yeni bir araştırma bu tezi çürütüyor. İngiliz Daily Mail gazetesinin 1000’den fazla kişiyle yaptığı bir anket, cinsel çekiciliğin artık mutlu bir evliliğin en önemli kriteri olmadığını ve yakınlık hissinin eksikliğinin mutlaka boşanmayla sonuçlanmadığını ortaya koydu. 

ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 78’i, 'CİNSEL OLARAK ARZULAMASAM BİLE EŞİMİ TERK ETMEM' DİYOR

Ankete katılanların 452'si evliydi. Bu kişilerin yüzde 78’i eşlerini cinsel olarak arzulamadıkları noktada bile terk etmeyeceklerini söyledi. Bu yanıtı verenlerin orta yaş üstü olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü 25-34 yaşlarındaki evlilerin yüzde 67’si, 45-54 yaşlarındaki evlilerin yüzde 66’sı, 18-24 yaşlarındakilerin ise yüzde 38’i aynı görüşteydi.

Anketin bir diğer ilginç sonucu da çoğu insanın düşündüğünün aksine erkeklerin bu görüşü kadınlardan daha fazla desteklemesi oldu. Ankete katılan erkeklerin yüzde 84’ü, cinsel çekicilik biterse ya da azalırsa eşlerini terk etmeyeceklerini söyledi. Kadınlarda ise bu oran yüzde 73 civarındaydı.

Erkeklerin sadece yüzde 7’si sağlıklı bir cinsel yaşamın başarılı bir evliliğin en önemli kriteri olduğuna inandıklarını söyledi.

-- Peki, cinsellik evlilikte ne kadar önemli? Burada yaşanan bir pürüz evlilikleri nasıl etkiliyor?

-- Cinselliğin sekteye uğradığı ya da tamamen bittiği durumlarda evlilikler bitmeye mahkum mu?

-- Cinsellik olmadan evlilik yürütülebilir mi? Bu ne kadar sağlıklı olur? 

‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizin bu bölümünde ‘Cinsellik bitince evlilik biter mi?’ diye sorduk. 

BİR SORUDAN FAZLASI | Mutlu evliliğin sırrı ne Cinsellik sanıldığı gibi ilk sırada değil

KİMSE YALAN SÖYLEMESİN, BAL GİBİ DE ÖNEMLİ

Merve B. (42)

Cinsellik bence hem ilişkilerin hem de evliliklerin temel taşlarından biri. Evlilik sevgi, saygı, anlayış, paylaşım, hoşgörü gibi domino taşlarından oluşuyor ve bana göre cinsellik oyuna ilk başladığın taş. Bu taş yıkılırsa diğer taşlar ne kadar sağlam durursa dursun yıkılmaya mahkum oluyor.

Ben bir kez evlendim, ayrıldıktan sonra da ilişkilerim oldu. Cinsellik benim için çok önemli ve orada bir sorun yaşandığında o ilişkinin bitmeme olasılığı yok. İlişkilerde tabii ki inişler çıkışlar yaşanabilir ama bu sorunlar cinselliği de sekteye uğratıyorsa bende çözümü olmuyor. Evliliğimin son yılında artık birbirimize karşı heyecanımız kalmadığı için cinsellik yok denecek kadar azalmıştı. Diğer domino taşları ne kadar güçlü olursa olsun cinsellik bittiği için evliliğimizi de bitirdik.

Bizim gibi olan çok çift var, benim arkadaş çevremde de o kadar çoklar ki… Evliler ama mutlu değiller, sorun yokmuş gibi davranıp ‘Aman zaten kaç yaşına geldik, ne yapacağız bundan sonra’ deyip hem kendilerini hem çevrelerindekileri kandırıyorlar. 40 yaşındaki insanların cinselliği yok sayması, cinsellik olmadan da evlilik yürütmeye çalışması bana hiç normal gelmiyor. Sevgilim asker arkadaşım gibi olacaksa neden evli kalayım ki? O yüzden bence mutlu evlilik mutlu cinsellikle mümkün.

BİR SORUDAN FAZLASI | Mutlu evliliğin sırrı ne Cinsellik sanıldığı gibi ilk sırada değil

KİMİN CİNSEL HAYATI EVLİLİĞİN İLK GÜNLERİ GİBİ Kİ?

Seda K. (45)

İlişkilerde cinsellik önemli ama en önemli şey değil bence. Eğer öyle olsaydı belli bir yaştan sonra evliliklerin çoğunun bitmesi gerekmez miydi? Kimin cinsel hayatı evliliğin ilk günleri gibi? Cinselliğe bu kadar anlam yüklenmesi çok saçma.

Elbette iniş çıkışlar yaşanır, sıklığı azalır bazen durma noktasına gelir, hatta tamamen de bitebilir. Her iki tarafın da bu konudaki tutumu çok önemli tabii. Partnerlerden biri için cinsellik hâlâ çok önemliyken diğeri cinselliğe çok büyük anlamlar yüklemiyorsa sorun yaşamak kaçınılmazdır.

Ben cinselliğin gençlikte daha önemli olduğu, yaş aldıkça çok başka şeylere değer verildiği kanısındayım. Benim için öyle en azından. Eskiden olduğu gibi yoğun bir cinsel yaşamımız yok ama eşimi çok seviyorum, onun da beni sevdiğini biliyorum. Hastalıkta, her türlü zorlukta yanımda olacağını biliyorum. Benim için artık bunlar çok daha önemli ve cinselliğin bittiği evliliklerin boşanma ile sonuçlanmasını doğru bulmuyorum.

Bana sevgisi, saygısı biterse, kendimi değersiz hissettirirse biter ama cinsellik bunların yanında çok daha önemsiz benim için.

CİNSELLİK MOTOR YAĞI GİBİ, BİTERSE ARABA GİTMEZ

Emre K. (52)

Cinsellik tabii ki çok önemli ve yaşımız kaç olursa olsun yatak odasında yüzün gülüyorsa evliliğin de güzel gidiyor. 2+2=4 kadar basit bir formül. Gel gelelim kadınlara ne oluyorsa bir müddet sonra cinselliğe karşı ilgileri azalıyor. Genelleme yapıyorum ama en azından benim yaşadığım deneyimler böyle. 8 yıl evli kaldım, evliliğin beşinci yılından sonra cinselliğimi doya doya yaşayamadım. Hep bir engel çıktı karşımıza. Çocuklar, yorgunluk, isteksizlik derken iş içinden çıkılmaz bir hal alıyordu. Bir noktada biraz düzelttik durumu ama hep benim isteğimle yaşanıyordu. Bu de ister istemez insana kendini kötü hissettiriyor.

Son üç yıl böyle ite kaka geçti ama gelin bir de bana sorun. Eşimi seviyordum ama cinselliği de bir o kadar seviyordum ve bu yaşta vazgeçmek istemiyordum. Tabii ki sadece cinsellik bittiği için boşanmadık ama sorunların temeli yine oraya dayanıyordu bence. Çünkü cinsel olarak mutlu olmadığın zaman hep bir yerlerden arıza çıkıyor. Tıpkı arabanın motoru gibi… Arada yağını kontrol etmek, yağı eksilirse tamamlamak, motora bakım yapmak lazım. Yağını koymazsan o motor uzun ömürlü olmaz ve araban bir gün yolda kalır. Tıpkı bizim evliliğimiz gibi…

BENİ DEĞERLİ HİSSETTİRMESİ CİNSELLİKTEN DAHA KIYMETLİ VE DOYURUCU

Ayşe T. (40)

Ben yaklaşık 10 yıllık evliyim ve cinsellik bizim evliliğimizde çok önemli bir yerde değil artık. Uzun zamandır böyle ama biz bunu insanın doğası gereği bir döngü olarak görüyoruz. Eşimin bana kendimi değerli hissettirmesi, iletişimimizin kuvvetli olması, birbirimize sevgimiz, saygımız cinsellikten çok daha kıymetli benim için. Yani biz cinsellik olmadan evliliğimizi sorunsuz bir şekilde sürdürüyoruz. Ben ancak kendimi manevi olarak değersiz hissedersem evliliğim çatırdar ve biter, cinsellik evliliğimi bitiremez.

KADIN TOLERE EDİYOR AMA ERKEK ES GEÇEMİYOR

Nalan M. (38)

Ben 12 yıldır evliyim, hayatımın hiçbir döneminde cinselliğe düşkün olmadım. Bence benim mutlu bir evliliğim var çünkü cinsellik dışında sorun yaşamıyoruz. Eşim benden daha istekli olduğu için bazen bu konuda problem yaşıyoruz ama bir şekilde orta yolu bulabiliyoruz. Yani tabii bu soruyu bir de eşime sormanız lazım, belki bu konuda çok şikayetçi ve çok mutsuz bilemiyorum ama bana öyle yansıtmıyor. Bence cinselliğin bitmesi, evliliği sonlandırmak için güçlü bir neden değil.

Eşim bana karşı her konuda çok anlayışlı, sevgi dolu, çok iyi bir eş, çok iyi bir baba, birlikte olmaktan mutluyuz. Cinsellik dolu dizgin olmadığı için 'Hadi boşanalım' mı diyeceğiz. 20’li yaşlarımızda değiliz ki cinsellik bizim için en önemli şey olsun…

Bu konuda arkadaşlarım ile de konuşuyoruz ve hep aynı şeyi duyuyorum, kadın bir şekilde cinselliğin yokluğunu tolere edebiliyor ama erkekler pek tolere edemiyor. Arkadaşlarımın eşlerinden biri aldatıyor, diğeri boşanmak istiyor ama yıllardır ite kaka bu şekilde devam ediyor. Onlarla kıyaslayınca kendimi şanslı hissediyorum. Benim için saygı biterse evlilik biter ama cinsellik için aynı şeyi söyleyemem. Cinsellik tamamen sona erse de eşimle evliliğimizi sürdürmek isterim çünkü onu hâlâ seviyorum.

YAŞ ALDIKÇA HAYATTAN BEKLENTİLERİMİZ DEĞİŞİYOR

Kerem G. (30)

Cinsellik olmadan evlilik yürütülebilir fakat burada çiftlerin yaşının önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle 20-40 yaş aralığındaki evlilikler cinsellik olmadan zor yürütülür. 40'ından sonraki evliliklerde belki yürüyebilir.

Yaş aldığımızda hayattan beklentilerimiz de değişiyor. Uzun süreli saygı, birliktelik, hoşgörü, sadakat, huzur ve güven devreye giriyor. Bu dönemde de bunu cinsellik değil iletişim karşılıyor.

CİNSELLİĞİN OLMADIĞI EVLİLİKLERDEKİ BOŞLUK NE YAPSANIZ DOLMAZ

Özge L. (41)

Bence mutlu evliliğin yolu kesinlikle yatak odasından geçiyor. Eşinle mutlu bir cinsel birlikteliğin varsa duygusal bağın daha güçlü oluyor. Hatta daha iddialı olayım stres azalıyor, dert tasa kalmıyor ve daha mutlu oluyorsun. Ben evliliğinde cinselliğini olması gerektiği gibi yaşayan çiftlerin mutluklarını gözlerinden anlıyorum, işlerin yolunda gitmediği evliliklerdeki mutsuzluklar da bariz belli oluyor.

Evliliklerdeki mutluluğun yüzde 80’inden mutlu bir cinsel yaşam sorumlu bence. Ha bu demek değil ki cinselliği biten herkes boşansın. Ama cinsellik biterse ister istemez sorunlar baş göstermeye başlar. Cinselliğin olmadığı evliliklerde büyük bir boşluk vardır, o boşluğu ne kadar başka şeylerle doldurmaya çalışsanız da dolmaz, cinselliğin yeri ayrıdır.

Cinsellik bitse de evliliklerini sürdüren, sürdürmeye çalışan pek çok insan var, onlara da saygı da duyuyorum ama ben cinsellik yaşamadığım partnerimle ilişkimi devam ettiremem. 

 CEVAP YAŞA GÖRE DEĞİŞİR

Aytaç B. (38)

Ben evli değilim ama bence bu soruya verilecek cevap yaşa bağlı olarak değişir. Bir kere genç yaşta evlendiğinizde cinsellik olmadan evliliğin yürümesi mümkün değil. Mutlu bir cinsel yaşamınız yoksa evliliğin sürdürülebilmesi neredeyse imkânsız. Ne kadar severseniz sevin bir yerde tıkanır çünkü. Kimse kimseyi kandırmasın. Olgun yaşlarındaki çiftler için de cinsellik önemli ama gençlikteki kadar değil.

Yaş ilerledikçe cinselliğe ilginin azalması da bir yere kadar normal ama her hâlükârda cinsellik olmadan evliğin veya bir ilişkinin yürüyebilmesi mümkün değil. Özetle evliysen ve orta yaşlarındaysan cinsellik az da olsa yaşanıyorsa ve başka bir sorun yoksa o evlilik bir şekilde yürür, daha ileriki yaşlarda zaten cinsellik arka planlara atıldığı için evliliğin kaderini pek etkilemez.

Bana dönecek olursak, bekar bir erkek olarak yaşadığım uzun süreli ciddi ilişkilerimde cinsellik oldukça önemli bir yerde. Evlenirken de önemli bir kriter olarak karşıma çıkıyor. Ben, cinselliğe olması gerektiği kadar ilgiliyim ve evlendiğimde de yaşımın gerektirdiği düzeyde cinsellik yaşamak isterim. Bunu yaşamadığım bir evlilik içinde olursam mutsuz olurum, ne eşimi ne de kendimi kandırmak istediğim için evliliğimi yürütmem.

TEK YAPTIĞIMIZ ŞEY CİNSELLİK OLSA ASIL O SONUMUZ OLURDU

Selin K. (29)

Tüm farklılıklara rağmen eşimle anlaşabiliyorum. Birbirimize saygı duyuyor ve her şeyi birlikte yapıyoruz.

Örneğin ben onun için hiç sevmesem de maç izleyebiliyorum, o da aynı şekilde sadece bana eşlik etmek için tiyatroya gelebiliyor. Eşimle çok iyi anlaşan birer arkadaşız aynı zamanda ve çok mutluyuz.

Bu evliliği cinsellik olmadan da yürütebilirim. Ama hem iyi anlaşıyorum hem de mutluyum, cinsellik zaten kendiliğinden oluyor.

Tam aksi olsa, birbirimizi mutlu edemesek, eşlik edemesek ve birlikte tek yaptığımız şey cinsellik olsa çok kısa zamanda sonumuz gelirdi.

* * * * *

Bu yorumların ardından "Cinsellik olmayan evlilik bitmeye mahkum mu?" sorusunu Uzman Psikolojik Danışman ve Cinsel Terapist Buket Bayındır'a da sorduk.

"Cinselliğin önemi çifte göre değişiyor olsa da cinselliğin tamamen bittiği evlilikler bitmeye mahkumdur diyemeyiz" diyen Bayındır, şöyle devam etti:

"Öyle olsa sağlık sorunları, cinsel fonksiyonlarda yaşa bağlı azalma gibi durumlarda evliliklerin hepsinin boşanmayla sonuçlanıyor olması gerekirdi. Ancak görüyoruz ki durum böyle değil. Bazı çiftler için cinsellik daha önemli bir noktada olsa da partnerler arasındaki arkadaşlık, anlaşıldığını hissetme, kişinin kendini ifade edebilmesi, olduğu gibi kabul edildiğini hissetmesi, ortak paylaşım yapacak alanlara sahip olmanın yanı sıra bireysel alanlara da yer açabiliyor ve karşılıklı güvende hissediyor olmak ilişkinin devamlılığı sağlayan ana yapı taşlarını oluyor."

'CİNSEL SORUNU ÇÖZELİM GERİSİ DÜZELİR HOCAM'

Mesleki tecrübelerinden de örnek veren Bayındır, şu ifadeleri kullandı:

"Çiftler, bazen, yaşadıkları duygusal, iletişimsel sorunların kaynağını cinsel sorunlara bağlayarak seansa gelir. Genellikle beklenti seans içeriğinin, cinsellik teması üzerinden devam etmesiyle sorunun ortadan kaldırılması yönündedir. 'Var olan cinsel sorunu çözelim, gerisi zaten düzelir hocam' çok sık duyduğum bir cümle. Kötü haber! Bu durum hiç de sandıkları gibi gitmiyor. Çünkü çoğu kez o cinsel sorun daha derindeki asıl sorunu örtmüş oluyor. Dolayısıyla ilişkideki pürüz cinsellik gibi görünse de, asıl etkileyen şey, cinsel sorunla kendini göstermeye çalışan, altta yatan bireysel ya da ilişkisel sorunlardır."

'BİREYLERİN DUYGUSAL BAĞLANTIDA OLMALARI CİNSELLİKTEN DAHA ÖNEMLİ'

ABD'nin Washington eyaletinin Seattle şehrinde bulunan ve ilişkiler konusunda dünyanın önde gelen araştırmalarının yürütüldüğü Gottman Enstitüsü'nde yapılan bir çalışmaya da değinen Bayındır, şunları söyledi:

"Bu araştırma aldatmaların inanılanın aksine cinsellikle ilgili olmadığını, ilişki içerisindeki yalnızlıkla ilgili olduğunu söylüyor. Yine aynı araştırma dünyanın her yerinde yalnız olan erkeklerin daha erken öldüğünü ortaya koyuyor. Dolayısıyla bireylerin partnerleriyle duygusal bağlantıda olmaları, ilişki içesinde güvende hissetmeleri, cinsellikten daha ön planda yer alıyor. Zaten bunların sağlanmadığı bir ilişkide de sağlıklı cinsellikten bahsetmek mümkün olmuyor."

False