Yeni nesil teknolojiyle gerçekleşen ortodonti tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Yeni nesil teknolojiyle gerçekleşen ortodonti tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2022 14:42

Ortodontist Ebru Çetinkaya Tokmak Muayenehanesi Kurucusu Ortodonti Uzmanı Dr. Ebru Çetinkaya Tokmak, ‘Dijital ağız içi tarayıcılarda ağız içinde gezdirilen küçük kamera başlığı, hastaya sunduğu konfor, özellikle de bulantı refleksi fazla olanlarda, önemli rol oynuyor.’ diyor.

Dişlerimizde ortodontik problem olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

Dişlerinizdeki estetiği bozan dizilim bozuklukları, fonksiyonu etkileyen kapanış problemleri, restorasyon yapılmasına engel olan diş eksiklikleri ya da fazlalıkları, alt veya üst çenenin fazla ilerde ya da geride oluşu, gülümsemede diş eti görünümünün rahatsız edişi ortodontik probleminizin olabileceğini düşündürebilir. 

Şeffaf plak tedavisi nedir?

Şeffaf plak tedavileri, , hastanın tedavi sürecindeki estetik kaygılarını  gideren, konforlu, hijyenik bir tedavi yöntemidir. Bu tedavide kullanılan seri plak sistemi, kişiye özel dijital olarak hazırlanan tedavi planlaması ile üretilir. 

Şeffaf plak tedavisine ülkemizde ilgi ne durumda? Hastalar bu tedaviye en çok hangi amaçla başvuruyor?

Şeffaf plak tedavisi özellikle estetik kaygılarından dolayı ortodontik tedaviden kaçınan hastaların her geçen gün daha çok talep ettiği bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor. Tıbbın her alanında olduğu gibi şeffaf plak tedavilerinde de Türkiye’deki hekimlerin başarısı tartışılmaz. Bunun en güzel kanıtı da Avrupa’dan ülkemize tedavi görmeye gelen hasta sayısının çokluğu. 

Şeffaf plak tedavisi için ilk muayenede neler yapılıyor?

Öncelikle ortodontik tedavi gereksinimini saptamak için rutin klinik ve radyolojik muayene yapıyoruz. Ardından şeffaf plak tedavisinin hastaya uygun olup olmadığına karar vermek için ağız içi üç boyutlu tarama gerçekleştiriliyor. 

Her yaşta hastaya şeffaf plak tedavisi uygulanabilir mi?

Çocuk hastalar, genç hastalar ya da erişkin hastalar gibi her yaştan hasta şeffaf plakla tedavi edilebilir. 

Çocukların tedavisine ne zaman başlanmalıdır?

İlk ortodontik muayenenin 7 yaşında yapılması tavsiye ediliyor. Çoğu zaman 7 yaş tedavi için erken olsa da bazen erken dönemde saptanan ortodontik problemlere yapılan küçük müdahalelerle ileride oluşabilecek ortodontik problem hafifletilmekte ya da tedavi gereksinimi ortadan kaldırılabilmektedir. 

Şeffaf plak tedavisinin hastalarınızın ilgisini çekebilecek noktaları nelerdir?

Her şeyden önce plakların şeffaf oluşu hastalara estetik anlamda büyük bir kazanım sağlıyor. Ağız hijyenini sağlamadaki kolaylığı ve diş ipi yapılabiliyor olması da diş eti sağlığını korumada hastayı oldukça rahatlatıyor. Bütün bunların dışında şeffaf plak planlamasında kullanılan üç boyutlu düzeltme görsellerinden de bahsetmek gerekir. Çünkü özellikle genç hastalar için tedavi sonundaki dişlerini tedavinin başında görebiliyor olmaları oldukça önemli. 

Peki, büyüme çağındaki hastalar sizce neden şeffaf plak tedavisini tercih etmelidir?

Bazı ortodontik problemler ancak büyüme gelişim sürecinde ideal bir şekilde tedavi edilebilir. Bu gibi vakalarda büyüme gelişim sonlandıktan sonra ortodontik tedavi ile birlikte ortognatik cerrahi uygulanırsa ideal sonuca ulaşılabilir. Özellikle estetik kaygılarından dolayı ortodontik tedavilerini erteleyen ve ağız hijyenini sağlamakta zorluk çeken hastalar, ortodontik tedavi ile çözümlenebilecek bir problemin daha sonradan cerrahi olmazsa olmaz bir duruma dönüşmemesi için şeffaf plak tedavisini tercih edebilirler.

Yeni nesil teknolojiyle gerçekleşen ortodonti tedavisi

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor ve hastalar sağlıklı dişlere tam olarak ne zaman kavuşuyor?

Tedavi süresi vakanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Yapılacak ortodontik muayenede tahmini olarak ortalama bir süre söylenebilse de üç boyutlu planlamanın ardından kesin tedavi süresi belirlenmektedir.

 Şeffaf plak tedavisinde dişlerin çekilmesi gereken durumlar oluyor mu? 20 yaş dişlerin çekilmesi gerekir mi?

Ortodontik tedavi planlamasında diş çekimi gereken vakalar şeffaf plakla da tedavi edilebilir. Tedavi için diş çekimi gerekiyorsa 20 yaş dişi veya farklı dişlerin çekimi planlanabilir. 

Şeffaf plak tedavisi sırasında ağrı oluyor mu? Konuşmada aksaklıklar yaşanıyor mu?

Hastaların çoğunluğu tedavinin ağrısız ilerlediğini belirtiyor, ancak plak kullanımına ilk başlandığında tabii ki bir alışma süreci oluyor. Plaklar çok ince olduğundan ve diş etine uzanmadığından konuşmada aksaklık yaşanmıyor. 

Şeffaf plak tedavisinde kontrole gelme sıklığı nedir?

Şeffaf plak tedavilerinde tedavinin bütün aşamaları tedavi planlamasının en başından en ince ayrıntısına kadar planlandığı için kontrol sıklığını hastaların yaşamına göre adapte edilebiliyor. Yurt dışından veya şehir dışından gelen ya da çeşitli nedenlerle kontrolleri seyrek gerçekleştirilmesi gereken hastalara uygun tedavi planları oluşturulabiliyor. Yine de en ideal kontrol süresi vakanın durumuna göre planlamayı yapan ortodontistin belirlemesi gerekir. 

Hastaların fiziksel olarak kontrole gelmesine gerek var mı?

İdeal olan, hastayı fiziksel olarak görüp muayene etmektir ama bazı durumlarda hastalarla görüntülü konuşarak ya da güncel fotoğraflarını talep ederek durumları takip ediliyor.

Yeni nesil teknolojiyle gerçekleşen ortodonti tedavisi

Şeffaf plak tedavisi süresince hastaların nelere dikkat etmesi gerekiyor? Gıda tüketimi konusunda tavsiyeleriniz neler?

Hastalar, plakların kullanım sürelerine ve her yemekten sonra diş fırçalamaya çok özen göstermeliler. Bunun yanı sıra asitli içecek tüketiminden kaçınmalılar. 

Şeffaf plakların bakımı nasıl olmalıdır?

Her yemekten sonra dişler fırçalandığında plakların da fırçalanmasını öneriyorum. İlave olarak bazı şeffaf plak kitlerinin içinden çıkan ya da eczanelerden satın alınabilen plak temizleyici tozlar veya tabletler de plak temizliği için kullanılabilir. 

Şeffaf plak tedavisini çocuklar için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?

Çocuk hastalar şeffaf plaklar için üretilen eğlenceli etiketleri yapıştırmaya bayılıyor. 

Çocukların parmaklarını emmeleri veya sert cisimleri ağızlarına sokmaları tedaviyi aksatır mı?

Parmak emme alışkanlığı çene gelişimi ve diş dizimini bozacak sonuçlar doğurur. Bu nedenle hastayı bu alışkanlığından vazgeçirdikten sonra ortodontik tedaviye başlamak gerekir.

 Şeffaf plak tedavisinde hastaların ağız içi ölçümlerini hangi dijital çözümlerle ve nasıl alıyorsunuz?

Hastanın ağız içi ölçümleri üç boyutlu tarayıcılarla dijital olarak yapılıyor. Bu tarama üzerinde diş boyutları, ark genişliği ya da kapanış ilişkileri kolaylıkla saptanabiliyor. Tedavi planlaması ve dişlerin en sonunda alacağı konum tedavinin başında hastalara sunularak hastaların beklentilerine daha iyi cevap verilebilir. Dijital ağız içi tarayıcılarda ağız içinde gezdirilen küçük kamera başlığı, hastaya sunduğu konfor, özellikle de bulantı refleksi fazla olanlarda, önemli rol oynuyor. 

Ortodonti alanında sizi en çok hangi yenilikler heyecanlandırıyor?

Sadece alınan ölçülerin değil, çenenin tüm hareketlerinin ve çiğneme fonksiyonlarının alt çene eklemiyle birlikte dijital olarak kaydedilmesi ve tedavilerin bu verilere göre yapılması bizleri heyecanlandıran yenilikler.

Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ

İlandır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!