Makinelerin kalbi Konya’da atacak... Fuara 322 firmanın yanında 67 ülkeden ziyeretçi katılım gösterecek

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2023 12:55

Makine sektörünün Anadolu bölgesindeki en büyük buluşması MAKTEK Konya Fuarı, 11-14 Ekim 2023 tarihleri arasında Konya Ticaret Odası - Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek. TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ve Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ile fuarın büyüklüğünü, önemini ve ülke ekonomisine katkılarını konuştuk.

Makine fuarlarının önemi nedir? 11-14 Ekim’de Konya’da gerçekleşecek olan MAKTEK Konya Fuarı ekonomimize katkıları neler?

İlhan ERSÖZLÜ: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de makine sektörü önemli stratejik sektörlerden bir tanesi ve bu sektöre yönelik düzenlediğimiz fuarlarla ülkemizin üretimine istihdamına ihracatına önemli katkılar sağlıyoruz. MAKTEK Konya Fuarı da tüm sektörleri tetikleyen ülkemizin üretimine, istihdamına destek sağlayan bir fuar olma özelliğiyle ön plana çıkıyor. Aynı zamanda Anadolu’daki KOBİ’leri yüreklendiren, heyecanlandıran, küçük işletmeleri daha ileriye taşıyabilecek bir özelliği de var. Fuarın farklılığı ülkemizin kendi konusunda yapılan en önemli ve en büyük fuarı olması. Fuar aynı zamanda sanayicilerimiz için, tüm sektörlerde üretim yapan fabrikalar tesisler için büyük önem arz ediyor. Katma değerli ürün üretmek istiyorsanız fuarda sergilenen teknolojik makinelerle yapmanız lazım. Takım tezgahları şu anda hemen hemen her yerde kullanılıyor. Kullanım oranını artırdığımızda, ülkenin ekonomi açısından büyümesi de önemli şekilde artacak ve burada da stratejik sektör olan takım tezgahları sektörünün MAKTEK Konya’da sergilenmesi bu fuarın önemini daha da artırıyor. Bu fuar ülkemiz açısından önemli olduğu kadar bölge açısından da büyük bir öneme sahip. Yurtdışından, birçok ülkeden iş insanları geliyor. Bu bakımdan önemli bir yeri var.

Fuar aynı zamanda Anadolu’nun en büyük makine fuarı olma özelliğini taşıyor. Bize büyüklüğünü rakamlarla da anlatabilir misiniz?

İlhan ERSÖZLÜ: MAKTEK Konya Fuarı’na 322 firma ve firma temsilciği katılıyor. 67 ülkeden ziyaretçi katılımı olacak. Şu anda ülkemizin en büyük üreticileri, en önemli dünya devi markaları bu fuarda yerini alıyor. Fuarın bir önceki versiyonuyla kıyasladığımızda bir misli artış var katılımda. Şu anda 4 holde toplam 45 bin metrekarelik alanda fuar hazırlandı. Yaklaşık 35 binin üzerinde bir ziyaretçi öngörüyoruz. Türkiye’nin hemen hemen her yerinden, üretim yapan önemli sanayi şehirlerinden de bu fuara ziyaret olacak. Konya zaten önemli bir merkez. Aynı zamanda savunma sanayi, havacılık gibi önemli ve ülkemizin de şu anda önem verdiği iş kollarında da önemli yatırımlar var. Bu fuarda o yatırımlara da hitap edilecek.

Sanayi için makineler olmazsa olmaz önemde. Türk malı ürünlerin dünyadaki yeri nedir, teknolojideki gelişmeleri yakalamış noktada mıyız?

Murat AKYÜZ: Dünyada herkes ihtisaslaşmaya gidiyor. Belli ülkeler, belli ürünleri çok geliştirdiler. Biz de ülke olarak saç işleme ve press konusunda çok çok iyi bir yerdeyiz, dünyada üçüncü sıradayız. Yapay zeka, dijitalleşme, robot otomasyon vs. yatırımları devam ediyor. Yeni firmalar üretmeye ve türetmeye başladı. Çok büyük yatırımlar yapılıyor ve fabrika metrekareleri oldukça yüksek. Şu anda biz saç işleme konusunda herhalde 1.5 milyar dolara yakın total bir üretim planlıyoruz sektör olarak. Bunun da aşağı yukarı 700-800 milyon dolarında ihraç etme yönünde çalışmalar var. Her geçen gün daha da gelişiyoruz ama burada ben tabi ihtisaslaşmaya vurgu yapmak istiyorum. Çünkü her şeyde en iyi olamazsınız. Eskiden ülkeler her şeyi üretmeye çalışıyorlardı. CNC, torna konusunda Uzakdoğu’da belli ülkeler, daha yüksek teknolojilerde Avrupa’da belli ülkeler, saç işleme konusunda da Türkiye ihtisaslaşarak, markalaşmaya devam ediyor ve çok ciddi gelişiyor. Dünyada üçüncü sırada olmak önemli ama ikinci sırayı hedefliyoruz.

Yerli ve milli ürün kullanımı istenilen seviyede mi, ‘yabancı malsa sağlamdır, uzun süre kullanılır’ algısı kırıldı mı?

Murat AKYÜZ: Makinelerde her geçen gün yerlilik oranı artıyor daha çok teknoloji ve teknoloji transferinde ve teknoloji gelişiminde yerlilik oranı artıyor. Bizdeki mühendisler, bizdeki sanayiciler o kadar iştahlılar ve o kadar vazgeçmiyorlar. Bu maliyetlerle bu arsa fiyatlarıyla inanılmaz şeyler yapıyorlar. Bundan 20 sene önce sattığımız malın arkasında çok durmuyorduk, servis anlayışı başkaydı ama şu anda Türkiye öyle bir durumda değil. Müşterinin ne kadar değerli kıymetli olduğunu anladılar ve çok ciddi kaliteli makineler üretiyorlar. Artık biz ana oyunculardan biriyiz.

Takım tezgâhları stratejik önemde’ diyorsunuz… Neden?

Murat AKYÜZ: Farkındaysanız belli sektörlerle ülkenin dünyadaki payı en fazla yüzde 1’den yüzde 1.3’e çıkabildi. İnşaat lazım mı, tabii ki lazım, tarım lazım mı, tabi iki lazım… Ama bunların hepsini yapabilmeniz için önce makineleşmeniz lazım. 211 TİYAD üyemizin hepsi Konya Fuarı’na geliyor. Orada makinelerini teknolojilerini kalite kontrollerini programlarını seçip alıyorlar. Biz artık onlara sadece makine satmıyoruz onlara bir sistem olarak veriyoruz. Şimdi bugün Togg’un bütün kalıpları Türkiye’de üretiliyor. Bunlar bizim üyelerimizin sattığı makinelerle bizim müşterilerimizin üretimi ile oluyor. TEİ, TUSAŞ, Alp Havacılık milli gururumuz olduğu için bunların hepsi takım tezgahlarının ve bizim onlara sağladığımız onlarla beraber geliştirdiğimiz ileri teknolojilerle oluyor.

Avrupa’da da benzer fuarlar oluyor. Türkiye’de de artık çok ciddi büyük fuarlar yapıyoruz. Genel değerlendirirseniz fuarcılık açısından neredeyiz?

Murat AKYÜZ: En son eylül ayında Almanya’da bir makine ve teknolojileri fuarı oldu yine bizim sektörle alakalıydı. Fuarda yarı yarıya metrekare bazında bir küçülme oldu. Katılım bazında yüzde 30, ziyaretçi bazında yüzde 32‘lere varan küçülmeler oldu. Bizde bir önceki fuarla Konya Fuarı arasında 12-13 bin metrekareden 21-22 bin metrekarelere çıkanlar oldu. Biz Konya fuarında yer yok hiçbir zaman demedik. Hep ‘gelin’ dedik. Şu anda ‘yer yok’ diyoruz. İyi bir ortakla yaptığınız zaman fuar çok iyi oluyor. Düşünün bir tane holle yüz tane makine indireceksiniz en küçükleri 4-5 ton bunu doğru bir ortakla yapmanız gerekiyor. Biz de bunu TÜYAP ile yapıyoruz.

Bu fuarın takım tezgâhları sektörü açısından önemi ne?

Murat AKYÜZ: Aselsan gitti Konya’da fabrika kurdu oradaki paydaşlarıyla beraber. Bizim makinelerin Marmara Bölgesi’nden sonra en çok kullanıldığı bölge İç Anadolu ve Konya. Bir de çok enteresan Konya’ya ulaşım çok kolay. Adana’dan, Eskişehir’den, Ankara’dan insanlar bazen İstanbul fuarına gelmekten imtina ediyorlar.

PANDEMİ SONRASI FUARDA FARK ATTIK

Yurtdışındaki fuarların küçülmesiyle bizimkinin büyümesinin tam olarak sebebi ne?

Murat AKYÜZ: Koronadan sonra onlarda birçok denge değişti. Bunlar biraz daha hayatlarını yaşamaya ‘hayat bir gündür o da bugündür’ kafasındalar. Bizim sanayicimiz hala fuarlara katılıyor, makine almaya, üretmeye devam ediyor. Bu sadece bizim başarımız değil, bu ülkenin parlamasının da başarısı. Çünkü bugün Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuzey Afrika ülkelerinde inanılmaz bir teknoloji yatırımı var. Bir dönüşüm var onlar da anladılar ki bu iş böyle olacak. Nereye gelecekler? Onların da en yakın olduğu yer Konya.

İlhan ERSÖZLÜ: Pandemi sonrasında fuarcılık sektörü özellikle bizim ülkemiz açısından inanılmaz şekilde büyüyerek gelişti. Batı tam tersi o çıkışı hızlı yakalayamadı. Son iki üç yıllık süre içinde ülkemizde yapılan fuarlar Avrupa’nın, dünyanın ilk üçte fuarları haline geldi. Bunun belli sebepleri var. Öncelikli olarak batıdaki düşmenin nedenlerinden biri şengen vize sorunlarının yoğun şekilde ve katlanarak büyüyerek yaşanması. Avrupa’nın içerisinde baş gösteren daralmalar, resesyon problemleri, enerji problemleri, yukarıda kuzeydeki çatışmanın hala bitmemesi, ambargolar vs.  Bunları üst üste koyduğunuzda ülkemiz özellikle de işte başta İstanbul, Konya ve birçok şehirde yapılan fuarlar kendi konusunun en önemli fuarları haline geldi. Ayrıca Avrasya coğrafyası içinde baktığımızda ülkemiz ön plana çıkıyor.

İlandır  

BAKMADAN GEÇME!