Doç. Dr. Hilal Gökalp: Güneş yanığına yoğurt sürmeyin, doktora gidin!

Güncelleme Tarihi:

Doç. Dr. Hilal Gökalp: Güneş yanığına yoğurt sürmeyin, doktora gidin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2023 08:59

Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönemde güneş yanığı vakalarında artış görülüyor. Ciltte kızarıklık, hassasiyet, yanma ve acı hissi oluşturan güneş yanığının evde tedavi edilmemesi gerektiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Gökalp, “Yoğurt ve diş macunu gibi ürünler yanıkları çok daha kötü hale getirebiliyor. Güneş yanığında bir uzmana danışılmalı ve her gün mutlaka güneş koruyucu kullanılmalı” diyor.

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Gökalp, güneş yanığı hakkında şu bilgileri verdi: “Cilt yoğun şekilde güneşe maruz kaldığında, ‘güneş yanığı’ dediğimiz tablo ortaya çıkar. Güneşten gelen ultraviyole ışınları UVA, UVB ve UVC, derinin epidermis denilen üst katmanlarını etkiler ve cilt yüzeyinde koyu lekeler, kızarıklık, içi su dolu noktalar, gerginlik oluşturur. Maruz kalınan ışının türüne göre yanığın seviyesi değişkenlik gösterebilir. Güneş yanığında ilk anda ağrı hissedilmez, ancak birkaç saat sonra acı hissi başlayıp günlerce sürebilir. Güneş yanığı kendini kızarmış bir ciltle belli eder. Söz konusu bölge, cildin güneş ışınlarından en çok etkilenen bölgesidir. Acı hissinin dışında hafif şişlikler ve kaşıntı da oluşabilir. Bazı kişilerde mide bulantısı, kusma, boyun tutulması, yüksek ateş gibi belirtiler görülebilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekir.” 

YOĞURT, DİŞ MACUNU, VAZELİN YANIĞI KÖTÜLEŞTİREBİLİR 

Güneş yanığı tedavisinin mutlaka bir uzman tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Hilal Gökalp, “Halk arasında güneş yanığını yoğurt, diş macunu, vazelin veya evde bulunan çeşitli kremlerle tedavi etmek gibi yöntemler çok yaygın. Ancak bunların hiçbir faydası yok. Hatta irritasyonu artırarak durumu daha da kötüleştirme riski var. Güneş yanığı evde tedavi edilmez, sağlık kuruluşuna başvurup uzman yardımı almak gerekiyor. Yanık çok şiddetli değilse, bir süre güneş ışınlarına maruz kalmamak, yanan bölgeyi serin ve nemli tutmak yeterli olabilir. Ancak ileri vakalarda hiç vakit kaybetmeden uzman yardımı alınması şart. Doktorun uygulayacağı tedavi ile birinci derece yanıklar birkaç gün içerisinde geçer, ikinci derece yanıklarda ise iyileşme süreci birkaç haftayı bulabilir” dedi.

CİLT KANSERİ RİSKİ VAR MUTLAKA KORUYUCU KULLANIN 

Cildin bilinçsiz bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalması sonucunda sadece yanık değil, deri kanseri gibi ciddi sağlık problemlerinin de ortaya çıkabileceği konusunda önemli uyarılarda bulunan Doç. Dr. Hilal Gökalp, bu gibi durumlarla karşılaşmamak için mutlaka güneş koruyucu kullanmak gerektiğini belirtti: “Güneş ışınları sadece yanığa yol açmaz, cildin kurumasına, kırışmasına, melanom diye adlandırdığımız cilt kanserine ve daha birçok farklı sağlık problemine neden olabilir. Açık tenliler ve çocuklar yüksek risk grupları arasındadır. Güneş yanığından korunmak için her gün mutlaka güneş koruyucu kullanmalısınız. Güneş kremi alırken UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu olmasına dikkat edin. Bu ürünlerin koruma faktörü de 30 ve üzerinde olmalı. Orijinal ürünler kullanın; merdiven altı üretilmiş koruyucular zararlı kimyasallar içerebildiğinden cildi korumak bir yana, daha çok zarar verebilirler. Güneş koruyucuları özellikle yüz, omuz ve sırt bölgesine uygulayın. Hassas bir cilt yapısına sahipseniz açıkta bulunan bölgelere 2 saatte bir yeniden güneş koruyucu sürün.” 

GÜNEŞ YANIĞINDAN KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPIN 

Doç. Dr. Hilal Gökalp, koruyucu ürün kullanımının yanı sıra güneş yanığından korunmak için yapılabilecekleri şöyle sıraladı: “Güneşin dünyaya dik açıyla geldiği 10.00 ila 15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamakta fayda var. Çıkmak gerekiyorsa, gölge alanlar tercih edilmeli. Geniş kenarlı şapka, UVA ve UVB korumalı güneş gözlüğü ve şemsiye kullanmak, güneşin zararlarından korunmak için önerdiğimiz önlemler arasında. Bir de bronzlaşmak amacıyla kullanılan yapay bronzlaştırıcılardan uzak durmanızı tavsiye ederim. Bronzlaşma, yoğun güneş ışınlarına maruz kalan cildin verdiği doğal bir tepkidir ve cilt sağlığını korumaya katkısı vardır. Ancak yapay şekilde bronzlaşmak, cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin sayısını çoğaltır, sağlıklı hücrelerin artmasını engeller. Hızlıca bronzlaşmak için kullanılan karışımlar, güneş yanığının oluşumunu da hızlandırır.”

İlandır

BAKMADAN GEÇME!