Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

"100 Altın İnsan "

Merhabalar sevgili okurlar. Daha önceki bazı yazılarımda da ifade etmiş olduğum gibi; Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, ülkemizdeki yaklaşık 100.000 kas hastasının daha kaliteli yaşam sürmelerinin koşullarını yaratmak, hastalarımıza ve topluma rehber olmak, çözüm önerileri geliştirerek uygulanmasını sağlamak amacıyla 1978 yılında Prof. Dr.Coşkun Özdemir’in öncülüğünde kurulmuş bulunan bir sivil toplum örgütüdür.

Haberin Devamı

08.06.1992 tarih ve 92/3137 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsüne geçirilmiş olan bu dernek, bünyesinde kurduğu mesleki ve fiziki rehabilitasyon merkezleriyle engel ayırımı yapmadan hizmet vermektedir.

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER); türü iki yüzü geçen ve halk dilinde kas hastalığı olarak bilinen, çoğu genetik kökenli nöromüsküler hastalıklarla ilgili tanı ve tedavi yöntemleri üzerine çalışan, hayatını bu hastalıkların şifresini çözmeye adamış pek çok uzman hekim barındırıyor bünyesinde. Onlar kendilerini; “zayıf kalmış kaslarıyla çevresel engelleri aşamadıkları için genellikle eğitimini yarım bırakmış, çoğu kez kendilerine eşlik eden bir tekerlekli sandalye ile yaşamlarını sürdüren, bazen hayatı bir trakeostomi ile soluyan, bazen iletişimini yalnızca kaşları ve gözleriyle gerçekleştirebilen, yine de yeri geldiğinde edebiyatta, sanatta, felsefede ve fizikte en büyük başarıları yaşayabilen kas hastalarının gönül dostları” olarak tanımlıyorlar.  Vizyonlarında, kas hastalığı ile yaşayan bireylerin, sağlıklı bireyler ile aynı standartlarda yaşayabileceği bir Türkiye var. Misyonları ise; 1)Uluslararası engelli hakları doğrultusunda kas hastalarının sosyal yaşama tam ve etkin katılımını sağlamak 2)Kas hastalarını doğru bir şekilde bilgilendirmek ve yönlendirmek, fiziksel, sosyal ve ruhsal olarak mümkün olan en iyi duruma getirmek 3)Nöromüsküler hastalıkların nedenlerine ve tedavilerine yönelik araştırmaları bilimin ve etik kuralların rehberliğinde desteklemek 4)Toplumu nöromüsküler hastalıklar konusunda bilgilendirmek 5)Kas hastalarının yaşam kalitelerini yükseltecek çalışmalar yapmak.

Haberin Devamı

Böylesine önemli görevler üstlenmiş bulunan bu dernek, ne yazık ki, maddi açıdan zor bir durumda. KASDER, aslında, kurumsal ve kendi kaynaklarını sağlayan bir yapıya sahip olmadığından daha çok Prof. Dr.Coşkun Özdemir’in varlığı, kişisel gayretleri ve onun yakın dostlarının maddi ve manevi katkılarıyla bugüne gelmiş bulunuyor. Derneğin düzenli bir geliri olmadığından bütçe yaratılmasında hep sıkıntı yaşanmış. Dernek, şimdilerde, bu sıkıntıyı aşabilmek için “100 Altın İnsan Projesi” adını verdiği bir formül geliştirmiş. “100 Altın İnsan Projesi” ile, KASDER’in kas hastalıkları ve sonuçlarıyla mücadelesinde ihtiyaç duyduğu bütçenin sağlanması hedefleniyor. Bu proje; Prof.Dr.Coşkun Özdemir’in yaşamının ve çabalarının farkında olan, ülkemizdeki tüm kas hastalarına, onların hayata tutunma ve daha kaliteli bir yaşama sahip olma mücadelelerine sevgi ve saygı besleyen, hayatı maddi ilişkiler dışında, sevmekten, anlamaktan ve dokunmaktan yana da yorumlayabilen en az 100 altın kalpli insanın sağlanmasıyla hayat bulacak.

Haberin Devamı

Proje, 100 altın kalpli insanın yılda bir defa Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’ne 1000 TL (Bin Türk Lirası) bağış yapmasıyla yürüyecek. 100 altın kalpli insanın senede bir defa yapacakları bu bağışların toplam tutarı, yapılan hesaplara göre derneğin ihtiyaç duyduğu yıllık ortalama bütçeyi karşılayacak. Bu şekilde dernek, zorunlu faaliyet giderlerine konu olan bütçeyi düzenli olarak sağlamış olacak.

Projeye dahil olmak isteyen gönül dostları taleplerini derneğe ilettiklerinde, kendilerinden yılda bir defa 1000 TL ödeme şekli konusunda bilgi alınarak ilk yıl ödemesi tahsil edilecek. Bu şekilde projeye dahil olacaklara, üzerilerinde isimleri yazılı “100 Altın İnsan Katılım Belgesi” verilecek. Varlıklarıyla derneğe hayat verecek olan 100 altın kalpli insanın isimleri, ayrıca, derneğin girişindeki 100 adet altın formundaki pirinç plakete de işlenecek. Projeye katılanların en büyük kazancı ise, yüz bine yakın sayıdaki kas hastasının yaşama tutunma sevincine ortaklık etmek olacak. Katılımcılar, Prof.Dr.Coşkun Özdemir’in omuzlarından yıllar yılı tek başına taşıdığı yükü alarak, onurlu bir görevin mirasçısı olacaklar. Türkiye Kas Hastalıkları Derneği bundan böyle, bu 100 altın kalpli insanın varlığıyla yaşamını sürdürecek; hastalar onların varlığıyla sevinecek; derneğin her türlü faaliyeti bu kolektif sorumluluğun üzerinde inşa edilecek.

Haberin Devamı

Gelin hep birlikte destek verelim KASDER’e. Türkiye’deki altın kalpler sayısının 100’ün çok üzerinde olduğunu gösterelim.

 

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları