“Zor” da olsa bamya yiyin

Sebze ailesinin “zor” sevilen üyelerinden biridir o.

Haberin Devamı

Hayatı boyunca hiç bamya yememiş olanlar vardır. Ya da bir kez yanlış bir yerde yiyip “sümüklü” diye damgaladıktan sonra bir daha ağzına koymayanlar.
Aslında bamyanın “sümüklü” diye adlandırılmasına neden olan kayganlığı önlemenin pek çok değişik yolu var ve az önce “yanlış bir yerde yemek”le kastettiğim de bu. Yani bazı teknikler kullanarak ailenizdeki herkesin bamyayı sevmesini sağlamanız mümkün.

Bir yemekçi olarak bana sorarsanız, ben annemden öğrendiğim eski usulü kullanıyorum derim. Yani, bamyayı önce yıkayıp suyunun iyice süzülmesini, hatta kurumasını bekliyorum, sonra ayıklıyorum.

Annemin ve pek çok eski kadının bamyayı sümüklendirmemek için kullandığı bir başka aşama da bamyanın üzerine limon suyu gezdirmek. Yıkayıp ayıkladığınız bamyanın üzerine bolca limon suyu gezdirin ve daha sonra pişirin. Çocuklarınızın ve pek çok kişinin hoşlanmadığı o yumuşak maddenin kaybolduğunu göreceksiniz.

“Aman sevmezse sevmesin, yemeyiverir” demek de var tabii. Ama çocuklarınızı ya da sevdiklerinizi bamya gibi yararlı ve lezzetli bir sebzeden neden mahrum bırakacaksınız ki? Üstelik bamya, çocuklarınızda yemeklere karşı var olan önyargının kırılmasına da yarayabilir.

Haberin Devamı

ETLİ NOHUTLU BAMYA

· 1/2 kg taze bamya
· 6 çorba kaşığı zeytinyağı
· 250-300 gr kuşbaşı et
(sotelik yani tavla zarı şeklinde doğranmış)
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 2 adet domates
· 2 adet yeşil sivri biber
· 1 su bardağı haşlanmış nohut
(konserve olabilir)
· 2 tatlı kaşığı biber salçası
· 4 tatlı kaşığı domates salçası
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 adet limon suyu
(veya ½ çay kaşığı dövülmüş limon tuzu)

YAPILIŞI
Kuru soğanları çok ince doğrayın. Yeşil biberlerin saplarını kesip tohumlarını temizledikten sonra çok ince halkalar şeklinde dilimleyin. Domateslerin kabuklarını soyup tavla zarı şeklinde doğrayın.

Taze bamyaların saplarının sadece ucunu keserek yıkayın. Eğer kuru bamya kullanacaksanız kaynar suda tıpkı makarna gibi 5 dakika haşlayıp süzdürün. Böylece tozlu ve kirli suyunu atmış olacaksınız. Konserve bamya kullanacaksanız sadece suyunu süzdürmeniz yeterli olacaktır.
Bu arada orta boy bir tencereye kuşbaşı etlerle doğranmış soğanları koyup zeytinyağını da ekledikten sonra tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak soğanlı etleri 8-10 dakika kavurun.

Eğer kuzu eti kullanırsanız, çabuk pişer. Ancak dana eti daha uzun sürede pişeceği için 1 bardak sıcak su ilavesiyle eti 10 dakika daha pişirin.

Sonra da yeşil biberleri ve salçaları ekleyip 5 dakika daha karıştırarak kavurun. Taze veya konserve bamyaları ilave edip 5-6 bardak sıcak et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberleri serpiştirin. Dövülmüş limon tuzu veya limon suyunu katın. En sonunda domatesleri de ekleyip yemeği kaynayıncaya dek pişirin.

Kaynayan yemeğin içine haşlanmış nohutları ekleyip ocağın altını hafifçe kısın ve 30 dakika daha pişirin. Nohut ve bamyaların iyice yumuşaması gerekir. Ocaktan alın ve sıcak olarak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları