Zayıflamak için kalıcı çözüm önerileri

Bir diyet programının en önemli safhası sanıldığı gibi zayıflama süreci değil, koruma sürecidir.

Bu süreç, yeniden kilo alımını önlemek için diğer bir deyişle vücut ağırlığının korunmasına yönelik olarak yapılır. Genellikle kilo verme süreci kadar sürer.

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Beslenme ve Diyet Uzmanı Bengül Akgün, ‘Edindiğim tecrübe, bu dönemin bir, hatta kişisel farklılıklar göz önüne alınarak iki yıl olması yönündedir. Koruma döneminde bireyin kendine güveni sonsuzdur, bir daha hiç kilo almayacağını düşünür. Ben bunu araba kullanmayı yeni öğrenenlere benzetiyorum. Biraz trafiğe alıştınız mı, sizden iyi sürücü yoktur. Hataların en fazla yapıldığı dönem de bu acemi cesaret dönemidir. İşte kilo almada da böyledir’ diyor.

UYGULANAN DİYETLER KİŞİYE ÖZEL OLMALI

Bengül Akgün, obezite tedavisinde diyet önerilerinin kişiye özel olması gerektiğini vurguluyor;

‘Standart bir program hazırlayıp, her kilo vermek isteyen bireye bunu verirseniz, sonuçta fiziksel ve ruhsal bir sürü problemle karşılaşmaya hazırlıklı olmalısınız. Yaş, cinsiyet, boy, kilo, detaylı vücut analizleri ve fiziksel egzersiz durumu, bireyin kendisi ve ailesi ile ilgili sağlık öyküsü, detaylı beslenme öyküsü, daha önceki diyet uygulamaları, ekonomik durumu, sosyal hayatı ve planlanacak diyetin şeklini belirleyecek bazı kan bulgularını öğrenmeden diyet programı başlatılamaz. Bütün bu bulgular diyete biçim verir. Bu yüzden diyet kişiye özel olmalıdır.’

Zayıflamada hedef; ideal kiloya ulaşırken vücut analizi ile belirlenen yağ yüzdesindeki fazlalığı düşürüp ideal ölçülere ulaştırmak olmalı. Bunun için diyetin enerji değeri ve besin ögeleri dağılımı son derece önemli. Bengül Akgün, en sık rastladığı hatalardan birinin de, ideal kiloda olduğu halde yanlış diyet uygulamaları ve egzersiz yoksunluğu nedeniyle, yağ-kas dokusunda anormal değerlerle gelen kişiler olduğunu söylüyor.

‘İşte bu nedenle diyetin enerji düzeyi, metabolizma hızı ve fiziksel egzersiz düzeyi saptandıktan sonra ve haftalık 0.5-1.5 kg kayıplar esas alınarak belirlenir. Ticari kaygılarla haftalık kilo kaybını yüksek tutmak, çok kısa sürede çok fazla kilo kaybettirmek, sadece su ve kas kaybı ile sonuçlanacak metabolizmada ciddi tahribatlar oluşturur.’

ZAYIFLAMA PROGRAMININ ÖZEL AŞAMALARI

Bengül Akgün, zayıflama programlarını iki aşamada yürütüyor. İlk aşama kilo verme süreci. Bu süreçte diyet tedavisinin yanı sıra doğru beslenme ilkelerini içeren beslenme eğitimi de yapılıyor. İkinci süreçte ideal kiloyu koruma dönemi başlıyor. Bu süre oldukça uzun. Bazen bir yıl bazen iki yıl bile sürebiliyor. Çünkü obezite de kilo verilmesi değil, bu kilonun nasıl korunabileceği önem taşıyor.

İlk aşamadaki vücut kompozisyon analizinde vücut total yağ yüzdesi, beş ayrı bölgedeki (gövde, bacaklar ve kollar olmak üzere) yağ yüzdeleri, kas ve su yüzdesi, beden kitle indeksi, bazal metabolizma hızı belirleniyor. Beden kitle indeksinden (vücut ağırlığının boya göre oranına bakılarak şişmanlığın seviyesinin belirlenmesi) yararlanılarak bireyin ideal kilosu, dolayısıyla kilo fazlalığı saptanıyor. Daha sonra yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, eğitim durumu, yaşam şekli, çalışma koşulları ve sosyo-ekonomik durum gibi diyet programının şeklini belirleyecek faktörler belirleniyor.

İkinci aşama da ise bireyin detaylı olarak beslenme öyküsü yer alıyor. Programlarda diyet tedavisinin yanı sıra yeme davranışlarına yönelik davranış değişikliği terapisi de beraber uygulanıyor. Her bireyde bir hassas nokta vardır ve bu nokta kilo alımını tetiklemektedir.

Açlık kan şekeri, total kolesterol, kolesterol fraksiyonları, trigliserid ve ürik asit gibi değerler de programın başlangıcında gerekli olan veriler. Şişman bireylerin bir çoğunda bu bulgularda anormallikler çıkabilir ve bunların diyet yönünden değerlendirilmesi gerekebilir.

Zayıflama programlarında fiziksel aktivite düzeyinin ayarlanması bir diğer nokta. Günlük egzersizler metabolizmanın hızlandırılması yönünden gerekli. Egzersiz için, sadece günlük yürüyüşler bile yeterli olabilir.

Programda uygulanacak diyetler sadece bir amaca yönelik olmalıdır. Vücut analizinde saptadığımız yağ yüzdesindeki fazlalığı ideal seviyelere indirebilmek. Kısa zamanda kilo verilen çok düşük kalorili diyetlerle buna ulaşmak mümkün değil. Bu diyetlerle sadece su ve kas kaybı oluşur. Kilo kaybedilir ama yağ yüzdesi hep normalin üstünde kalır.

ÜRÜN MARKET

Dudak kurumasına artık son

La Roche-Posay, kış aylarında kuruyan, çatlayan dudaklara yeni dudak kremi "Ceralip"le kesin çözüm sunuyor. Tamamen doğal Shea yağı ve balmumu ile zenginleştirilmiş formülü sayesinde dudakları onarıyor ve kışları oluşan mevsimsel kuruluğu gideriyor. Formülünde anti-inflamatuar var.

Lekelere karşı

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalınması ve hormonal değişiklikler sonucu yüz, el, boyun ve dekoltede oluşan kahverengi lekelera karşı Lancome Absolut serisine iki ürün daha katıldı; "Absolue Anti-Taches Main" ve "Absolue Anti-Taches Serum"É lekelenmeyi kaynağında çözüyor ve yenilerinin oluşmasını geciktiriyor.
Yazarın Tüm Yazıları