‘Yerli öğretmenler ne olacak’ sorusu

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e öğretmen atamalarını soruyor.

“2010-2011 KPSS Sonuçları’na göre Ağustos 2011’de öğretmenlik için başvuran adaylardan 55 bin 718’inin başvurusu uygun bulunmuş ancak sadece 11 bin 544 kadroya atama yapılmıştır. Maliye Bakanlığı’nca Milli Eğitim Bakanlığı’na 2011 yılı için kullanım izni verilen 40 bin kadrodan 28 bin 456’sı ise, yaşanan kopya skandalı nedeniyle 2009-2010 KPSS sonuçlarına göre belirlenmiştir. Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanı, ülkede 216 bin kadro bekleyen öğretmen bulunduğunu ancak norm kadronun tamamı kullanılsa bile 150 bin öğretmeni alma şansı olduğunu açıklamıştır. Öğretmen atamaları ve öğretmen açığı bakımından böyle bir tablo mevcut iken, 2008 yılında 55 bin, 2010 yılında 61 bin olan ücretli öğretmen sayısı 2010-2011 öğretim yılında 77 bini aşmıştır. Bu bağlamda; 9 yıldır iktidarda bulunmasına rağmen, bu sözünü yerine getirmemesinin nedenleri nelerdir?
2011 yılı için belirlenen 40 bin kadrodan yaklaşık 30 bininin 2009-2010 KPSS sonuçlarına göre kullanılmasının, 2011 KPSS’ye giren adaylar açısından yarattığı adaletsiz durumun düzeltilmesi için çalışma yürütülmekte midir?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir taraftan öğretmenlerin niteliklerini ve yeterliliklerini tartışmaya açarken, diğer taraftan ihtiyaç kadar öğretmen ataması yapmaması ve eğitimin bütün kademelerinde ‘ücretli Öğretmen’ istihdam etmesindeki çelişkinin izahı mevcut mudur?
Öğretmen açığının, eğitim seviyesi yeterli olmayan ya da farklı branşlardan onbinlerce ‘ücretli Öğretmenle’ kapatılmaya çalışılmasının, kadro bekleyen öğretmenler ve eğitim-öğretim kalitesi açısından yol açtığı sorunlar nasıl düzeltilecektir? 4 yıl içinde her yıl 10 bin olmak üzere toplam 40 bin Yabancı ingilizce öğretmeninin getirilmesi uygulaması hayata geçirilecek midir? Böyle bir uygulamanın, sayıları onbinleri aşan ama ataması yapılmayan yerli ingilizce Öğretmenleri açısından nasıl bir maddi ve manevi yıkım oluşturacağı dikkate alınmış mıdır?”

8 Ekim’de emek-meslek örgütleri buluşuyor

‘TÜM temel haklarımız için, insanca yaşamı savunuyor, eşit, özgür, demokratik bir Türkiye istiyoruz!’ başlığı ile 8 Ekim’de yapılacak mitinge davet ediyor. İnsanca yaşamı savunmak için, emekçilerin, ezilenlerin, mağdurların, yoksulların, işsizlerin, kadınların, gençlerin, çevrecilerin, barış yanlılarının sesine ses katmak için TMMOB Ankara’da olacak. Bu ülkenin örgütlü mühendisleri, mimarları ve şehir plancıları o gün Ankara’da kurulacak ‘Sokak Meclisi’ne katılacak.
TMMOB; Ankara’da ‘Sokak Meclisi’nde, ‘Mesleğimize, meslek alanlarımıza ve örgütümüze sahip çıkmanın ne anlama geldiğini herkese bir kez daha gösterecek.
Mitingimizden önce 27 Eylül Salı basın açıklaması yapılacak. Haydi 8 Ekim‘de Ankara‘ya. Mehmet SOĞANCI

Biliyor musunuz


2000 yılında European Economic Association tarafından dünyanın en önemli 1000 ekonomisti arasında 107. sırada gösterilen, son 20 yıldır yatırım bankalarında, holding şirketlerine ve ticari bankalara, eğitim ve genel başkanlık hizmetleri veren Prof. Dr. Vefa Tarhan’ın, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘danışmanlığına’ getirildiği CHP İletişim Başkanlığı tarafından 50 satırlık bir bildiriyle açıklandığını...

Günün sözü

“Dehanın yüzde biri ilham, yüzde doksan dokuzu terdir.”
(Thomas Edison)
Yazarın Tüm Yazıları