Yenilensin ama yok olmasın

Her şey değişiyor, yenileniyor. Düne kadar yabancısı olduğumuz aletler artık her daim elimizin altında.

Bu değişim ve gelişim öyle süratli ki bazen takip etmek bile mümkün olmuyor. Her gün yeni bir şey öğrenmek hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Elbette bu tempo alışkanlıklarımızı da etkiliyor. Mutfaklarımızda kullandığımız eşyalar bile eskisinden çok farklı. Bizim mutfağımızın değişmez kabul edilen tatları bile, zamanın yarattığı değişimlere ayak uydurmaya başladı. Dünya mutfağı hakkında yeni şeyler öğrendikçe, bu yeni usûl ve teknikleri kendi yemeklerimizde kullanmaya başladık.

Tavuk göğsüne vanilya girdi, kaymağa kardeş krema geldi. Padişahların beğenisini hedefleyen eskinin zahmetli tariflerinden, kalp ve damar sağlığımıza özen gösteren az yağlı ama kesinlikle az lezzetli olmayan tariflere yönelmeye başladı Türk insanı da. Yeni lezzetlere de daha sıcak bakıyoruz. Damak tadımız çoktan değişti, farklı tatlar yüzümüzü buruşturmuyor artık. Elbette bu değişimler engellenemez ancak bir yandan da Türk mutfağının geleneksel tatlarını korumanın gerekliliğine inanıyoruz.

Acılı Vejetaryen Makarna

Malzeme listesi

á 1 paket renkli burgu makarna

Sos için;

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 diş sarmısak

á 1 adet küçük boy havuç

á 8-10 adet taze yeşil fasulye

(uzun çalı fasulyesi)

á 1 su bardağı dolusu konserve mısır

á 2 su bardağı sıcak su

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 tatlı kaşığı acı hardal

á 1 adet limonun kabuğunun rendesi

á 1 çay kaşığı toz köri

Dövülmüş sarmısakları orta boy bir kaseye koyun. Üzerine limon kabuğunu rendeleyip acı hardalı ekleyin. Toz köriyi de katıp çatalla iyice karıştırarak bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, soyduğunuz havucu kibrit çöpü formunda incecik dilimleyin. Yeşil fasulyelerin saplarını ayıklayıp önce uzunlamasına ikiye bölün, sonra da tam ortadan kesin. Zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırın. Havuç ve fasulye dilimlerini hemen tavaya aktarıp tavayı sallayarak 4-5 dakika kavurun. Mısırı da ekledikten sonra üzerine hazırladığınız hardallı sosu aktarın. Sıcak suyu ya da makarnanın haşlama suyunu da ilave ettikten sonra ocağın altını kısın. Sebzeleri, fasulye ve havuç iyice yumuşayıncaya kadar, 15-20 dakika pişirin. Tuz ve karabiberi de serpip ocaktan alın. Makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzdükten sonra hemen aynı tencereye aktarın. Üzerine hazırladığınız sebzeli sosu gezdirip karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun.

Fındıklı Kağıt Helva Pastası

Hazırlama süresi 8 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet kağıt helva

á 2 dilim bayat ekmeğin içi

á 2 yemek kaşığı kakao

á 1 yemek kaşığı neskafe

á 1 su bardağı süt

á 4 yemek kaşığı tahin

á 8 yemek kaşığı pekmez

á 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

Pastanın sosunu hazırlamak için; kakao ve neskafeyi geniş bir kaseye koyun. Süt, tahin ve pekmezi ilave edip çatal yardımıyla iyice çırpın. Diğer taraftan, bayat ekmek içlerini mutfak robotuna aktarıp bulgur tanesi büyüklüğüne gelinceye kadar çekin. Çekilmiş ekmek içini hazırladığınız karışıma katıp muhallebi kıvamında bir sos elde edinceye kadar karıştırın. Kağıt helvalardan birini geniş bir servis tabağına koyun. Üzerine hazırladığınız sosun yarısını kaşıkla sürüp ceviz içinin yarısını serpiştirin. Diğer kağıt helvayı da üzerine kapatın. Sosun kalanını en üste kalın bir tabaka halinde yayın. Pastayı kalan ceviz içiyle süsleyip buzdolabında bir gece bekletin. Buzdolabından çıkardığınız pastayı keskin bir bıçakla dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları