Gözler Merkez’de

Piyasalarda iyimserlik devam etse de, dış gündeme bağlı olarak daha temkinli bir görünüm var. 14 Haziran’da faiz artışı beklenen ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı, perşembe ise Türkiye Merkez Bankası faiz kararı beklenecek.

Haberin Devamı

YOĞUN gündeme rağmen piyasalarda olumlu hava korunuyor. Dışarıdaki iyimserlik iç piyasaları daha korunaklı hale getiriyor. Olumsuz bir gündem oluştuğunda daha az ve kısa süreli tahribatla olayın aşılmasına yardım ediyor. Devam eden iyimserlikte dışarıdaki düşük faiz, bol likdite ve artan risk iştahının payı büyük. Ancak olumlu gelişmeler önemli ölçüde fiyatlara dahil oldu ve gündem zorlaşmaya başladı. Teşbihte hata olmaz sözünden hareketle, gündem biraz da “mayın tarlasına” benzer bir hal aldı. Bunu daha çok Ortadoğu kaynaklı gelişmeler için söylemek mümkün. ABD Başkanı Trump Arap ülkelerini ziyaret ettikten kısa bir süre sonra birçok Arap ülkesi Katar ile ilişkilerini kesti.

Gözler Merkez’de

Haberin Devamı

ORTADOĞU ÖNEMLİ

İran’ın, terör saldırılarının ardından Suudi Arabistan’ı suçlayarak intikamdan söz etmesi ve Türkiye’nin Katar’a asker gönderme kararıyla olaya taraf olması kayda değer gelişmeler. Ortadoğu’da olacak herhangi bir gelişme artık Türkiye’yi daha yakından veya direkt ilgilendirecek. Konu Ortadoğu olunca olayların seyrini kestirmek zorlaşıyor. Belki de beklentilerin aksine ülkeler daha sakin bir tavırla krizi aşacak. Mayın tarlasına benzetmemiz biraz da bu sebepten. Bu aşamada Katar ile başlayan Ortadoğu’daki gelişmeler piyasalar üzerinde sınırlı bir etkiye sahip. İngiltere’deki seçim sonuçları, Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve başkan Draghi’nin açıklamaları, zamana yayılsa da bakanlıklarda değişiklik beklentisi, doların seyri, dış borsalar, makro ekonomik veriler yakından izlenen diğer gündem konuları. Dış borsalarda çıkış trendlerinde son günlerde ivme kaybı var. Trump soruşturmasıyla ilgili FBI eski başkanı Comey’nin Kongre’deki ifadesinde Trump’ı direk suçlayıcı ve görevden alınmayı gerektirecek ölçüde ifadeler kullanmaması piyasa üzerindeki etkisinin zayıf kalmasına neden oldu. Son toplantısında faizleri sabit tutan Avrupa Merkez Bankası’nın başkanı Draghi’nin gevşek para politikasının devamına vurgu yapan piyasa dostu açıklamalar olumlu algılandı.

Haberin Devamı

YABANCILAR ALIMDA

Trump soruşturmasının hafif geçiştirilmesi ve Avrupa Merkez Bankası başkanının açıklamaları dolara değer kazandırırken altın fiyatlarında gevşemeye neden oldu. Ortadoğu’daki gelişmelere rağmen petrol fiyatlarındaki düşüş ise daha çok beklentilerin üzerinde gelen ABD petrol stok verisiyle ilgili. İngiltere’deki seçimde hiç bir parti tek başına iktidar olamadı, siyasi sonuçlar bekleniyor. Piyasaların “Süper Perşembe” diye adlandırdığı tedirgin olduğu süreçten hasarsız çıkıldı. Her hafta yokladığımız yabancı yatırımcıların Türkiye pozisyonu ve sıcak para hareketlerinde pozitif süreç devam ediyor. 2 Haziran haftasında borsada 477, tahvil ve bonoda 114 milyon dolar alımdalar. Borsada mayıstaki net alım 151 milyon dolar açıklandı. Dışarıda devam eden likdite bolluğu ve risk iştahından nasiplenmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki hafta yine yoğun ekonomik gündem var. Pazartesi ödemeler dengesi, cari denge verilerinin yanında Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme verisi açılacak. Bu yılın ilk çeyrek büyümesi geçen dönemlere göre daha yüksek bekleniyor. Özellikle Kredi Garanti Fonunun (KGF) etkilerini görmek açısından ayrıca önemli. 14 Haziran çarşamba günü faiz artışı beklenen ve tedirginliğe neden olmayan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı, perşembe ise Türkiye Merkez Bankası faiz kararı önemli. İyimserlik devam etmekle birlikte daha temkinli bir piyasa görünümü var.

Haberin Devamı

Gözler Merkez’de

BORSADA ÇIKIŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

BORSADA kâr satışlarına rağmen çıkış trendi devam ediyor. 97.800 ilk destek olarak görülürken bu seviyenin üzerinde çıkış trendi gücünü koruyacak. Aksi takdirde sonraki destek noktaları 96.600 ve 95.000 seviyelerinde. İlk direnç ise 99.300 seviyesinde bulunuyor. 100.000 ve 101.500 sonraki ve daha önemli direnç seviyeleri. Endekste direnç seviyelerinde kâr satışları görülse de hareketi gücünü koruyor.

Gözler Merkez’de

DOLAR/TL KURUNDA 3.50 SEVİYESİ ÖNEMLİ

DOLAR/TL kurunda, 3.50 seviyesinin üzerinde görülen tepki alımları güç kazanmış değil. İlk dirençler 3.56-3.60 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı ve güç kazanması için 3.60 seviyesinin geçilmesi gerekecek. 3.50 desteği geçerliliğini ve önemini koruyor. Bu seviyeye geri çekilmelerde tekrar tepki alılmarıyla karşılaşılabilir. 3.50 seviyesinin altında ise satış baskısının devamıyla daha alt destek noktaları beklenecek. Yön tayini konusunda 3.50-3.60 bandı izlenecek.

Haberin Devamı

Gözler Merkez’de

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. yatırımcı profilinize uymayabilir.

Yazarın Tüm Yazıları