Yazın kilo vermek daha kolay: Zayıflamak isteyenlere müjde!

Yazın daha hızlı kilo verildiğini biliyor muydunuz? Kış ayları direnç gösterdiği aylardır. Kışın havaların soğuk olmasından dolayı vücudumuz daha çok enerjiye ihtiyaç duyar ve beynimiz midemize sık sık açlık sinyalleri gönderir. Bu da kilo vermeyi zorlaştırır. Yaz aylarında ise sıcak hava nedeniyle metabolizma hızınız artar ve vücut daha fazla enerji harcar. Yazın kışa oranla iştahımız daha kapalıdır. Bu etkiler kilo vermemizi kolaylaştırır.

Haberin Devamı

Metabolizma, vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesi için yediğimiz gıdayı enerjiye dönüştüren biyokimyasal bir işlemdir. Metabolizmanız ne kadar hızlı çalışırsa vücudun ihtiyacı olan bu enerji daha çok açığa çıkabilir. Zayıflamanın önündeki en büyük engellerden biri metabolizma yavaşlığıdır. Beslenme ve yaşam biçimi, metabolizmayı büyük oranda etkiler. Vücudunuzun kalori yakma hızını yani metabolizma hızınızı, basit ve küçük değişikliklerle artırabilirsiniz.

METABOLİZMA NASIL HIZLANDIRILIR?

◊ Metabolizma hızının en belirleyici etkenlerinden biri harekettir. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak metabolizmayı hızlandırır. Yazın yüzme, açık hava yürüyüşleri ve bisiklet turları için elverişli bir mevsim olmasından yararlanın.
◊ Metabolizmamız ışıkla birlikte harekete geçer. Uykusuz kaldığınızda, vücudunuz iştah açıcı hormon olan ghrelin’i aşırı üretirken, size doyduğunuzu söyleyen leptin hormonunu yetersiz üretir. Yeterince uyumak sizi dinlenmiş ve tok hissettirebilir ve gereksiz atıştırmalardan alıkoyar. Erken kalkmanın metabolizmayı canlandırıcı etkisinden yararlanmak için her gün aynı saatte uyumaya ve sabah 8’den önce kalkmaya özen gösterin.

Haberin Devamı

Yazın kilo vermek daha kolay: Zayıflamak isteyenlere müjde

METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN BESİNLER

∆ Proteinler: Protein sindirimi, diğer gıdalara göre daha meşakkatlidir. Bu sayede metabolizmanın hızlanması sağlanır. Et, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar gibi protein açısından zengin besinler metabolizma hızınızı artırmanıza
yardımcı olur.
∆ Maydanoz: Maydanoz sadece yazın değil her mevsim önemli bir detoks ve metabolizma hızlandırma aracıdır. Salatalarınızda, kahvaltınızda maydanoza daha fazla yer ayırın.
∆ Baharatlı gıdalar: Özellikle yeşilbiberde yer alan kapsaisin isimli maddenin vücut metabolizmasını hızlandırdığı araştırmalarla tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak, kabul edilebilir miktarda baharat içeren gıdaların tüketimi metabolizma hızını artırır.

Haberin Devamı

METABOLİZMA HIZLANDIRICI İÇECEKLER

∆ Su: Özellikle soğuk su içmek, hem vücudun suyu ısıtabilmek adına metabolizmayı hızlandırması hem de dolu midenin tokluk hissi yaratması sebebiyle kilo vermede oldukça etkindir.
∆ Yeşil çay: Metabolizmayı hızlandırmasının yanı sıra yağ yakımını da kolaylaştırır. Günde 1 fincan yeşil çay içmek hem metabolizmanızı hızlandıracak hem de size enerji verecektir.
∆ Kahve: Kahvede bulunan kafein metabolizma hızının artmasına yardımcı olur. Ayrıca kafein, vücudunuzun enerji için yağ yakmasına yardımcı olacağından özellikle egzersiz yapmadan 20 dakika önce şekersiz Türk kahvesi tüketin.

Metabolizma düşmanları

∆ Uzun süre aç kalmak
∆ Kahvaltı yapmamak
∆ Yeteri kadar uyumamak
∆ Kas kaybetmek
∆ Su içmemek
∆ Hamur işleri ve şekerli gıdalar tüketmek

Haberin Devamı

METABOLİZMA HIZLANDIRICI MEYVELER

∆ Turunçgiller: Limon, kivi, greyfurt, mandalina, portakal gibi turunçgiller metabolizmayı hızlandırmak ve yağ eritmek açısından oldukça faydalı gıdalardır. Damak zevkinize göre tercih yapabilirsiniz.
∆ Kırmızı meyveler: Böğürtlen, ahududu, çilek ve kızılcık gibi resveratrol açısından özellikle zengin olan kırmızı meyveler, çok güçlü antioksidan özelliklere sahiptirler. Son araştırmalar, kırmızı meyvelerin daha hızlı bir enerji tüketimini sağlayarak hücresel aktiviteyi arttırdığını gösteriyor.
∆ Ananas: Ananas, içinde bulunan bromelain adlı proteinler sayesinde hem sindirimi kolaylaştırır hem de metabolizmayı hızlandırır. Ananas aynı zamanda ödeme de iyi gelir.

Haberin Devamı

METABOLİZMA HIZLANDIRICI EN ETKİLİ İKİ BAHARAT

∆ Tarçın: Metabolik hızı artıran doğal bir kilo verme baharatı olan tarçın, aynı zamanda insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olur ve kan basıncını düşürür. Tarçını çaylarınızda, çorbalarınızda ve salatalarınızda kullanarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
∆ Zencefil: Yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Kan şekerini dengeler. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Zencefili toz halinde çayını demleyerek ya da taze olarak da tavuk ve balık yemekleri veya yoğurdun üzerine rendeleyerek tüketebilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları