Yargı doğayı koruyor

Trakya ülke topraklarının 33’te biri. Yani %3’lük bir kısmı. Ancak ülke nüfusunun yaklaşık %20’si burada yaşıyor. Yapılan planlarla nüfus sayısının daha da artması planlanıyor. O kadar çok plan yapıldı ki; plan yapıldıkça Trakya kaybediyor. Ormanını, topraklarını, sularını kaybediyor.

Haberin Devamı

Trakya’nın daha fazla varlık kaybetmesinin önüne geçmek için yaklaşık 10 yıl önce ‘Trakya Platformu’ kuruldu. Trakya’nın değerlerinin, varlıklarının talan edilmesine, ranta açılmasına, hukuka, bilime ve kamu yararına aykırı planlanmasına, Trakya’da mücadeleyi bütünlüklü sürdürebilmek, iletişim ve dayanışmada bulunmak, birlikte çalışmalar yürütmek, toplumsal bilinç ve duyarlılığı arttırmak ve kurumsal hale getirmek için kurulmuştur. Bilim ve hukuk desteği vererek bölgemizi savunmaya devam ediyoruz.

Bileşenlerimiz olan Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi ve DOKU Derneği’nin öncülüğünde Kırklareli sınırlarında Istranca ormanlarında açılmak istenen madencilik faaliyetlerine karşı yerelde yaşayanlar ile birlikte, özellikle de köy muhtarlarının öncülüğünde verilen hukuk mücadelesi sonucunda kazanan son bir hafta içinde idari yargıdan Istrancaları sevindiren kararlar geldi. Kuzulu ‘ÇED gerekli değildir’, Koruköy ve Çukurpınar ‘ÇED olumludur’ kararları için açılan davalarda keşif ve bilirkişi incelemelerinden sonra İdare Mahkemesi’nin iptal kararları sonucu kazanan Istrancalar oldu.

Haberin Devamı

Göksal ÇİDEM-DOKU (Doğa ve Kültür) Derneği Y.K. Başkanı, Trakya Platformu Kırklareli Dönem Sözcüsü

GÜNÜN UYARISI

“Dumana maruz kalmak her yıl 1.2 milyon insanının ölüm nedeni. Sürdürülebilir bir gelecek için dumansız, tütünsüz bir dünya diliyoruz.” Türk Toraks Derneği

URANYUM TEHLİKESİ ÖNEMSENMEDİ

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen Manisa-Köprübaşı yakınlarında, 1970-1982 arasında işletilerek terk edilen uranyum maden ocaklarının Gediz Ovası’nın bereketli tarım şehrini, insan ve çevre yaşamını tehdit ettiğini söyleyerek yaratılan tahribatın araştırılması için Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Bölge halkı ve tarım alanlarının risk altında olduğunu bildiren Başevirgen, “Özellikle uranyum yatağının bulunduğu alan ve çevrelerden beslenen suların, uranyum açısından Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en az 10 kat fazla kirlendiği ifade ediliyor” diye konuştu.

Tehlike büyük!..

MİLAS ZEYTİNYAĞINDA ATAKTA

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ilk ve tek Avrupa Birliği coğrafi işaretine sahip Milas zeytinyağı, İtalya’da yapılan zeytinyağı kalite yarışmasında altın madalya kazandı. Antonio G. Lauro’nun fikriyle kurulan ve 7’ncisi yapılan yarışmada İtalya’nın yanı sıra Türkiye, İspanya, Yunanistan, Portekiz, Tunus, İsrail, Brezilya, Arjantin’den pek çok zeytinyağı markası katıldı. Türkiye’yi temsilen katılan zeytinyağı markaları arasında Gaila Oliva Memecik ülkenin en iyisi seçilirken yarışmaya Milas’tan katılan Akarca Çiftliği zeytinyağı ise erken hasat, soğuk sıkım, organik zeytinyağı dalında altın madalya kazandı. Akarca Çiftliği zeytinyağı ile birlikte yarışmaya Türkiye’den katılan 47 zeytinyağı markası altın, 25 zeytinyağı markası ise gümüş madalya kazandılar. 

Haberin Devamı

MİTSO Yönetim  Kurulu Başkanı Reşit Özer, İzmir’de 26-29 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Olivtech Fuarında sergilediği gösterilerle fuara renk katan Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın 3-5 Haziranda yapılacak Olivia İstanbul Zeytinyağı Fuar ve Uluslararası Zirvesi’ne de katılacağını açıkladı.

‘Mavi bayrak’ uygulaması 2022’de yapılmıyor
‘TEKİRDAĞ SAHİLLERİ TEMİZ’

TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi’nden mavi bayraklı plajlar için şu açıklama yapıldı: “TBB, 8 mavi bayraklı plajı vatandaşlarımıza kazandırmıştır. Denizin temiz olduğunu bildiren ‘Mavi bayrak’ Türkiye Çevre Vakfı tarafından her yıl yenilenmek üzere verilmektedir. 2022 için her zamanki yasal başvurumuzu yaptık. Müsilaj tehlikesinin 2022 itibarıyla yeniden baş göstermesi ile birlikte bu önlemler yeniden gündeme gelmiştir. TÜRÇEV’in 21.3.2022’de TBB’ye gönderilen yazıya göre, Marmara Denizi’nde yeniden baş göstermeye başlayan müsilaj felaketi dolayısıyla bu yıl Marmara Denizi kıyılarında yer alan plajlarla ilgili mavi bayrak uygulaması yapılmayacaktır. Buna karşın biz, bu yıl da tüm kriterlerimizi tamamlayarak mavi bayrak başvurumuzu yapmış olmamıza rağmen Şarköy kaynaklı bu haber yayılmıştır. Vatandaşlarımız plajlarımızda gönül rahatlığı ile denize girebilirler.”

Haberin Devamı

SARI-SİYAH/ BORDO-BEYAZ

PROF. Dr. Cengiz Kuday, bugün oynanacak  TFF. 1. Lig final maçı nedeniyle Bandırmaspor-İstanbulspor karşılaşması nedeniyle ‘Sarı-Siyah/Bordo-Beyaz’ başlıklı bir yazı gönderdi. “Futbol ile ilgilenenler kulüplerinin renklerinin  ne olduğunu çok iyi bilirler ama bu renklerin neye göre seçildiğinin arkasında yatan tarihi ayrıntıları pek bilmez” diyen Prof. Kuday’ın bu yazısı hayli ilginç. Yazı bizi Kurtuluş Savaşı’na kadar götürüyor. Bu yazıyı bulup okumanız dileğiyle.

BİLİYOR MUSUNUZ?
Metaverse

TEKNOLOJİ düşünürü, fütürist, yatırımcı Emrah Kaya’nın 19 yıllık tecrübesiyle ‘insanlık tarihinin en büyük iş ve teknoloji deneyimi’ dediği metaverse hakkında kaleme aldığı ‘Metaverse Meta İnsana Hazır Mısınız’ (Nemesis)  başlıklı kitabının çıktığını...

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en kapsamlı ve en büyük çevre festivali, Kadıköy Çevre Festivali ‘İklim Krizi ile Mücadele’ konusuyla 3-4-5 Haziran tarihlerinde Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda yapılacağını...

ANKARA Galatasaraylı Yönetici ve İş Adamları Derneği’nin, Perşembe günü 18.00’de başkan adaylarından Dursun  Özbek ile Ankara Sanayi Odası Meclis salonunda bir araya geleceğini...

VAROL Özkoçak’ın ‘Heykel ve Kolaj Sergisi’nin 7 Haziran-30 Temmuz tarihleri arasında Schneidertempel Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacağını...

TÜRKİYE Noterler Birliği’nin 51. Olağan Kongresi’nin bugün Ankara Söğütözü’nde yapılacağını...

MESAJ PANOSU
Kastamonu türküleri

DÜNYA Mirası Kastamonu İnisiyatifi diyor ki: “Kastamonu’nun saklı türküleri, türkülerimizle, oyunlarımızla buluşacağımız konserimiz 4 haziran cumartesi 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonundadır. Sunuş imzaları; Ender Yılmaz, Süleyman Şenel, Nurettin İlhan, Azmi Saral, Cemali Özkaya, Elif Avcı, Erkan Tekci, Reyhan Yaylalı, Şeyda Karadeniz, saz sanatçıları ve Tosya’mın davul-zurna ekibi.

51. kez düzenlenen 2022 Orhan Kemal Roman Armağanı’nın bu yılki sahibi Burhan Sönmez’in Taş ve Gölge adlı romanı oldu. Ödül, 2 Haziran’da Orhan Kemal Kütüphanesi Konferans Salonu’nda düzenlenecek Orhan Kemal’i anma töreninde teslim edilecek.

Yazarın Tüm Yazıları