Uçakların burada ne işi var

Zafer Tepesi’nde, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin Mustafa Kemal Atatürk tarafından sevk ve idare edildiği Zafer Tepe’nin tarihsel anlamıyla örtüşmeyen bir manzara ile karşılaştık.

Haberin Devamı

Anıt çevresine yerleştirilmiş olan ve ‘hurdalık’ izlenimi veren iki uçağın çok sonraki döneme ait olduğu belirtiliyor. Orman Bakanlığı’nın Milli Parklar yönetimindeki bu yeri ziyaret edenler, uçakların burada bulunma sebebini anlayamadığı gibi bu halleriyle görüntü kirliliği yarattığını da savunuyorlar.

Uçakların burada ne işi var

TURİZM ŞEHİRLERİ ALARM VERİYOR

Türkiye’nin çok değerli turizm bölgeleri sağlıksız, çarpık ve kaçak yapılaşma dahil altyapı yokluğuyla boğuşarak, hem tatilcileri ve hem de kent sakinlerini canından bezdiriyor. Buna bir de yönetimlerin becereksizliğini, işbilmezliğini, acemiliğini de eklemek gerek.

Haberin Devamı

Her şeyin kabahatini Ankara’ya yükleme yanlışlığından vazgeçmeliyiz.

Turizm bölgesi belediyeleri iyi, akıllı, planlı programlı yönetilmiyor. Günlük yerel politikalarla geçiştiriyorlar işi. Yanlış üstüne yanlış yapıyorlar.

KUŞADASI’NDA DAĞ TAŞ BETON

Şu Kuşadası’nın haline bakın. Geçmişin en önemli, en görkemli turizm merkeziydi. Bugün tanınamayacak hale geldi. Dağı taşı betona buladılar. Çeşme-Alaçatı-Ayvalık, Foça ve çevresi felakete gidiyor. Didim, Bodrum, Akyaka, Marmaris, Göcek perişan durumda. Hele Kaş’ı, Kalkan’ı ve Antalya’ya kadar uzanan o güzelim sahilleri hiç sormayın. Tüm tarım bölgelerini bile altyapısı olmayan yapılarla heder etmişiz.

Ege ve Akdeniz böyle de, Karadeniz farklı mı sanki? Orasını da mahvetmişiz. Ne doğru dürüst yayla bırakmışız, ne dağ, ne tepe ne de sahil.

BUNUN ADI BECERİKSİZLİK

Bizim turizm işletmeleri fiyatları arttırınca, İspanya, İtalya, Yunanistan hatta Portekiz gibi ülkeler bizden ucuz hale geldi. Bu durumda sadece yabancı turist trafiği değil, yerli turist trafiğinin bir bölümü bile oralara kaydı.

Peş peşe hatalarımız, korkunç ve affedilmez yanlışlarımız, inanılmaz çevre facialarımız sonucu, yaşanmaz hale getirdiğimiz güzelim turizm kentlerimizi kaybetmek üzereyiz. Ayağımıza sıktığımız kurşunun farkında bile değiliz. Hâlâ turizm bölgelerine yerli göçleri önleyemiyoruz. Böyle bir tabloda yerli-yabancı yaşamaya çalışıyoruz. Her yer aynı durumda ama buna en çarpıcı örneği Bodrum’dan verebiliriz. Yönetim hataları ve becereksizlikler yüzünden halk müthiş zulum görüyor.

Haberin Devamı

TRAFİK İÇİNDEN ÇIKILAMAZ HALE GELDİ

Millet iki yıldır evlerine doğru dürüst gidemedi. Büyükşehir kazdı, Telekom kazdı, özel elektrik şirketi kazdı. Perişan edip durdular yolları, tüm araçların alt takımlarını haşat ettiler, lastiklerini patlattılar. Parça parça değil, tüm kentin altyapısını düzelteceğim diye toptan saldırınca, millete işkence yaptılar adeta. Su boruları patlayıp durdu, oluk gibi sular boşa aktı günlerce. Belediye DSİ’ye yüklendi, DSİ ‘Biz hattı yıllar önce kendilerine devrettik’ diye aradan sıyrılmaya çalıştı. Olan halka oldu. Sular günlerce kesildi, şehirde inanılmaz bir su sıkıntısı doğdu. Herkes topu birbirinin üstüne attığı için, millet susuz yazı oynadı haftalarca.

Haberin Devamı

500 bin kişilik şehrin nüfusu yazın iyice şişince enerji yetmedi, trafolar patladı, uzun süre karanlıkta kaldı bazı semtler. Hele trafik, İstanbul’dan da beter hale geldi. Ceza yazmanın dışında, trafiği kolaylaştırıcı hiçbir gayretlerini göremedik memurların. Milas’tan Bodrum’a gelirken, her çıkışa kırmızı ışık koymuşlar. Gelen yok, giden yok, bekleyip duruyorsunuz. Öyle olunca Milas-Bodrum arasını 1.5 ile 2 saatte alabiliyorsunuz.

Çok değerli turizm bölgelerimizi kaybetmenin köprüden önceki son çıkışındayız. Can Pulak

KADINLAR KENDİ SOYADLARINA 5 AY SONRA KAVUŞABİLECEK

Medeni Kanun’un 187. Madde’si, evlenen kadının mutlak kocasının soyadını alması sonucunda emredici bir hüküm olarak biliniyor. Bu maddeye göre kadın, isterse çift soyadı kullanabiliyor ancak yine de kocasının soyadını almak zorundaydı. Bu kanun maddesi 22.02.2023 tarihli Anayasa Mahkemesi kararı ile iptal edildi. Karar Resmi Gazete’de ilan edilmesine karşın kadınlar bu haklarından henüz yararlanamıyor. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi, Medeni Hukuk uzmanı Prof. Şükran Şıpka, 187. Madde’nin iptal olmasına rağmen 5 ay sonra yürürlüğe gireceğine dikkat çekti.

Yazarın Tüm Yazıları