Türkiye’nin batı bölgesine 4 milyon nüfus daha gelecek... İstanbul sanayisi Trakya’ya taşınıyor

4 ORGANİZE sanayi bölgesi (OSB) olan ve birinci derece tarım topraklarına sahip Tekirdağ’da yeni sanayi alanlarının belirlenmesi ve ‘Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) kurulması planlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla uzun vadeli sanayi alanı ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin 31 Ocak Salı günü (bugün) Tekirdağ Valiliği’nde belediyeler ve yerel kurumların katılımıyla yeni sanayi alanları belirlenecek.

Haberin Devamı

Öte yandan, 400 hektarlık alanın Veliköy OSB olarak gösterilmesine yönelik yapılan plan değişikliği de 20 Ocak’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarılmıştı. Aralık 2022’de ise 1 milyon 907 bin metrekare işlenebilir tarım alanı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Çerkezköy Özel Endüstri Bölgesi ilan edilerek Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Mevcut OSB’lerin yüzde 60’ının boş olmasına rağmen yeni alanlar belirlenmesi ise tepkiyle karşılanıyor. Trakya Bölgesi’nin Türkiye’de ve dünyada tarımsal verimliliği en yüksek alanlardan bir tanesi olduğuna dikkat çeken uzmanlar ve STK temsilcileri, tarım alanında stratejik önem taşıyan bölgenin tarım dışına çıkarılmasının yanlış olduğunu söylüyor. İstanbul sanayisinin Trakya’ya taşınacağı ileri sürülürken; ‘bölgede alarm veren yeraltı sularında ağır metallere rastlanıldığı ve su seviyelerinin, 400 metrelere düştüğü’ vurgulanıyor. Aynı zamanda biliminsanları, Ergene Bölgesi’nde yapılan araştırmalarda, kanser vakalarında ağır metallerin tespit edildiğini bildiriyor ve gerçeğe, bilime aykırı planlama yapılmaması çağrısında bulunuyor.

Haberin Devamı

4 MİLYON NÜFUS DAHA

Trakya ve Tekirdağ’da yerel medyada ekoloji haberleriyle dikkat çeken gazeteci Serap Cömertoğlu İşcan’dan gelen notlarda, bölgede nüfus artışı için şöyle deniyor:

“Planlanan sanayileşmeyle ise yaklaşık 4 milyon göçün yaşanacağı öngörülüyor. Tarım toprakları ve su kaynaklarının kaybı dışında, gelen nüfusun altyapı, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarının da karşılanmasının güçleşeceği aktarılıyor.”

Trakya’ya bu kadar fiziki yüklenme olmamalı. Türkiye’nin Zonguldak-Muğla hattının batısı, nüfusumuzun yaklaşık yüzde 20’den fazlası bir nüfusa boğdurulmamalı.

GÜNÜN SÖZÜ

HAYAT herkesi kırar, en çok da iyileri kırar. Önünde iki seçenek olur. Ya kırıldığın noktada kurban rolüne girer ve başkalarını, kaderi, anne babanı, yöneticini suçlarsın; ya da kırıldığın yerden güçlenir, kalemi eline alır, kendi hikâyeni yazarsın.”             Prof.Dr. Acar BALTAŞ

100. yıl etkinliklerine 10 ilden 15 dernek ile Yunan turistler de katıldı 

Haberin Devamı

MÜBADİLLER ANITKABİR’DE

LOZAN Nüfus Mübadelesi’nin 100. yılı münasebetiyle Lozan Mübadillleri Vakfı’nın çağrısı üzerine yurt çapında onlarca mübadil kuruluşunun yöneticileri ve üyeleri dün saat 14.00’te Anıtkabir’de Atatürk’ün manevi huzuruna çıkarak saygı duruşunda bulunup şükranlarının ifadesi olarak mozoleye çelenk koydu.

Vakıf Başkanı Esat Halil Ergelen’in düzenlediği etkinlikte Anıtkabir’i ziyarete 10 ildeki 15 mübadil derneğinden 1000’e yakın üye katıldı. Mamak Belediyesi Lozan Antlaşması’nın 100. yıldönümü nedeniyle 1. Kuşak Mübadiller Sergisi, Mübadelenin 100. Yılı Konferansı ve Mübadele Konseri etkinliği düzenledi. Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yonca İldeş’in konferansı ilgi ile izlendi. Ankara Rumelililer Kültür ve Dayanışma Derneği Müzik Topluluğu’nun icra ettiği konser büyük alkış aldı.

Haberin Devamı

İzmir, Kuşadası, Bursa, Mudanya, Samsun, Pendik, Sarıyer’de de çeşitli etkinlikler yapıldı. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün hazırladığı, ‘Türk Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 100. yıldönümünde, ‘Asırlık Hüzün’ panelinde Sacide Bolcan (tarihçi yazar), Prof. Dr. Evangelia Balta, Prof. Dr. Kemal Arı ve Neval Konuk Halaçoğlu konuştular, daha sonra mübadele anma töreninde denize karanfil bırakıldı, ayrıca Mehmet Emre Toker’in kitap lansmanı yapıldı, ‘Kalikratya Limanı: Anavatana atılan ilk adım’ konulu mübadele belgeseli gösterildi. İBB Kent Orkestrası’nın özel konseri sunuldu. Bazı kentlerdeki etkinliklere Yunanistan’dan gelen turistlerin katılması da dikkat çekti.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

* SOSYAL Demokrasi Vakfı’nın 2001’den bu yana ‘İnsan hakları, demokrasi, barış ve dayanışma’ alanlarında verilen barış ve dayanışma ‘SODEV ödülleri’ Taksim Hill Otel’de verildi. SODEV Seçici Kurul Üyeleri Arzu Çerkezoğlu, Can Atalay, Kadri Gürsel, Türkan Elçi; Doğal Seçici Kurul Üyeleri Ertan Aksoy, Ercan Karakaş, Aydın Cıngı, Erol Kızılelma, Babür Atila’dan oluşuyor.

* DEVLET hukukla yaşar.

Prof. Dr. Muammer Aksoy

‘YARININ TÜRKİYE’Sİ’ 244 SAYFA

MİLLET İttifakı ortak politikalar metni (9 ana başlıkta 2000 vaat), CHP Sözcüsü Faik Öztrak, DP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcası İbrahim Çanakcı, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin, İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, Saadet Partisi Genel Başkanvekili Sabri Tekir tarafından okundu. Toplam 244 sayfalık metnin konularına göre sayfa sayıları şöyle:

Haberin Devamı

1- Hukuk, Adalet, Yargı (11 sayfa), 2- Kamu yönetimi (7 sayfa), 3- Yolsuzlukla Mücadele (7 sayfa), 4- Ekonomi, Finans ve İstihdam (21 sayfa), 5- Bilim ve Dijital Dönüşüm (15), 6- Sektörel Politikalar (165 sayfa), 7- Eğitim ve Öğretim (11 sayfa), 8- Sosyal Politikalar (37 sayfa), 9- Dış Politika, Savunma, Güvenlik ve Göç Politikaları (10 sayfa).

Konuşanlardan Faik Öztrak, Ümit Özlale ve Sabri Tekir’in en çok alkış alan konuşmacılar olması dikkat çekti.

BİLİYOR MUSUNUZ?

* CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in, kadın kooperatiflerinden alınan yüzde 23’lük kurumlar vergisinin yüzde 1’e düşürülmesi için Meclis’e kanun teklifi sunduğunu...

‘ANKARA KALESİ’

* ŞEVKET Bülent Yahnici’nin moderatörlüğünü yapacağı ‘Ankara Kalesi’ panelinin yarın Ankara Kalesi, Atpazar Sokak, No: 24, Altındağ adresinde yapılacağını; konuşmacıların Asım Balcı, Ali Ayvazoğlu, Bekir Ödemiş, Prof. Dr. Mehmet Tuncer, Dr. Necati Yalçın ve Savaş Sönmez olduğunu...

ULUDAĞ’DA ACI GERÇEK

ULUDAĞ Milli Parkı’nın yönetiminde orman teşkilatının yetersiz olması doğru değildir. Gerekçesini sadece talana bağlamak da ne yazık ki inandırıcı değildir. Orman teşkilatının tam yetkili olduğu alanlarda tarihin en büyük talanlarının yapıldığı, inkâr edilemez ve acı bir gerçektir.

            Faruk ÇEBİ

 

 

Yazarın Tüm Yazıları