Trabzon-Erzincan mı, Samsun-Sarp hattı mı? Karadeniz’de tren kavgası

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin Trabzon il kongresinde Trabzon-Erzincan Yüksek Hızlı Tren Projesi güzergâh etüt çalışmalarının gelecek yıl bitirileceğini açıklaması, Samsun-Sarp demiryoluna değinmemesi bölge halkını oldukça üzdü.

Haberin Devamı

Deniz yolculuğunun neredeyse 10 yıldır askıya alındığı, limanlarına gemilerin uğramadığı Karadeniz halkı umudunu Samsun-Sarp Demiryolu Projesi’ne bağlamıştı. Ne var ki Erdoğan’ın Trabzon konuşması umutların başka bahara kaldığını ortaya koydu. Trabzon lobisi her yatırımda olduğu gibi demiryolunda da ağırlığını gösterdi, Karadeniz’in diğer illerini dışladı. Oysa,- Samsun-Sarp Demiryolu Projesi bir an önce hayata geçse, bugüne dek yatırımlardan hak ettiği payı alamayan, fındıktan başka temel geçim kaynağı olmayan Doğu Karadeniz halkı, sanayisi ve ekonomisi kazanacak, zincirleme ülke kalkınmasına katkı sağlayacak. Karar yeniden gözden geçirilerek sınırlı olan Trabzon-Erzincan Yüksek Hızlı Tren Hattı yerine Samsun-Sarp’a öncelik verilmeli. Ordu Olay gazetesi bu konudaki yayınlarında “Altı ilin yanı sıra çok sayıdaki ilçe, belde ve köylerde yaşayan nüfusun yoğunluğu dikkate alındığında de Samsun-Sarp Projesi’nin bölge için ne denli önemli olduğu açıkça görülecektir” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

Bu arada CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın, Trabzon-Erzincan demiryolu rüyamızın gerçekleşmesi yolunda bir katkısı olur diye Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na hediye bir oyuncak tren göndererek “Demiryolu talebimizden asla  vazgeçmeyeceğiz” demesi dikkat çekti.

LİDERLER HALKA OYNUYOR

‘DEMOKRASİNİN Halkla İmtihanı-Liberal Demokrasinin Krizi-Otoriter Popülizmin Yükselişi’ kitabını yazan Yascha Mounk, “Otoriter popülizm dünyanın her yerinde yükselişte! Liderler halkla oynuyor, halk da onlara göz kırpıyor” diyor.

AVRUPA’DA GENÇLİK HAREKETİ: ‘VOLT’

AVRUPA’da eğitimli gençlerin 2017’de başlattığı yeni bir politik akımın giderek güçlendiği gözleniyor. Parti karakterine sahip Avrupa yanlısı bir ‘vatandaş hareketi’ özelliğine sahip. Parti adı olarak Avrupa için ‘yeni enerji’yi ve gençlerin dinamizmini anlatmak üzere elektrik voltaj ölçüm birimi ‘volt’u almışlar. Hareket, sol, sağ, muhafazakâr veya liberal gibi siyasi yelpazede sınıflandırmak istemiyor. İklim değişikliği, göç, ekonomik eşitsizlik, teknolojik devrimin işgücü piyasası üzerindeki etkisi gibi birçok politika alanında AB-Avrupa yaklaşımı izliyorlar. Avrupa, dijitallik, iklim ve eğitim konularına ağırlık verdiklerini açıkladılar. Avrupa’da birçok ülkede yerel/eyalet seçimlerine girmeye hazırlanıyorlar.

Haberin Devamı

İŞÇİYİ BEKLEYEN TEHLİKE!

YÜZ binlerce emekçinin yakın gelecekte daha çok ücretsiz izne gönderilmesi, hatta işini yitirme tehlikesi ile karşı karşıya kalması yüksek olasılık. Salgın döneminde ekonomik anlamda işçiyi koruma adına geçen yıl hayata geçirilen kısa çalışma ödeneği uygulamasına 31 Mart’ta son verilecek. Buna karşılık ücretsiz izin uygulamasının sürmesi bekleniyor. Koronavirüs önlemleri kapsamında en çok başvurulan kısa çalışma ödeneği uygulaması kapsamında 1 milyon 313 bin 537 kişi bulunuyor. Ne mi olacak? Uygulamanın sona ermesiyle birlikte yüz binlerce emekçi, en az brüt ücretinin yüzde 60’ı, en çok da brüt asgari ücretin yüzde 150’si kadar ödenen gelirden yoksun kalacak.

Haberin Devamı

Çözüm mü? Hükümetin, emekçinin gelecekte işini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaması, hem de kıdem tazminatı almadan ‘ayıplı’ şekilde işine son verilmemesi için kısa çalışma ödeneği uygulamasını bir süre daha uzatması, keyfiyet haline gelen Kod 29’u yeniden ele alması, çalışma barışı adına kaçınılmaz.    Şükrü KARAMAN

EYLEME KARŞI GREV KIRICILIĞI

“KADIKÖY ve Bakırköy belediyeleri DİSK-Genel-İş’le anlaşamıyor” başlıklı yazımız üzerine grevdeki işçilerin bizi arayıp dertlerini anlatmaya devam ettiklerini yazmıştık. CHP emek ağırlıklı siyaset yapma iddiasında bulunuyor, nitekim iktidar olduklarında emekçilerin sendikal haklarını sonuna kadar kullanacakları dönem olacağını her platformda açıklıyorlar. Ancak yazıdan sonra Kadıköy, Bakırköy, Maltepe, Avcılar, Beşiktaş ve Ataşehir belediyeleri de grev kararları aldı. CHP’ye yakın sendikalarla belediyeler anlaşamıyorsa sorun kimde vurgusunu yapmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Belediyeler, hak arayan işçileri polise şikâyet ediyorsa, yasadışı bir şekilde grev kırıcılığı yapıyorsa, işçilerin haklarını kim savunacak? Genel-İş’in bölgedeki şubesi Maltepe Belediyesi’nin olumsuzluklarını işaret ediyor. Bazı çalışanların şu sözlerine dikkat edin:

“İBB’ye bağlı çöp toplama araçlarının grevdeki ilçelere gönderilmesi grev kırıcılığı değil midir? Korkumuz şudur: Eskiden Bakanlar Kurulu kararıyla, şimdi ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile grev milli güvenlik ve genel sağlık gerekçesi ile ertelenebiliyor. Bu yöntem kullanılırsa, hiç şaşırmayacağız CHP’ye.”

BİLİYOR MUSUNUZ?

TÜRKİYE Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne (basın, TV-radyo ve internet) başvuruların 25 Şubat’ta başlayıp 25 Mart Perşembe günü son bulacağını...

Haberin Devamı

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in, Meclis’te Türkiye’de 34 milyon vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine borçlu olduğunu dile getirerek iktidara gerçekçi ve ödenebilir bir borç yapılandırmasının bir an önce hayata geçirilmesi, faizlerin silinmesi ve haciz-icra işlemlerinin durdurulması çağrısında bulunduğunu...

ALMANYA’nın Bavyera eyaletinde ‘İslam din dersi’nin seçmeli hale getirildiğini...

KIRIM TATARLARI DA BASKI ALTINDA

“KIRIM Tatar Türklerinin vatanı Kırım’ın, Ruslar tarafından tekrar işgal edilişinden bugüne tam 7 yıl geçti. Kırım Tatar Türkleri üzerindeki insan hakları ihlalleri, baskı ve sindirme politikaları ilk günkü gibi şiddetle devam etmektedir” açıklamasını yapan İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Putin’i ağır şekilde eleştirirken ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerine verdiği destek için minnettar olduklarını açıkladılar.

 

Yazarın Tüm Yazıları