TOGG’un daha 1 yılı var

Geçen haftanın en önemli olaylarından biri de Bursa Gemlik’te inşaatı süren Türkiye Otomobil Girişimi Grubu’nun fabrikasına düzenlenen basın gezisiydi. 70’ten fazla yayın ve 100’den fazla gazetecinin katılımıyla gerçekleşti.

Haberin Devamı

Türkiye’deki TOGG oluşumunun başına Almanya’dan Gürcan Karakaş’ın geleceğini ilk defa köşemde duyurmuştum. Şimdi ise, dersini çok iyi çalışmış ve TOGG felsefesini çok güzel benimsemiş olarak bu sunumu gerçekleştirdi. Gazeteci arkadaşım Babür Gürel de ziyaretçiler arasındaymış. YouTube videosu beni çok etkiledi, kendisiyle konuştum, bilgilerini ve yorumlarını aldım.

Babür Gürel bana yolladığı notun başında şöyle diyor: “Neden bir otomobil fabrikası inşaatında üretilecek otomobilin prototipi ile fotoğrafım yok? Çünkü konu otomobil değil, otomobil orada üretilecek mobilitenin sadece dörtte biri.”

ETKİLENİLMEYECEK GİBİ DEĞİL

Bu sabah TOGG’un Gemlik’deki fabrikasına giderken, düşündüklerimle gördüklerim arasında çok fark vardı. Daha önce dedikodulara dayanan, yalan yanlış ya da kulaktan duyma bilgilerle yapılan yorumlardan çok farklı olduğuna tanıklık ettim. Dünyada gördüğüm birçok otomobil fabrikası kadar etkileyici ve büyük bir alana kurgulanan fabrika, yan tesisleri ile cidden çok büyük ve modern olacak. Bu fabrikaya otomobil fabrikası denemez. Konularına çok hâkim bir ekibin, Gürcan Karakaş yönetiminde çok inandıkları bir projede, her detayı düşünerek ve ayakları yere basarak ilerlemesi; kesinlikle Türk Otomotiv Endüstrisi için çok önemli bir mihenk taşı olacak. Dedim ya, şimdilik 694 kişiden oluşan bu ekip, üretim aşamalarının her detayına hâkim ve bilgili. Fabrikada kimle konuştuysam herkes üretilecek olan araca güveniyor ve en önemlisi de, kullanılacak donanımların ne kadar gerekli olacağını biliyor. Bu ekip bozulmaz ve güven devam ederse, evet, ortaya iyi bir otomobil çıkabilir.

Haberin Devamı

LİYAKATİN ÖNEMİNİ ORTAYA KOYUYOR

Şu anda Gebze’de küçük bir yerde prototip modelleri üretilen ve bu üretilen otomobillerin testlerde ve deneme sürüşlerinde kullanılmasıyla gelişimini sürdüren TOGG, önümüzdeki sene üretime hazırlanıyor (önümüzdeki yıl bugünlerde bu aracı tartışıyor olacağız). 0-100 kilometre saat arası hızlanması 4.8 saniyede olan otomobildeki yerlilik oranı şimdilik yüzde 51. Üretimi takip eden 3 yıl içinde ise, yüzde 68 yerlilik oranına ulaşacak. Tüm gelişim enstrümanlarının zaman içinde kullanılacağını anlatan ve kendi konusuna çok hâkim olan TOGG CEO’su Gürcan Karakaş “Şu anda ortalama deneyimi 12 sene olan 694 kişilik bir beyin takımı ile hareket eden TOGG’un yüzde 25’i de kadın çalışanlardan oluşuyor. Konusunda deneyimli 469 mühendis aracın gelişimi için çalışıyor. Gemlik’in deprem bölgesi olması sebebiyle, kapalı alanları zemine 20 metre giren 44 bin kazık üzerine kurulacak olan fabrikanın tamamı olan 1.200 milyon metrekarelik deniz kıyısındaki alanda kurulum çalışmaları devam ederken, ihtiyaçların yüzde 75’i Türkiye’den tedarik ediliyor. Ve işin en önemli kısmı ise, tüm kararlar Türkiye’deki merkezden alınıyor” dedi.

Haberin Devamı

AYRINTILAR

GEMLİK’teki tesise ‘otomobil üretim kampüsü’, ‘fabrika değil okul’, ‘otomobil pastanesi’ ve ‘lüks otomobil fabrikası’ tanımlarını söyleyenler olmuş.

TOGG, 1.2 milyon metrekarelik alanda 800 bin metrekare kapalı alanda üretilecek. İşte bu tesislerde eğitim ve öğretim alanları yanında en önemlisi de batarya fabrikası bulunuyor. Karbon ayak izi olmayan bir yapı olduğunu da söylememiz gerekiyor.

OTOMOBİLE adı verilen TOGG’un açılımı ‘Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’. Bu oluşumun lideri Türkiye Odalar Birliği, sonra Turkcell ve Zorlu geliyor; yani hepsi sermayedar.

CEO Karakaş, “Vizyonumuz ‘USE-Case Mobility’. Bu ifadeyi tescil ettirdik” diyor. Fikri mülkiyet hakları tamamen bize ait. Bir soru üzerine “Bazı şeyleri açıklayamam. Özellikle maliyetle ilgili unsurlar kafa karıştırabilir, değişik yerlere çekilebilir” dedi ve maliyet üzerinde bir rakam vermedi.

Haberin Devamı

ÜRETİMDE kullanılacak robotların ilk bölümü gelmeye başladı.

YARGI KARARLARI YOK SAYILAMAZ

TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Cemal Polat, yargı kararlarının yok sayıldığını söyledi ve “Bakanlığın ‘ÇED olumlu’ kararına karşı iptal amaçlı açmış olduğumuz Tekirdağ 2. İdare Mahkemesi’ndeki dava sürerken yapılan bu plan değişikliği yasalara ve hukuka aykırıdır” dedi.

Çorlu Karamehmet köyü sınırlarında Tekirdağ PAKOP İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılması planlanan alanların tarım arazisi olduğunu söyleyen Polat, “Söz konusu parsellerin sınırları OSB olarak kesinleştirilmişse de, parsellere ilişkin tarım dışı kullanım izni Tekirdağ İdare Mahkemesi’nce iki kez iptal edilmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cemal Polat, “Planlı sanayi dışında yeni sanayi alanlarının yapılamayacağı bilinmiyor mu? Ergene Havzası koruma eylem planı nasıl yok sayılıyor?” diye sordu. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer sorunu bundan bir süre önce Meclis gündemine getirmişti.

GÜNÜN SÖZÜ

“DÜNYADA her şey için, uygarlık için, yaşam için, başarı için en gerçek yol gösterici bilim, fendir. Bilim ve fennin dışında yol gösterici aramak aymazlıktır, cahilliktir, kılavuzluktur.” (22.09 1924-Samsun)

Mustafa Kemal ATATÜRK

YİNE FETÖ PEŞKEŞİ

DAMGA Gazetesi’nin Avcılar Belediyesi’ndeki bazı ihalelere fesat karıştırıldığı iddialarına yönelik soruşturmada, elebaşılığını FETÖ’nün ‘belediyeler imamı’ olarak bilinen Erkan Karaaslan’ın yaptığı suç örgütüne yönelik 8 ilde düzenlenen operasyonda aralarında 4 belediye çalışanın da bulunduğu 17 şüpheli gözaltına alındı. İki şüphelinin ise arandığı belirtildi. Dr. Handan Toprak dönemindeki belediye başkan yardımcısı Burçin Baykal’ın da arananlar arasında olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

SUDAN PARAYI ALDI TARLALARI VERMEDİ

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Sudan ile 35 yıllığına imzalanan tarımsal işbirliği anlaşmasının 7 yılının bittiğini, Sayıştay raporuna göre bir arpa boyu mesafe alınmadığını söyledi. “Çünkü” diye devam ederek, TİGEM’in 53 milyon 200 bin lira olan sermayesinin ödenmesine karşılık Sudan’ın 12.500 hektar alanı hâlâ vermediğini, dolayısıyla söylendiği gibi Türk girişimcilerine açılmadığını belirterek “Yönetim Kurulu’na 417 bin TL ödemeyi nasıl yaptınız, 7 yıldan beri neredesiniz?” diye sordu.

BİLİYOR MUSUNUZ?

MERSİN Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın, Mezitliler olarak yeni yılı dün akşamdan itibaren üç süren etkinliklerle kutlamaya başladıklarını duyurduğunu...

İBB tarafından organize edilen ‘Hemşehri Buluşmaları’nın, 30 Aralık - 2 Ocak tarihleri arasında Siirt kültürel değerlerinin sunumu ile devam edeceğini...

Yazarın Tüm Yazıları