TEMA ile MEB’den bir ilk

Öğretmenlere iklim değişikliği eğitimi verilecek

Haberin Devamı

TEMA Vakfı, Levent’ten Şişli’ye taşınmış; Halaskargazi’de İş Bankası’nın üzerindeki dört katta hizmet veriyor. Genç kadrolarla tanışırken, TEMA’nın kurucuları Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit’i andık, unutulmaz katkılarını, neler yaptıklarını düşündük. Ne güzel insanlardı bu büyüklerimiz; genç ekip de aynı yolda devam ediyor. İşte dün oraya davetliydik. Bizlere ‘iklim değişikliği eğitim ve farkındalık projesi’ni anlattılar. Proje Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanmış. Türkiye’de bir ilk olan ‘iklim değişikliği eğitimi’ portalını tanıttılar. “İklim TEMA Eğitim Portalı” (iklimtema.org) öğretmenler aracılığıyla, etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliği konusunda çocukların farkındalık geliştirmelerini sağlayacak.

Haberin Devamı

Portal dün TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın ev sahipliğinde, Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Dr. Ayşe Kula ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Özgür Bolat’ın katılımıyla, Şişli’deki Genel Merkez binasında düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Genç eğitimci Dr. Özgür Bolat’ın da TEV’den sonra TEMA’da Deniz Hanım’la birlikte görev yapmasına herkes gibi biz de çok sevindik.

Çalışmaya dönersek; portaldaki eğitim içerikleri tüm öğretmenlere açık olacak.

Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kademelerine yönelik geliştirilen ve iklim değişikliği eğitimi konusunda öğretmenler için hazırlanan portal, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Müfredata uyumlu içeriklerin yer aldığı ‘iklimtema.org’a üye olan öğretmenler, tüm eğitim içeriklerine ve destekleyici materyallere kolaylıkla ulaşabilecek.

MÜCADELE ETMEYİ ÖĞRENECEKLER

Portalda, çocuklarla birlikte uygulanabilecek 60’a yakın etkinlik yönergesi, 15 sunum, 25’e yakın poster, 3 eğitici film ve uzman yazılarının yanı sıra 5 e-kitap öğretmenlerin kullanımına açık olacak. Etkinlikleri uygulayan öğretmenler ayrıca isimlerine özel e-sertifikaya da sahip olacak.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÜZERİNE DÜŞÜNMELERİ SAĞLANACAK

İklim değişikliği eğitiminde ekolojik okuryazarlığın yani insanın doğayla olan ilişkisinin önemine dikkat çeken TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Çocukların, sadece iklim değişikliği değil; kuraklık, biyolojik çeşitlilik kaybı, atıkların yarattığı kirlilik gibi tüm ekolojik krizlere karşı, bugün ve gelecekte mücadele edebilmeyi öğrenmeleri gerekiyor. Çocukların bu yeni durumlara uyum sağlamalarını ve iklim değişikliğinin yaratacağı yeni krizlere çözümler bulmalarını istiyoruz. Bunun için öncelikle çok erken yaşlardan başlayarak çocukların, doğanın nasıl işlediğini; örneğin su döngüsünü, bir bitkinin nasıl yetiştiğini, arıların doğa için önemini anlamasını ve insanın bu işleyişe olumsuz etkilerini fark etmesini sağlamalıyız” dedi Deniz Ataç ve ekledi:

Haberin Devamı

“Çocukların, iklim değişikliğinin nedenlerini, sonuçlarını ve etkilerini öğrenmelerini, iklimdeki değişikliklerin diğer sistemleri nasıl etkilediği konusunda farkındalık geliştirmelerini amaçlıyoruz. Ekolojik okuryazarlık becerileri kazanmaları, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için günlük yaşamda uygulanabilecek çözüm önerilerini hayata geçirmeleri de hedeflerimiz arasında.

TEMA Vakfı umut yeşertmeye devam ediyor.

OY HAKKI ‘UYUMA’ ZARAR VERİR Mİ

TÜRKİYE
dışındaki Türklerin oy hakkı konusunda yeterli bilimsel/sosyolojik çalışma olmadığı için tartışmalar daha epeyce süreceğe benziyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ayhan Kaya, yurtdışındaki seçim sonucunun, ülkelerin uyum politikaları ile ilişkili olduğunu vurguluyor. Örneğin, Almanya’da çifte vatandaşlığa izin verilmediği için Türk vatandaşlığından vazgeçmek istemeyenlerin daha milliyetçi eğilimde olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Kaya, Euronews’e yaptığı değerlendirmede yurtdışı seçmenin oylarını etkileyen bir diğer etkenin, kişilerin yurtdışına gitme sebepleri olduğunu ifade ediyor. “Seçmen eğilimlerini belirleyen bir diğer faktör ise İngiltere, İsviçre, ABD, İsveç gibi ülkelerde yaşayan Türkiye kökenlilerin önemli bir kısmının mülteci kökenli olmasıdır. Bu ve benzeri nedenlerle Türkiye’deki iktidara mesafeli yaklaşan kitlelerden oluştuğu göz önünde bulundurulduğunda, seçmen eğilimlerinin farklı olması daha kolay anlaşılabilir” diye açıklıyor.

ÇANKAYA DA VAR BALA DA...

ANKARA’
nın ilçelerindeki sosyoekonomik gelişmişlik verileri açıklandı. 2023 TÜİK verilerine göre Çankaya, Türkiye içindeki ilçeler arasında 2. sırada. Herkes Çankaya’yı konuştu. Bala’yı kimse ağzına bile almadı. Başkentin 25 ilçesi içinde bulunan Bala, 725. sırada. İl içinde sosyoekonomik durumuyla en son sırada bulunan bölge.

Haberin Devamı

Yenimahalle 5. sırada, Altındağ 22, Etimesgut 47, Gölbaşı 57, Kahramankazan 75, Keçiören 89, Sincan 125, Mamak 165, Akyurt 174, Polatlı 206, Elmadağ 229, Pursaklar 231, Çubuk 261, Beypazarı 264, Şereflikoçhisar 298, Ayaş 330.

Kızılcahamam 330, Nallıhan 378, Kalecik 525, Evren 616, Çamlıdere 654, Haymana 655 sıralarında yer alıyor. Seçime giderken tüm siyasi partiler başkentteki bu sosyoekonomik dengesizliği, ilçeler arasındaki bu farkı görmeli. Bunu ortadan kaldıracak bir programı ortaya koyması gerekir. Bu program eğitimden sağlığa, tarımdan ekonomiye ve sosyal yaşama kadar kapsamlı bir içerikle vatandaşa sunulmalıdır.     Umut ÖZKAN

GÜNÜN SÖZÜ

KADININ YÜZÜ YOK

KADINA değer yok, kadının özgürlüğü olmaz, kadın sosyal hayatın içinde olamaz! Tüm bunları bize dayatan erkek egemen sisteme tepki olarak sevgili Duygu Asena bir dönem kitabını da yazmıştı: ‘Kadının Adı Yok.’ Haydi adını yok etmeye çalıştınız, şiddet ve baskı uyguladınız, taciz ettiniz, direnince işkence yaptınız, öldürdünüz anladık da, doğrusu bu kadarına da pes! Bir kadın adayın yüzü görülmesin diye nasıl kapatılır!”                Ayhan ONGUN

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

* GEÇTİĞİMİZ yıl Kanada ve Lüksemburg’da düzenlenen sanat yarışmalarında ödüle layık görülen ve 2006 yılından beri beş kişisel sergi gerçekleştirmiş olan ressam Sema Maşkılı’nın ‘Güç Canavarlar Yaratır’ adlı altıncı sergisinin, 4 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında Istanbul Concept Gallery’de izleyicilerle buluşacağını...

*3 Mayıs’ta Dirimart Dolapdere’de :mentalKLINIK’in ve 5 Mayıs’ta ise Dirimart Pera’da Çiğdem Aky’nin galerideki ilk kişisel sergilerinin açılacağını...

MESAJ PANOSU
ANTALYA’DA TURİZM COŞKUSU

ANTALYA
’da 6 Mayıs Cumartesi günü düzenlenecek ‘Burada Turizm Çok’ isimli panel ve www.tourismjournal.com.tr sitesinin ‘Yaza Merhaba Lansman Partisi’ sektör temsilcilerini bir araya getirecek. Sherwood Exclusive Kemer Otel’de gerçekleşecek etkinliğin moderatörlüğünü ünlü gazeteci ve televizyon programcısı Mesut Yar üstleniyor. Turizm sektörünün enine boyuna tartışıldığı panel kapsamında, Antalya ve Turizm, Resort Turizmi, Havacılık ve Turizm, Sağlık Turizmi, Gastronomi Turizmi ve Turizmde Dijital Dönüşüm konuları tartışılacak. Turizm gazetecisi Aşkın Koç’un genel yayın yönetmenliğini gerçekleştirdiği Tourism Journal haber sitesinin lansman partisinde, Gökhan Temel ve Ömür Gedik sahne alacak.

Yazarın Tüm Yazıları