Tarımda bu hesap tutmuyor

TBMM’de, Tarım ve hayvancılık konusunda öne çıkan isimlerden CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal’a, üretim ve gelir konusunda bazı sorular yönelttik. Açık yanıtlar verirken bazı şeyler de öğrendik. Örneğin, hayvancılığın yüzde 70’ini yemin oluşturduğunu.

Haberin Devamı

Ziraat Mühendisi Sarıbal, son günlerde süt ve besi üreticilerinin artan maliyetler karşısında her gün zarar ettiğini belirttikten sonra “çünkü” diye devam ediyor:

“Hayvancılık sektörünün kabul gördüğü, süt üreticisinin ürettiği bir litre sütten 1,5 kilo yem, besicilik yapan yetiştiricilerin de ürettiği bir kilo karkas et karşılığında 25 kilo yem alabilmesidir. Bu denge sağlandığı zaman süt ve besi üreticisi maliyetleri karşılayabiliyor ve makul bir kârla işletmesinin devamlılığını sağlayabiliyor.

Geldiğimiz noktada geçen yıl ekim ayından itibaren süt üreticisi bırakın kazanmayı, 1 litre süt karşılığında 1 kilo yem bile alamadığı gibi şu günlerde bir litre süt karşılığında 800-850 gram arası yem alabilmektedir. Aynı durum besicilik yapan hayvancılık işletmeleri için de geçerlidir. Besi işletmesi bir kilo karkas et sattığında 13 kilo yem alabilmektedir. Bir kilo karkas et karşılığında 12 kilo yem masrafı ile zarar etmektedir.

Haberin Devamı

Bu durumda, çözüm için maliyetler güncel hesaplanarak süt ve besi üreticisinin paritenin altında kalan kısmı destek olarak verilebilir veya TMO tarafından yapılan yem regülasyonu artırılarak piyasa da yem fiyatlarını düşürerek sabitlemekle mümkün olur.”

Akla şu geliyor: “Zarar eden hiç kimse daha fazla zarar yaparak devam edemez. Gereken tedbirler alınmadığı takdirde şu an yaşanan damızlık hayvanlar (inek) kesime gitme durumu daha da artarak devam edecektir ki bu durumda süt ve süt ürünlerinde kayıp demektir. Damızlık hayvan olmaması besi hayvanlarının da olmaması demektir aynı zamanda.”

Bu konuda acil önlem nasıl alınacaktır?

GÜNÜN SÖZÜ

“AÇ bırak itaat etsin, cahil bırak biat etsin.” Aziz NESİN

BU PRİMİ ÖDEYEMEZ

BİR diğer önemli konu, çiftçimizin sosyal güvencesi olan “Tarım Bağ-Kur” primlerinin artışının çok yüksek oluşudur. 2022 yılı Tarım Bağ-Kur primi 1.668,83 TL oldu. Borcu bulunmayan çiftçilerin primlerine uygulanan yüzde 5’lik hazine teşvik indirimi ile prim 1.426,97 kuruş oldu. Çiftçilerimizin bunu ödeme gücü yoktur. Bu da SGK verilerine yansımıştır. Çiftçi nüfusunun yaşlandığı, genç nüfusun tarıma yönelmediği bir ortamda bu yüksek primlerle kimse tarımda bir sosyal güvence sistemine girmek istemez. Devletimiz çiftçimizi tarımda ve yeni gençlerin sisteme girmesi için sosyal güvenlikte desteklemelidir.

Haberin Devamı

Bağ-Kur prim gün sayısı, 2008’de olduğu gibi 15 güne indirilmelidir; yani 863 lira 19 kuruşa, Hazine desteği göz önünde bulundurulduğunda ise 738 lira 09 kuruşa inecektir.

Böyle bir karar tarımsal üretim için bir güvence oluşturmaz mı?

KARLOV 5. ÖLÜM YILINDA ANILDI

GÖREVİ başında sırtından vurularak öldürülen Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, İstanbul’daki Rusya Başkonsolosluğu’nda konser ile anıldı. Dünya çapında üne kavuşan keman virtüözü ve 1709 yapımı Stradivarius sahibi Yury Revich ile arp sanatçısı Alexander Boldachev, Karlov konserini görevi başında yaşamını yitiren tüm diplomatların anısına verdiler. Arp sanatçısı Boldachev, konser sırasında Karlov’un en sevdiği Türk eseri ‘Üsküdar’a Gider İken’i (Katibim) çaldı. Konserde seslendirilen eserler arasında, 3 bin 500 yıl önce yazılan ve dünyanın yazılan en eski müzik eseri olarak gösterilen bir parça da vardı.

Haberin Devamı

Rusya Başkonsolosu Andrey Buravov, Karlov’un Türkiye ile Rusya ilişkilerinin düzelmesinde büyük katkıları olduğunu belirtti ve “İkili ilişkilerimiz yeni bir safhada bulunuyor. Çeşitli alanlarda işbirliğimiz devam ediyor. Eskiye doğru döneceğiz. İlişkilerimiz daha kuvvetli bir şekilde gelişecek. Halklarımız birbiriyle görüşmeye daha çok fırsat bulacaktır” dedi.

KAZDAĞLARI’NI KURTARMA SAVAŞI!

KAZDAĞLARI Ekoloji Platformu Bileşenleri’nin, Alamos Gold ve iştiraki Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı’dan çıkarılmasına yönelik yaptığı başvurunun zımnen iptal işlemesine karşı Kazdağları ve Çan Çevre Dernekleri ile 9 vatandaş tarafından açılan davanın duruşması önceki gün Çanakkale Adliyesi’nde yapıldı. Kazdağları’nda 350 bin ağacı katlederek bir orman ekosistemini yok eden Alamos Gold ve iştirakinin Kirazlı’dan tahliye edilmelerine karşın, bölgede rehabilitasyon çalışmalarının hâlâ başlamamasını kınadılar. Çevreciler, Orman Bakanlığı, eko-kırım alanı olarak tarihe geçmiş Kirazlı Maden sahasının kaderine terk edilemeyeceğini de vurguladılar.

Haberin Devamı

İVRİNDİ’DE OLANLAR

Bu arada çevre örgütleri, Balıkesir İvrindi’de siyanürlü altın madenciliğine “hayır” dediler. CVK Madencilik’in altın ve bakır madenini siyanürle zenginleştirme tesisi tanıtım toplantısını protesto ederek tepki gösterdiler. Madende çalışan bazı gençlerle madene karşı çıkan köylüler arasında gerginlik yaşanması da dikkat çekti.

EDREMİT BELEDİYESİ’NE TEPKİ

Edremit Akçay Sulak Alan Savunması, Edremit Belediyesi önünde yaptığı açıklaması ile belediyeyi yasalara uymaya çağırdı ve nitelikli koruma alanındaki kaçak inşaatın acilen durdurulmasını istedi. “Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği” başta olmak üzere çevre ilçelerden gelen çevre örgütleri, “Havama, suyumu, sulak alanıma dokunma” ve “Başkan ruhsatı iptal et” sloganıyla seslerini Belediye’ye duyurmaya çalıştılar.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Şırnak’ta yaptığı açıklamada “Öğretmenlik meslek kanunu tasarısı eğitimin paydaşlarıyla neden paylaşılmıyor?” diye sordu ve “Bir kez daha anladım ki, güçlü Türkiye, öğretmenlerle inşa edilecek, Türk Eğitim-Sen’in her bir üyesi, ülkemizin dört bir yanına dikilmiş birer bayraktır” dedi.

İSKENDERUN Gümrüğü’nde yakalanan kaçak mango fidelerinin, Çoban Tarım’ın sahibi Adem Çoban tarafından tanesi 350 TL’den satılması sürüyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, buradan iki kez yazdığımız fide kaçakçılığı konusunda Bakanlığınızın önlem alması gerekmiyor mu?

Yazarın Tüm Yazıları