‘Sebzelerin kraliçesi’

Türkiye kuşkonmazı sevmeye başladı

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de çok değerli bir sebze olan kuşkonmazın yatırımcısı olan Osman Dağlı’nın daveti üzerine hafta sonu Isparta’ya gittik ve merkeze bağlı Bozanönü köyünde önemli bir tarım yatırımına tanıklık ettik. Ülkemizde son yıllarda market raflarında görmeye başladığımız ve önemli bir miktarı ihracata ayrılmış kuşkonmaz bitkisinin 400 dönüm üzerine yapılan yatırımının dikim töreni vardı. Isparta milletvekilleri, devlet yetkilileri, yerel ve ulusal basının katıldığı törene yoğun bir vatandaş ilgisi de vardı. Kuşkonmaz; Avrupa, Uzak Doğu ve Amerika’daki mutfakların önemli bir yiyeceği. Eşsiz lezzetinin yanı sıra bünyesinde barındırdığı vitaminler açısından vazgeçilmez bir sebze. Dünya genelinde kuşkonmaz talebi üretimin çok üstünde olduğundan ürünün katma değeri yüksek. Bu nedenle yapılan 400 dönümlük yatırım başlangıç olup 3 ay içerisinde 600 dönümlük ikinci aşama yatırımı yapılacak. Osman Dağlı, şirketin mevcut hedefinin ekili alanı 4000 dönüme çıkarmak olduğunu söyledi. “Ancak biliyoruz, nihai hedefimiz bu miktarın çok daha üzerinde olmalıdır. Zira sadece Almanya’daki yıllık kuşkonmaz tüketimi 130 bin ton olup bunun yarısından fazlasını ithal etmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Şirket ortaklarından Arman Badur ve Yücel Özarı ile konuşmalarımızda şu bilgileri not ettik.

“2023 yılı üretiminin 500 ton olduğu düşünülürse kat etmek zorunda olduğumuz önü açık, uzun bir yol var. Daha çok üretici ile katma değeri yüksek kuşkonmaz bitkisini buluşturup üretim rakamlarını yukarı çekmeliyiz. Bu sayede ülkemiz döviz kazandırıcı yeni bir tarım faaliyeti kazanmış olur. Almamız gereken çok uzun bir yol olmakla beraber ‘Sparga1’ yatırımı bu yolda iyi bir başlangıç olmuştur.”

KUŞKONMAZ GİRİŞİMİ

Şirketin yüzde 70’i halka açık olan Sparga1 Tarım AŞ, kuşkonmazın başarılı bir şekilde üretilmesi ve ihraç edilmesi amacıyla kurulan, tarımda yeni bir model olarak kabul ediliyor. Yerel ve sürdürülebilir bir tarım modeli inşa etmek misyonuyla yola çıkan Sparga1, Kuşkonmaz Girişimi ile ülkemiz açısından katma değeri yüksek bir iş ortaya koymayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Bozanönü köyünde önceki gün yapılan dikim törenine yatırımcıların yanı sıra İl Jandarma Komutan Yardımcısı Alb. Mehmet Çelik, AKP Milletvekili Uğur Gökgöz, CHP Milletvekili Yalım Halıcı, AKP İl Başkanı Serkan Keskin, S.D. Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Deniz Yılmaz ve Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk katıldılar. TOBB’un düzenlediği makam aracı çekilişinde 16 TOGG’dan birini kazanan Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin, Isparta İl Tarım Müdürlüğü’nden Ali Gündüz, Fonbulucu Şirketi Genel Müdürü Hakan Yıldız ve arazi sahiplerinden Ahmet Özcan katıldılar.

MODERN BİR SEBZE

Hollandalı tohum tedarikçisi Limgroup temsilcisi Ton Smolders, törene katılanların soruları üzerine kuşkonmaz için “O, kraliçedir. Sebzelerin kraliçesi, deriz biz. Sağlıklı, lezzetli, modern mutfağa yaraşan modern bir sebze olarak tarif edilir. Nasıl mı pişirilir? Almanya’da her bölgede farklı pişirilir. Sizin köylü ve çiftçileriniz bu sebzeyi çok beğenecektir. Size bu sebzeyi yumurta ile kahvaltıda yemenizi tavsiye ederim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yarın: Atatürk İngiliz konuğuna da kuşkonmazlı mönü ikram etmiş.

GÜNÜN SÖZÜ

FUTBOLUN bana sağladığı şöhreti hayır işlerine adamak ve bu sayede durumu iyi olmayan insanlara yardım etmek istiyorum.” (Kylian Mbappé)

‘GÖNÜL İNSANI’NDAN BİR ANI

RUSYA
İstanbul Başkonsolosluğu’nun basın danışmanı, gazeteci Nilhan Aydın, “‘Gönül insanı’ Özkan Uğur’la ilgili bir anımı anlatmak istiyorum” dedi. ATV’de bir programda kendisiyle tanıştığını, yaşamında kendisinden çok şey öğrendiğini söyleyen Aydın, “Bir gün makyaj odasında bir slogan bulmak için sohbet ediyorduk. Tesadüfen ‘mi acaba’ sözü ağzımdan çıkıverdi. Özkan Uğur bir anda, ‘İşte budur, ‘mi acaba’’ dedi. Ve program sloganımız ‘mi acaba’ olarak çok tuttu. Mazhar-Fuat-Özkan’ın saygın bir ismi olan Özkan Bey’in bir bayram öncesinde hesabıma yüklü bir para yatırdığını gördüm, meraklanıp kendisini aradım, ‘Bu senin telif hakkın’ dedi ve bayramımı kutladı. Arkadaşlarının, her zaman bölüşen, paylaşan ve destek olan bir insan diye tanımladıkları Özkan Uğur’un bana davranışı, çok nazik bir davranıştı. Aydınlık yüzlü güzel insan Özkan Bey ve eşi Aysun Arslan hep kalbimin bir yerinde bulunuyorlar” diye konuştu. Uğur’un cenazesi bugün AKM Kültür Merkezi’nde 11.00’de yapılacak anma toplantısının ardından Taksim Camisi’nde öğleyin cenaze namazını müteakip Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ İÇİN TÜRK’TEN BİR GÖRÜŞ

HUKUKÇU
Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, ek motorlu taşıtlar vergisi üzerinde bir görüş sundu:

“Anayasa’nın 73. maddesinin II. fıkrasına göre ‘Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır’. Getirilmek istenen motorlu taşıt ek vergisi, bu hükme aykırıdır. Kaldı ki 2023 yılının ilk altı ayında ödenmiş olan motorlu taşıt vergisini, ikinci altı ayında ek vergi adıyla tekrar almak, Anayasa’nın 2. maddesinde Cumhuriyet’in değişmez nitelikleri arasında belirtilen ‘sosyal hukuk devleti’ ilkesiyle bağdaşmaz.”

DÖVİZLİ ÖĞRENCİLER İCRALIK OLUYOR

CHP
Adana Milletvekili Ayhan Barut, dövize endeksli eğitim bursuyla yurtdışına eğitime gönderilen öğrencilerinin döviz kurundaki fahiş artışlarla borç batağına saplandığını söyledi. Dövize endeksli burs yardımıyla yurtdışına giden öğrencilerin borçlarının döviz kurlarındaki artışla katlanarak büyüdüğünü aktaran Barut, “MEB’e süreç içerisinde borçlarını ödeyemeyen bursiyerler ve kefilleri aleyhine borç ve tazminat davaları açılmaktadır. Haklarında dava açılan bursiyerler milyonlarca liralık tazminatlar ve mahkeme masrafları ile karşı karşıya kalmaktadır. Eğitim için yurtdışına gidip borçlu dönen öğrencilerimiz için bir çare bulunmalı” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

ASALI ORTAYLI

‘Sebzelerin kraliçesi’


RUSYA
’nın İstanbul Başkonsolosluğu ev sahipliğinde 6’ncı Uluslararası Festival Maratonu’nun bir parçası olarak düzenlenen resepsiyonda, 100 bin kilometreden fazla yol kat ederek birçok ülkeye götürülen etkinliğin sembolü asa İstanbul’a getirilerek Rus Senatör Andrey Klimov tarafından Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov’a verildi. Başkonsolos da asayı fotoğraf çekimi için İlber Ortaylı’ya verdi.

MESAJ PANOSU

ATIL duruma gelmiş ürünlerin yeniden kullanımını sağlayarak atık miktarının azaltılmasına katkı sunan “Ataşehir Yeniden Kullanım Pazarı” yaz boyunca parklarda faaliyet gösterecek. Bilinçli tüketim ve geri dönüşüm kültürünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla Ataşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Ataşehir Yeniden Kullanım Pazarı iki haftada bir cumartesi günleri Ataşehir’deki farklı parklarda kurulacak.

Yazarın Tüm Yazıları