Milli Korunma Kanunu zamları frenler mi acaba

İsmet İnönü Ankara’da Ziraat Mektebi’ni ziyaret ederken; toprak reformu ile ilgili Ziraat Dergisi’ne yaptığı açıklamada “Toprak reformunda başarılı olamadık. Çünkü her yerde karşımıza feodal yapılar çıktı” demiştir.

Haberin Devamı

“Ülkemizde ekonomiye yön verenler adeta bir feodal yapı görünümüne bürünmüştü. Geçmişte kırsal kesimde varlığını ve baskınlığını devam ettiren bu yapının modernize olmuş hali günümüzde de karşımıza çıkmaktadır.” Bu yapı, “Milli Korunma Kanunu’na karşı gelmişti”. Bu durum 1940’larda belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. 1940’ta çıkan “Milli Korunma Kanunu” ile hayat pahalılığına dur denilmiş, vatandaş, aldığı ürünleri az zamlı bir şekilde almıştı. Yani ekonomi karşısında zor duruma düşmemişti.

Bu durum iki yıl devam etti. Sanayiciler, toprak ağaları ve büyük üreticiler, Milli Korunma Kanunu’na tepki gösterdiler ve bu kanun 1942’de yürürlükten kaldırılınca serbest piyasaya geçildi. 1956’da Menderes döneminde yeniden getirilmeye çalışılan bu kanun fazla işletilemeyince hayat pahalılığı artmaya devam etti. Ülkemizde iç içe giren sanayici ve büyük üreticiler, dayanışma içine girerek feodal bir yapı kurmuşlardır. Bu yapı iktidarların yükselişinde ve düşüşünde önemli bir rol oynamıştır. Bugün yaşadığımız hayat pahalılığını oluşturanlar “feodal yapıya” bürünen kesimlerdir. Bu kesimlere “Dur” demenin tek yolu; 1940’ta çıkarılan Milli Korunma Kanunu’nun güncel hali ile tekrar çıkartılmasıdır. Bu kanun ile piyasalardaki fiyat istikrarsızlığı ortadan kaldırılacaktır diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

        Dr. Ramazan TOPDEMİR

EMEKLİYE PROMOSYON REKABETİ

EYT’lilerin emekli olmaya başlamasıyla bankaların promosyon rekabeti hız kazandı. Öyle bir rekabet ki, 10 bin lira alan emekliye aylığını taşıması halinde nakit 10 bin lira bile ödeniyor. Gözünü kararttı bankalar. Tabii bunu emeklinin kara kaşı kara gözü için yapmıyorlar. SGK tarafından hesaplara yatırılan aylıkları bir gün olsa bile çalıştırarak para kazanıyorlar. Aynı zamanda emekliyi bağlayarak her türlü banka işlemlerini gerçekleştiriyor, oradan da kâr ediyorlar.

Özel bankalar yüksek promosyon öderken, kamu bankaları daha cimri emekliye.

Özeller aylıklara göre üç yıl için 7-10 bin lira arasında verirken, kamu bankaları 3.500-5.000 lira ödüyor. Aslında gariban emekliye verdikleri promosyon devede kulak bile değil.

Haberin Devamı

Emekliye de insan onuruna yakışan promosyon ödenmesi gerekmiyor mu?

                        Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ 

EN fazla ileriye giden ok, en çok geriye çekilmiş yaydan çıkar.”

                       (Çin Atasözü)

BESLENME, TÜRKİYE’DE SAHİPSİZ BİR ALAN

BESLENME konusu, Türkiye’de hâlâ sahipsiz bir alan durumundadır. Türkiye’nin toplam bir beslenme politikası olmaması, bu konuda çalışmalar yapacak kurumların oluşmasını gerektiriyor. Bu nedenle, beslenme enstitüleri gibi kurumların kurulması önemlidir. Beslenme ile ilgili kurumlar, gıda sektöründeki tüm paydaşlarla bir araya gelerek, sağlıklı beslenme politikaları oluşturulması için çalışmalar yapmalıdır.

Haberin Devamı

        Fikri TÜRKEL

AKILLI OLMAZSAK 

“TÜRKİYE’de siyasetin temel sorunu, kimlik siyasetinin güçlü olması, sınıf siyasetinin güdük kalmasıdır. Oysa Cumhuriyet, toplum sözleşmesini, feodalizm artığı alt kimliklerle değil, siyasal bilinç sahibi yurttaşlarla yapar. Dünya yapay zekâyı konuşurken, Türkiye etnik kökenleri, mezhepsel aidiyetleri, hemşericiliği konuştuğu sürece; siyaset esnafı kazanacak, millet kaybedecek.”

Prof. Dr. H. Barış DOSTER

ŞEFFAFLIK DERNEĞİ MALVARLIĞI AÇIKLAMASI YAPTI

ULUSLARARASI Şeffaflık Derneği, cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan’a açık çağrıda bulunarak, şeffaf ve adil bir seçim için malvarlıklarının ve kampanya bağış bilgilerinin açıklanmasını istedi. Açıklamada özetle, “Seçim sürecinin üzerindeki kuşkuları azaltmak, dürüstlük, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini güçlendirmek için, tüm cumhurbaşkanı adaylarını; malvarlıklarını, seçim kampanyası bağışlarının ve harcamalarının detaylarını kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz. Cumhurbaşkanı seçilmeniz durumunda halkımızın talep ettiği şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim sürecine liderlik edeceğinizi umuyoruz. Ülkemizde şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik ilkelerini hâkim kılmak için sizin bu ilk adımı atacağınıza inanıyoruz” deniliyor.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

Çarşı-Pazar fotoğrafı

- İYİ Parti Tekirdağ adayı gazeteci Selcan Taşçı Hamşioğlu’nun bir açıklama yaparak “Çarşı pazar geziyorum. Pahalılık, yoksulluk dışında en çok ne gördüm biliyor musunuz? Mühendis pazarcılar, öğretmen pazarcılar, tercüman pazarcılar, içmimar pazarcılar. Gençlerimizin eğitim, donanım ve ideallerinin pul olmayacağı günlere az kaldı” dediğini...

- 51. sanat yılını kutlayan ressam Tülin Onat’ın “Yeniden” adını verdiği yeni sergisini sanatseverler ile İstanbul Lale Vakfı’nda buluşturacağını, 28 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak sergide sanatçının 20 eserinin yer alacağını...

- TÜRKİYE’nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan Hasyurt Tarım Fuarı’nın, 26-29 Nisan tarihleri arasında 26’ncı kez tarım sektörünü bir araya getireceğini...

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU 

- DEPREM bölgesinde insanlar yatacak sıcak bir yatak bulamazken ve ülkede ekonomik sıkıntı var iken, kişilere milyonlar verip böyle tanıtım amaçlı reklam filmi hazırlamanıza gerek yoktu.    Oğuz KOÇ

- DEMOKRASİLERDE ‘Şeriat istiyoruz’ diye bağırabilirsin ama şeriatlarda ‘Demokrasi istiyoruz’ diye fısıldayamazsın bile.

 Y. HANGÜN

Yazarın Tüm Yazıları