Mesleki dolandırıcılığa dikkat

Geçtiğimiz aylarda yayımlanan bir rapor, şirketlerde görülen hile, hata, yolsuzluk ve suistimal gibi vakaların mali boyutunu çarpıcı verilerle ortaya koydu. Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği (ACFE) tarafından hazırlanan Mesleki Dolandırıcılık 2022 raporunda, şirket içi hilelerin şirket gelirlerinin yüzde 5’ine mal olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İş dünyası bir yandan tedarik zinciri kesintileri, nitelikli işgücüne erişim gibi küresel sorunların finansal ve operasyonel sonuçlarıyla mücadele ederken, mali tablolarda yapılan hile ve dolandırıcılığın da önemli kayıplara sebep olduğu ortaya çıktı. Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği (ACFE) tarafından hazırlanan Mesleki Dolandırıcılık 2022 raporunda, 133 ülkeden 2.110 kurum içi hile vakasının 3.6 milyar dolardan fazla kayba yol açtığı belirtildi. Raporda ayrıca, işletmelerin her yıl gelirlerinin ortalama yüzde 5’ini iş suistimalleri sebebiyle kaybettiği ifade edildi. Kurumlar yıllık gelirinin yüzde 5’ini, bu suistimal türlerinden biri nedeniyle kaybetmiş görünürken bildirilen vakalardaki toplam kayıp 3.6 milyar dolar ve vaka başına ortalama kayıp ise 1.8 milyon dolar olarak belirtildi. Bu da küresel ölçekte yaklaşık 4.7 trilyon dolarlık yıllık kayıp anlamına gelmektedir

Haberin Devamı

HİLE DOLANDIRICILIĞI

Rapora ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Pusula Danışmanlık Kurucusu Mali Müşavir ve Hile Denetimi Uzmanı Fikriye Aslan, “Bu yıl 12. kez yayımlanan rapor, 23 endüstride, aralarında Türkiye’nin de olduğu 133 ülkeden rapor edilen 2.110 vakanın sonuçlarını inceliyor. Hile, dolandırıcılık ve yolsuzluk gibi olumsuz durumların yaygınlaşması; hukuk, muhasebe, denetim, psikoloji, kriminoloji gibi bilimlerin kesişiminden oluşan adli muhasebe disiplinini ortaya çıkardı. Bu kapsamda yürütülen hile denetimi faaliyetleri, işletmelerin önemli maddi kayıpların önüne geçmesine yardımcı oluyor” dedi.

8.300 DOLAR KAYIP

Fikriye Aslan: “Raporda iş suistimalleri nedeniyle şirketlerin her ay ortalama 8.300 dolarlık kayıp yaşadığına dikkat çekiliyor. Ülkemiz, 2 yıllık periyotta kaydedilebilen 8 vakayla Ukrayna, Rusya ve Polonya’nın ardından en çok vaka görülen ülkeler arasında bulunuyor. Emlak ve gayrimenkul, toptan ticaret, ulaşım ve depolama, inşaat ve kamu hizmetleri sektörlerinde uygulama daha çok.

Adli muhasebe danışmanlığı ve dava destek danışmanlığı hizmetleri ile yarın büyük mali kayıplara sebep olabilecek hile ve suiistimallerinin bugünden tespit edilmesi, işletmelerin geleceği bakımından güven sağlayıcı bir durum olarak nitelendiriliyor.”

Haberin Devamı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERGESİ

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, iklim değişikliğinin turizme etkilerine ilişkin önergesinde şöyle diyor:

“Küresel iklim değişikliğinin ülkemizin turistik bölgelerinde yarattığı ve yaratacağı tahribatın araştırılması, artan hava ve su sıcaklıkları ile yağış rejimlerinde yaşanan değişikliklere karşı alınması zorunlu olan önlemlerin tespit edilmesi, ormanlarımızın yangınlara karşı korunması ve çıkan yangınların hasara yol açmadan söndürülebilmesi için gerekli altyapı ve üstyapı çalışmalarının tespitinin yapılarak uygulanması ve turizm sektörünün sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.” Görüşmelerden çıkacak sonuçları merakla bekliyoruz.

Haberin Devamı

LOZAN’IN 99. YILINI KUTLUYORUZ

24 Temmuz 2022 Pazar günü Lozan Barış Antlaşması’nın 99. yılını kutluyoruz. Gün, büyük önder Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesi ışığında imzalanan Lozan Barış Antlaşması’na sahip çıkma günüdür.Yeni Sevr dayatmalarının; vatanımızın parçalanmasının, milletimizin ayrıştırma planlarının yapıldığı bugünlerde, Lozan Antlaşması’na sahip çıkmak hepimizin tarihsel görevidir diye düşünüyoruz. Gelin başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü olmak üzere tüm kurucularımıza, şehit ve gazilerimize sahip çıkalım. İbrahim DAŞ

OKUYUNUZ
Önemli iki kitap

ONUR Öymen’in ‘Çöküşten Zafere Lozan, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 200 Yıllık Mücadele’ başlıklı yeni kitabı Remzi Kitabevi’nden yayımlandı. Kitapta, Osmanlı İmparatorluğu’nun gerileme döneminden çöküşüne kadar geçen süre içinde iç sorunlar ve yönetim zaafları nedeniyle nasıl çağın gerisinde kaldığı, aynı dönemde büyük devletlerin hangi baskılara başvurdukları, hangi entrikalara ve tertiplere giriştikleri, devletin iç işlerini nasıl yönlendirmek istedikleri örnekleriyle anlatılıyor.

Haberin Devamı

‘RUSYA-Ukrayna Savaşı ve Medya’ kitabı yayımlandı. Editörlüklerini Dr. Göksel Basmacı ve Dr. Şenol Çarık’ın yaptığı kitapta, akademisyenler, gazeteci ve yazarlar iki ülke arasında beş aydır devam etmekte olan savaşı medya ve uluslararası ilişkiler boyutuyla ele alıyor. Urzeni Yayıncılık etiketiyle raflarda yerini alan çalışmada; Prof. Dr. Barış Doster, Dr. Canan Eyigün, Dr. Göksel Basmacı, Dr. Şenol Çarık, Dr. Pınar Basmacı, Dr. Violeta Stratan İlbasmış, gazeteci M. Birol Güger, gazeteci Erkin Öncan ve araştırmacı Vusal Hasanzadeh’in makaleleri bulunuyor.

MESAJ PANOSU
5 haftadır yükselişte

DÜNYA Sağlık Örgütü’nün yayımladığı haftalık rapor, dünya genelinde COVID-19 vakalarının 5 haftadır yükseldiğini ortaya koydu. Rapora göre geçen hafta, önceki haftaya göre yüzde 6’lık artışla 5.7 milyon vaka tespit edildi. Mart 2022’den itibaren vaka sayılarının, haziranın 2. haftasından bu yana artış göstermesinde Omikron varyantının bulaşıcılığı yüksek BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının yaygınlaşmasının rol oynadığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

MUHARREM İnce’nin ‘Memleket Partisi’nin 1. Olağanüstü Kurultayı’nın ‘Önce Memleket’ sloganı ile 23 Temmuz Cumartesi Yenimahalle Crowne Plaza Hotel’de yapılacağını...

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın, 20 Temmuz 1974’te Başbakan Bülent Ecevit’in liderliğindeki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs’ta başlattığı hareketin 48. yıldönümü münasebetiyle yayınladığı mesajda “Kıbrıs Ada’sı Türk milleti için sadece bir toprak parçası değil, beş yüz yıllık bir geçmişin onur meselesidir” dediğini..

ZAFER Partisi Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel’in bugün 10.30’da Zafer Partisi Genel Merkezi’nde Türk dış politikası hakkında önemli açıklamalarda bulunacağı toplantı yapacağını...

EFES Selçuk Belediyesi’nin, Pamucak Sahili’nde 20-24 Temmuz tarihlerinde ‘What A Fest’; 26-28 Ağustos tarihinde müzik, sinema, tiyatro, sahne performansları, dans, söyleşinin yer aldığı KeçiFest 2022’yi düzenleyeceğini...

 

MİMAR SİNAN’IN YAPI BİLANÇOSU

EDİRNE Müftülüğü’nün düzenlediği programla, başta Selimiye olmak üzere 50 yıllık mimarlık yaşamında 82 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darülkurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 6 suyolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 45 de hamam olmak üzere 350’den fazla yapıya imza atan Osmanlı’nın baş mimarı Mimar Sinan’ın, vefatının 434. yıldönümünde Selimiye Camisi’nde anıldığını...

Yazarın Tüm Yazıları