Kömürde ‘ocak’ sıkıntısı baş gösterdi

Yerli kaynakların enerji üretimi içindeki öneminin giderek anlaşıldığı bu süreçte, bazı yasal süreçler nedeniyle 2.5 yıldır yeni kömür sahası yaratamadıklarına dikkat çeken, Yeniköy-Kemerköy santrallarını işleten YK Enerji Genel Müdürü M. Serhat Dinç, İzmir Gözlem gazetesinde yaptığı söyleşide, doğalgaz ve ithal kömür fiyatlarındaki artışın elektrik üretim maliyetini arttırdığını, bu noktada yerli kömürle üretim yapan termik santralların öneminin ortaya çıktığını söyledi. Dinç, “Ege Bölgesi’nin en büyük elektrik sağlayıcısı konumundayız. Elektrik arzında bu kadar önemli bir noktadayken bazı yasal sorunlar nedeniyle 2.5 yıldır yeni kömür sahası yaratamıyoruz” dedikten sonra şunları ekledi:

Haberin Devamı

“Yasa şu anda bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. En azından yerli kömürle elektrik üreten santrallar için değişikliğe gidilmesi ihtiyacı hissediyoruz. Eğer bu sorunlar çözülmezse bu santrallar üretimi durdurmak zorunda kalacak. Bu şekilde giderse muhtemelen santrallar aşama aşama devre dışı olacak ve daha sonra tamamen üretimi durduracak. Böyle kritik bir dönemde enerji arz güvenliğini sağlamakta gerçekten ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz.”

GÜNÜN SÖZÜ

“Türkiye’deki ücretlerde reform yapılması gerekiyor. Kamudaki maaşlar, özel sektör ücretlerine göre ayarlanmalı.” İbrahim KAHVECİ

ANKARA’DA LOZAN ANITI NİYE YOKTUR?

ABB Başkanı Mansur Yavaş’a bir çağrım var. Türkiye’nin tapusu niteliğini taşıyan Lozan Antlaşması’yla ilgili olarak Ankara’mızda doğru dürüst ve belirgin bir meydan veya anıt maalesef bulunmamaktadır. Sıhhıye’deki Lozan Meydanı’nda Hitit Anıtı, Zafer Meydanı’nda ise Atatürk Heykeli yer almaktadır, Sakarya Caddesi ile Mithatpaşa Caddesi’nin kesişimindeki alan ise meydan vasfını çoktan yitirmiştir. Bu durum ise Ankara’ya hiç yakışmamaktadır. Sizden ricam, bu önemli antlaşmayı sembolize eden güzel bir anıtı Ankara’ya kazandırmanızdır.

Haberin Devamı

Bir yarışma sonucu seçilecek anıt projenin Kızılay, Tandoğan, Gençlik Parkı veya uygun göreceğiniz diğer muteber bir mekânda hayata geçirilmesi ve etrafının yakışır bir peyzaj ve ışıklandırma ile süslenmesi, Atatürk’ün ve hepimizin Ankara’sına çok yakışacak ve özellikle projenin 24 Temmuz 2023 öncesinde Cumhuriyet’in 100’üncü yılında bitirilmesi ise Ankaralılar için ayrı bir iftihar vesilesi olacaktır. Av. Tankut AĞAN

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’in “Ekmek fiyatı 5 lira. 4 kişilik bir ailede her birey günde sadece bir ekmek yese aylık 600 lira ekmek gideri doğuyor. İktidar milleti ekmek dahi alamayacak hale getirdi. Ekonomik kriz milleti canından bezdirdi” dediğini...

TRAKYALI Yöneticiler ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Gergin’in, Zuhuratbaba Bakırköy’deki dernek merkezinin bugün 17.00’de açılacağını duyurduğunu...

Haberin Devamı

ANKAPARK ÜZERİNDEN OYUN

MİMARLAR Odası’nın Ankapark hakkında hukuk mahkemesine açtığı anlamsız vasiyet davası sonrası Mansur Yavaş da Belediye’nin internet sitesinde alanın nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili anket düzenlemiş! AOÇ’nin nasıl kullanılacağını Atatürk belirtmiştir. Ankapark AOÇ’dir!

Tahir ÇALGÜNER

Y.Şehir ve Bölge Plancısı

‘Çayır tırtılı’ neden başladı
EKİM NÖBETİ UYGULANMADI

TEKİRDAĞ NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer ile Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli ve Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Sağlam, gazetecilere yaptıkları açıklamada, Trakya bölgesinde 70 bin dekar ayçiçeği ekili tarlada görülen ‘çayır tırtılı’ istilasıyla ilgili uzman görüşlerini kamuoyu ile paylaştılar.

Haberin Devamı

Prof. Başer: “Küresel iklim değişimi dolayısıyla kuraklık ve sıcaklık artışının yanında bazı hastalıklar ve zararlı türlerinde artış bekleniyor. Biz zaten Muratlı bölgemizde 9 yıldır çayır tırtılıyla mücadele ediyoruz. Peki niye bizim bölgemizde artmaya başladı? Üreticimiz ekonomik nedenler başta olmak üzere ekim nöbeti dediğimiz şeyi uygulamadı; ayçiçeği üstüne ayçiçeği ekti. Otla mücadelede maalesef yetersiz kalındı. Çayır tırtılı, ot neredeyse tarlada oradan başlıyor.”

Prof. Önemli: “Çayır tırtılında yetiştiricilik konusunda zarar, verime de yansıyabilir. Bugün bazı önlemler almazsak bu sefer gelecek yıllarda tekrar karşılaşabiliriz. Bu sorun aslında bilinen bir sorun. Bu sorunu bilen üreticiler daha hızlı davrandılar. Bakan Yardımcımız geldi, görüştük. Devletimiz, yetkililerimiz konuya hâkim ve ilgililer.”

Haberin Devamı

Doç. Sağlam ise katıldığı yayınlarda bölgedeki tırtıl istilasının 1975-2012 yıllarında da yaşandığını belirterek; aslında bölgede her yıl var olan bu zararlının, bu yıl çevre şartlarının yaşam için çok uygun olması ve doğal düşman baskısının az olmasına bağlı olarak görülen bir durum olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Sağlam, kimyasal ilaç kullanımıyla salgının büyük oranda baskı altına alındığını, ancak bu esnada arıcıların da zarar görebileceğini söyledi; yaşanan durum nedeniyle ürün kaybının kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Üreticiyi kaybetmeden bu salgının da üstesinden gelinecektir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

5 MİLYON EYT’Lİ YORULDU

YILLARDIR mücadele eden milyonlarca EYT’li (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) haklarına kavuşabilmek için yasayı bekliyor. Hükümetin ilgili yasayı yılbaşında hayata geçireceğine ilişkin haberler, emeklilik hakkından yoksun milyonları umutlandırdı.8 Eylül 1999’da çıkarılan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Yasası ile oyunun kuralı bir gecede değiştirilerek emeklilik yaş sınırı yükseltilmişti. Prim ödeme gün sayısı ile çalışma sürelerini dolduran 5 milyon kişinin emekliliği bir gecede 2 ile 15 yıl arasında ötelenmişti.

Haberin Devamı

SGK bütçesine ağır yük getireceği gerekçesiyle EYT’lilerin taleplerine olumlu yanıt verilmedi. Oysa yasa çıksa bu kapsamda hemen emekli olacakların sayısı 1 milyona yakın. SGK’ya aylık maliyeti de savlandığı gibi 150-2.000 milyar lira değil, 20 milyar lirayı aşkın tutar.

Eğer yasa çıkarsa EYT’lilerin tümü
bir anda değil, aşamalı olarak emekliliğe hak kazanacak. Zaten günümüzde her ay 35 bin, yılda 400 bine yakın kişi emekli oluyor. Bağlanacak aylık tutarı da dile getirildiği gibi çok yüksek olmayacak.

Çünkü 2008 yılında hayata geçirilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası uyarınca aylık bağlama oranı yüzde 35’e kadar düşürüldü. Mevcut emekli aylıklarının 5.500 liralık net asgari ücretin altında kalması, aylık bağlama oranlarının düşüklüğünden kaynaklanıyor.

EYT’liler bağırmaktan, taleplerini çığırmaktan yoruldular.       

Şükrü KARAMAN

Yazarın Tüm Yazıları