Kavun-karpuz bile yiyemeyeceğiz: Yaz çok zor geçecek

Yılın ilk kuraklık haritası yayınlandı.

Haberin Devamı

Ocak ayı şiddetli kurak geçti. Türkiye’de Fransa’da ve İtalya’da rekor kuraklık seviyeleri, bu yazın çok zor geçeceğini gösteriyor. Nasıl önlem alınacağı konusunda açık bir bilgi yok. Türkiye’de barajlardaki doluluk oranları tehlikenin boyutunu gösteriyor.

Vatandaşlarımız kuraklık üzerine deprem kadar önem veriyorlar. Sosyal medyada ilginç bilgiler yer alıyor. Bazı küçük notlar şöyle:

- Önceki gün itibarıyla barajlardaki ortalama doluluk oranları Bursa’da yüzde 11.46, Ankara’da yüzde 25 olarak gösteriliyor.

- Standart yağış indeksi metodu ile hazırlanan 3 aylık haritaya göre, Türkiye’nin büyük bir bölümü kuraklık yaşıyor.

- Ege’nin ve Akdeniz’in bir kısmında kuraklık riskli daha az.

- Birçok ildeki baraj doluluk oranları tüm zamanların en düşük seviyesinde.

Haberin Devamı

ÜRETİM TEHLİKEDE

Marmara Ereğlisi-Çorlu arasındaki Türkmenli barajında su tükendi, başta sebze olmak üzere büyük ölçüde İstanbul’un ihtiyacını karşılayan kavun ve karpuz ekimi de sıkıntıya düşecek gibi görünüyor. Çünkü DSİ haklı olarak gölet sularının tarım ürünleri yerine hayvan sulamasında kullanılması gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle su vermeyi yasaklamış.

- Sık sık yinelenen bir uyarı daha var: Deprem bölgesinde üreticilerin hayvanlarını suladıkları gölet alanlarına deprem enkazı dökülmesi tam bir ‘cinayet’tir.

- Uzmanlara göre, önümüzdeki birkaç aydaki yağışlar çok önemli. Şu andaki durum hiç iyi gözükmüyor. Dün İSKİ’nin barajlarında ortalama su seviyesi -son anda düşen yağmurla- 39.2 idi, iki gün önceki oranın yüzde 35.3 olduğunu belirtelim.

Bırakın karı, yağmur yok.

Ciddi tasarruf yapmamız gerekmiyor mu?

‘KARSIZ’ ‘CEMRE’Yİ GÖRDÜK: ACİL ORMANLAŞTIRMA

- Kamunun tüm gücünü koordine edebilecek yetkilerle donatılmış ‘Afetlerle Mücadele Bakanlığı’ hemen kurulmalı.

Bakanlık, başta İstanbul olmak üzere deprem, sel ve su baskını riski taşıyan tüm şehirlerimizde önleyici çalışmalara hızla başlamalı. Zaman acımasızca aleyhimize işliyor.

Toprak, su ve hava kara doymadan yine cemreyi gördü.

Bu durum kuraklığın, sel ve su baskınlarının yaşanabileceğine dair ciddi bir uyarıdır.

Haberin Devamı

Doğaya zarar veren uygulamalardan vazgeçip vatandaşı merkezine alan yeni sistemlerle ormanlaştırmaya hız vermeliyiz.

Başka çaresi yok. Faruk ÇEBİ

GÜNÜN SÖZÜ

Şu aşamadan sonra kim haklı kim haksız tartışmasının faydası yok. Hepimiz haksızız. Biz haklı çıktığımızda, İYİ Parti kaybedecekse biz de kaybetmiş olacağız. Ne yapacağız bundan sonra? Seçim boyunca haklılığımızı anlatıp birbirimizi suçlayacağız. Onca emeğe yazık olmamalı.” Aykut ERDOĞDU

KADINLAR ‘KOTA’ İSTİYORLAR

- ÇYDD’nn 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Toplumsal cinsiyet rolleri ve sosyal konumları nedeniyle afetlerde savunmasız ve dezavantajlı durumlar ile karşı karşıya kalan, güvenlik riski altında hayati gereksinimlerini karşılamaya çalışan tüm kadınlarımızın ve çocuklarınızın yanındayız, buradayız, birbirimiz için varız!” sözlerine yer verdi.

Haberin Devamı

- Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Ceylan, Kadınlar Günü’nde, depremde kaybettiğimiz kadınları anarken şu isteklerde bulundu: “Kadınların tüm alanlarda erkeklerle eşit olduğu kabul edilmelidir. Kadınlarımıza yönelik şiddetin önlenmesi, toplumsal bilincin artırılması temel hedefimiz olmalıdır. 7406 sayılı kanunla cezalar ağırlaştırıldı ama yetmez! Önleyici tedbirler de alınmalıdır. Çocuk gelin vakaları ne zaman son bulacak? Kız çocuklarının okullaşma oranları arttırılmalı, tek bir kız çocuğumuz eğitim-öğretim hakkından mahrum bırakılmamalıdır. Kadın istihdamı arttırılmalı, kadınların üst pozisyonlarda görev yapılmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Siyasi partilere kadın kotası getirilmelidir. Türk tarihine damgasını vuran kahraman kadınlarımıza deprem şehidi kadın öğretmenlerimize, şehit annelerine minnet borçluyuz.

Haberin Devamı

DOMATESTE RAHATLAMA

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’nın domates ihracatına kısıtlama getiren Tarım-Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye yönelttiği sorular, çiftçilerin Antalya ilçelerindeki eylemleri ve Serik ve Aksu’dan hale gelen çiftçilerin tepkileri üzerine ihracat kısıtlaması kaldırıldı. Antalya toptancı halinde ve üretim merkezlerinde üreticinin sevincine ortak olan Hasan Subaşı, “Çiftçimizin her zaman yanındayız” dedi.

SPORTMENLİĞİ BİLECEĞİZ

Bursaspor-Amedspor maçında güvenlik güçlerinin önlemekte yetersiz kaldığı provokasyonlardan yargının görev alanına girenlerin failleri hakkına görevli ve yetkili mahkemece ceza hükümlerinin uygulanması, halkımızın beklentisidir. Sporun, sportmence yapılmasını ve seyredilmesini herkes öğrenmek durumundadır.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Hikmet Sami TÜRK

BİLİYOR MUSUNUZ

- CHP Parti içi eğitim sorumlusu Aytuğ Atıcı’nın, “HDP seçmeni dahil olmak üzere bütün seçmene elimizi uzatmalıyız” dediğini...

- Gazeteci Şükran Soner’in Meral Akşener için ‘Demir Leydi’ olarak bilinen Margaret Thatcher benzetmesinde bulunduğunu...

- Hüsamettin Cindoruk’un “CHP benim de partim, var mı diyeceğiniz” diye konuştuğunu...

MESAJ PANOSU

ÇOKLU ADAY İYİDİR

- Çoklu aday iyidir! İkinci tura kalır iş. Burada da olması gereken asıl ittifakı halk yapar.   Murat SEVGİ

- Abraham Lincoln 11 seçim kaybettikten sonra 16. ABD Başkanı olmuş ve ülke tarihinin en başarılı başkanı olarak tarihe geçmiştir.  Prof. Dr. Bengi BAŞER

- İETT, çocukların depremle ilgili farkındalığını artırmak ve afet anında toplu ulaşım kullanımında doğru davranışları öğretmek için trafik eğitmeni ve psikolojik danışman eşliğinde eğitim projesi başlattı.

Yazarın Tüm Yazıları