İşte bizi bunlar yaktı

YAŞADIĞIMIZ büyük depremden sonra bir inşaat mühendisi olarak yıkılan binaları inceledim.

Haberin Devamı

Gördüğüm fotoğraf sadece deprem bölgesinin fotoğrafı değil, tüm Türkiye’nin fotoğrafıydı. Ne eksikler vardı derseniz, size madde madde sıralayayım.

- Güçlü kolon, zayıf kiriş kurallarına uyulmamış. Mühendislik hesaplarında olmaması gereken 18-20 santimetre genişliğinde kolonlar, 15 santimetre genişliğinde kirişler kullanılmış. Ölçüler; kolonlarda en az 30 santimetre genişlik, kirişlerde en az 25 santimetre genişlik şeklinde olmalıdır.

- Binaların betonarme işçilikleri (demir, kalıp, beton işçilik hataları) mühendislikten uzak, yapı dayanımına uygun olmayan biçimde yapılmış. Kesit yetersizliği var. Basınç sonucu kolon-kiriş birleşimlerinde plastik mafsallaşmalar (kiriş-kolon birleşim yerlerinin dağılması) oluşmuş.

- Yapılarda demirlerin yönetmeliklere uygun uygulanmadığını gördük. Örneğin etriye ve çirozlar olması gereken 135 derece açıda bükülmemiş ve yetersiz miktarda kullanılmış. Bu durum binaların mukavemetini ortadan kaldırmış.

Haberin Devamı

- Yapılarda nervürlü (çıkıntılı) demir yerine düz ve yetersiz miktarda demir kullanılmış. Ayrıca inşaatlarda deniz kumu kullanılması ve deniz suyu tuzundan dolayı beton içinde korozyona uğrayan demirler çürüyerek çapının küçülmesi sonucu mukavemetini yitirmiş. Demirler yukarıdaki sebeplerle betonda aderans (sürtünme) görevini görmediği için betondan ayrılmış.

- Binalarda min. 25-30 mega paskal (MPA Beton Dayanımı) hazır beton yerine, yanmış, fazla su katılmış, elle karılmış, çimentosu ve mıcırı (agrega) az, 8-9 mega paskal seviyesinde beton kullanılmış.

- Zemin etüdü ya hiç yapılmamış, ya komşu bina hesabına göre yapılmış ya da yanlış yapılmış.

- Özellikle Hatay bölgesinde zemin sıvılaşması ve yumuşak kot etkisi sonucu binaların bütün halde devrildiğini gördük. Binaların birbirine çok yakın olması sonucu yıkılan bina yan binalara zarar vermiş. Bu sonuç, şehir planlamasının önemini bizlere göstermektedir.

Özetle; depreme dirençli kentler ve güvenli yaşam için hayati altı kriter, ‘iş ahlakı, toplumsal bilinç, bilime uygunluk, doğru mühendislik, teknik yeterlilik ve liyakat’ yok sayılmış! 

Haberin Devamı

Cemal DOĞAN - İnşaat Mühendisi

SAKALLI CELAL DEMİŞ Kİ...

“HER daim siyaset konuşmak, siyaset düşünmek, birey ve toplum ruh sağlığı açısından uygun değildir. Arada bir siyasetten uzaklaşmak gerekiyor.”

KILIÇDAROĞLU’NDAN BEKLENEN

CHP’de genel başkan yardımcılığı ve milletvekilliği yapan, bu seçimde aday olmayan deneyimli bir siyasetçi köşemize bir mektup gönderdi. Yazının başında, CHP’nin Başkanı Kılıçdaroğlu’nun 2019 yerel seçimlerindeki başarısı sonrasında, kamuoyunda liderliğini nasıl kabul ettirip tüm enerjisini dışa yönlendirdiğini, CHP’yi ve Millet İttifakı’nı büyüttüğünü, bunun sonucu olarak ittifakın cumhurbaşkanı adayı olduğunu anlatıyor. Ayrıca, “Bu süreçte kendisini koşulsuz destekleyen Meclis Grubu ile merkez yönetimindeki yol arkadaşlarını, yakın danışmanlarını, özetle mevcut kadrosunu yeni yönetim döneminde de muhafaza etmek, aday listelerinde seçilecek sıralara koymak, koymadıklarını ise kabinesinde ve bürokraside değerlendirmek istemesinin pek yadırganılacak bir yönü olmadığı düşünülebilir” diye de ekliyor. Eski vekil, Kılıçdaroğlu’nun, kamuoyunda başarıları ile bilinen; belediye başkanı, STK yöneticiliği, sosyal ve talep etkinliklerde önderlik yapmış, toplumda karşılığı olan kişilere yer vermesini de öneriyor ve bu isimleri şöyle özetliyor:

Haberin Devamı

“Projeleri, tarımsal destek ve kalkınma uygulamaları, ‘İzmir Modeli’ olarak tüm yerel yönetimlerce örnek alınmış, İBB eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, Anadolu’da Eskişehir gibi çağdaş bir kent yaratmış EBB Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, çeşitli etkinliklerde adları öne çıkan avukatlar Can Atalay ve Tayfun Kahraman, çevre konusunda yılmadan mücadele eden Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş, araştırmacı genç gazeteciler Barış Terkoğlu veya Barış Pehlivan, Işık Üniversitesi Rektörü Ersin Kalaycıoğlu, Yargıçlar ve Savcılar Birliği Kurucu Başkanı Ö. Faruk Eminağaoğlu, sendikacı, kadın hakları savunucusu, yazar Yaşar Seyman, Hâkim ve Savcılar Kurulu eski üyesi Ali Suat Ertosun, Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Karacabey’de modern çiftçilik ve hayvancılık yapan Sencer Solakoğlu ve benzeri saygın, rol model kişilere de milletvekili listelerinde yer verilmesi (Diyarbakır Barosu’nda Av. Türkan Elçi’ye yapılan doğru ve gerekli adaylık davetiyle kendilerine CHP Milletvekilliği listesinde yer verilmesi gibi), listelere güç katacak ve Türkiye’deki tüm seçmenler üzerinde olumlu etki yapacaktır kanısındayız.”

Haberin Devamı

KULİSLER VE ADAYLAR

CHP 1. BÖLGE’YE REKOR BAŞVURU

CHP’de en çok başvuru 1. Bölge (Kadıköy) için oldu. İsmi gündemde olan bazı isimler şunlar: E. Tuğamiral Türker Ertürk ile gazeteci-TV’ci Sedef Kabaş, Genel Merkez Danışmanı Hacer Foggo, gazeteci Ece Selim Tanyeli, SODEV Başkanı Ertan Aksoy, CHP İstanbul Gençlik Kolları eski Başkanı Kenan Otlu, pandemi döneminde ismi ortaya çıkan Hacettepe Tıp’tan Prof. Dr. Bengi Başer, Kadıköy Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, eski Milletvekili, diş hekimi Kadir Gökmen Ögüt, eski Milletvekili Müslim Sarı, PM üyesi Gökçe Gökçen, Kadıköy İlçe Başkanı Necati Ekşi, Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş, gazeteci Barış Yarkadaş ve Milletvekilleri Oğuz Kaan Salıcı, Prof. İbrahim Kaboğlu, Mahmut Tanal, Gamze Akkuş İlgezdi.

Haberin Devamı

LOZAN’I UNUTMAYALIM

LOZAN Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Esat Halil Ergelen diyor ki: Lozan Mübadilleri Vakfı kurulduğu günden beri mübadele anlaşmasının 5’li ve 10’lu yıldönümlerinde uluslararası sempozyumlar düzenlemektedir. LMV, ilk sempozyumu mübadelenin 80. yılında düzenledi ve ondan sonra her 5 yılda bir düzenlemeye devam etti. Bu yıl da Lozan Mübadelesi’nin 100. yılı münasebetiyle 5. Uluslararası Mübadele Sempozyumu’nu 1-2 Nisan tarihleri arasında ‘Şişli Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenliyor. Şişli Belediyesi’nin destekleyici kuruluş olarak yer aldığı sempozyuma Yunanistan’dan da Küçük Asya İncelemeleri Merkezi ve KEMO Azınlık Grupları Araştırma Merkezi ortak kuruluşlar olarak katılıyor. Semih Poroy’un ‘Mübadelenin Ayak İzleri’ adlı mübadele antlaşmalarının maddelerini çizgilerle aktaran sergisinin gezilmesi öneriliyor. Simültane tercüme olacak. Sempozyum ile ilgili bildiri özetleri, akademisyenlerin özgeçmişleri ve program bilgilerine www.mubadele100.org adresinden ulaşabilirsiniz.

DEPREM PANELİ

- TRAKYA Belediyeler Birliği tarafından, depreme karşı farkındalık yaratmak, bölgenin depremselliğine bağlı olarak riskleri azaltmak ve hazırlıklı olmak amacıyla, üye belediye başkanları, ilgili üye belediye başkan yardımcıları ve belediyelerin ilgili teknik personeline yönelik olarak bugün Çorlu’da ‘Deprem Çalıştayı’ gerçekleştirilecek. Üye belediye başkanlarının katılacağı Çalıştay’da, Jeofizik Mühendisi, Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ve İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut konuşmacı olarak yer alacak.

BİLİYOR MUSUNUZ?

- İZEL Rozental’ın ‘Şakacıktan’ isimli söyleşisi ve ‘Benim Karikatürlü Evrenim’ kitabının imza gününün 1 Nisan Cumartesi 15.00’te Moda Tarihçi Kitabevi’nde yapılacağını...

- 14. Savaş Dinçel Tiyatro Ödülleri’nin, 1 Nisan Cumartesi 20.30’da Baba Sahne’de düzenlenecek bir törenle sahiplerini bulacağını...

- BAKIRKÖY Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşecek 27. Troya Kültür-Sanat Ödülleri Töreni’nin, 2 Nisan Pazar 20.30’da, Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılacağını...

- EĞİTİMCİ-yazar Umut Özkan’ın ‘Söz uçar yazı kalır’ sergisinin 1 Nisan tarihine kadar Ankara Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izlenebileceğini...

Yazarın Tüm Yazıları