Hatay’da yaşam zor… Antakya mutfağı İstanbullu restoran sahipleri tarafından ayağa kaldırılıyor

DEPREMDEN bir yıl sonra Hatay’a gitmek için Adana’dan yola çıkıyoruz, ilk durağımız Belen oldu.

Haberin Devamı

Belen Spor Salonu’nda 40 kadın kooperatifinin ürettiği ürünler yer alıyordu. Girişimci kadınların ürünleri burada toplanıp Türkiye’nin birçok noktasına kargolanıyor. Kadın girişimcilerinin desteklenmesi adına önemli bir proje. 280 depremzede kadın bu projeden yararlanıyor. Belen’den ayrıldıktan sonra Antakya’ya doğru yola çıktık. Yaklaşık 1.5 saat süren yolculuğun sonunda Antakya’ya giriyoruz, ilerlediğimiz yolda sağ ve soldaki konteyner kentler dikkatimizi çekiyor. O an deprem gerçeğini bir kez daha hissediyoruz. İlerlediğimiz yolda dikkatimizi çeken bir başka şey ise yıkıntılar oluyor. Bulunduğum otobüsteki diğer insanlardan duyduğum şey, “Bu iyi hali. Önceki halini görseydiniz, savaş alanından farksız değildi” oluyor. Otobüste hemen önümde oturan Milliyet Gazetesi’nden Çiğdem Yılmaz’ın depremden hemen sonra bölgeye geldiğini biliyorum. “O günlere dair fotoğrafları var mı?” diye soruyorum. Telefonundaki fotoğraflara bakıyorum.

Haberin Devamı

Antakya’da ilk durağımız TURYİD’in bölgede esnafı desteklemek için kurduğu Antakya Uzun Çarşı konteyner kenti oluyor. Bu kentte 71 küçük dükkân TURYİD desteğiyle açılmış ve depremde dükkânları yerle bir olan bu insanlar bu küçük dükkânlarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 6 Şubat depremi genel analizini anlatırken vefat sayısının 24 bin 171, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısının 80 bin 323 olduğunu açıklıyor. Yaptığımız 24 saatlik hızlı turda depremin etkisinin Hiroşima’ya atılan atom bombasının 2000 katı büyüklüğünde olduğunu öğreniyoruz.

Otobüs ilerliyor, görebildiğim kadar sağıma soluma bakıyorum ve yine gözümün gördüğü şeyler konteyner kentler ve yıkıntılar oluyor. Onlarca konteyner kent ve bu konteynerlerde yaşayan binlerce depremzede... Gördüğümüz manzara korkunç. Yerle bir olmuş enkaz yığınları arasında çaresiz insanlar...

GÜNÜN SÖZÜ

“Cahil mürteciler cumhuriyet adliyesinin pençesinden kurtulamayacaklardır.” Atatürk

3 KADIN ADAY SEVİNDİRDİ… ADANA’NIN SANCISI

CHP, Adana’nın büyükşehir adayını (Zeydan Karalar) ilk aday belirleme toplantısında, merkez ilçe adaylarını ise son toplantının hem de son oturumunda belirleyebildi. Sancının ne kadar büyük olduğu da merkez Seyhan (Akif Akay) ve Çukurova ilçe belediye başkanının (Soner Çetin) üzerlerinin çizildiğinin ortaya çıkması ile anlaşıldı. İkisi de partiden istifa etti. Sonra da mevcut koltukları için İYİ Parti’den aday gösterildiler. Bu istifalar sosyal medyada, ikisinin kol kola fotoğrafının altına “CHP’liliğiniz koltuklarınız altınızdan alınıncaya kadar mıydı?” diye sorularak eleştiri aldı. Diğer yandan İYİ Parti’nin kadın İl Başkanı Azime Kocacık bu adaylıklara karşı çıkarak istifa etti.

Haberin Devamı

PM’nin son gece yarısı toplantısında CHP’nin elindeki bu iki ilçeye örgütten adaylar gösterildi. Çukurova adayı Emrah Kozay eski il başkanlarından, Seyhan adayı Av. Oya Tekin il kadın kolları başkanı. Aynı zamanda kadın hakları konusunda sivil toplum örgütlerindeki etkin çalışmalarının yanı sıra bu alanda akademik bir unvanı da var.

Böylece CHP, Adana’da ilçelerdeki kadın başkan adayını üçlemiş oldu. Karaisalı ve Kozan’da da Fadime Geçioğlu ve Menemen’de katledilen Kubilay’ın yeğeni S. Gizem Aksoylu da Oya Tekin ile Adana’da ağırlıklı olarak mutfağa ve kadına seslenen kampanyalar yürütüyor.

Türkiye’nin en çok nüfusa sahip (800.000) merkez ilçesi olan Seyhan’da bir kadın aday gösterilmiş olması, değişim bekleyen CHP’lileri öylesine heyecanlandırmış ki evlerin pencerelerinde bu adayın afişleri görülüyor.

Haberin Devamı

Özel kalem müdürü makamında silahlı saldırıda öldürülen Büyükşehir Başkanı ve adayı Zeydan Karalar’ın ilçe adayları ile sahaya çıkacağı açıklandı.

DEM Parti son dakikalarda bazı kent uzlaşılarını bozdu. Adana’da büyükşehir ve üç merkez ilçede aday gösterdi. Bu nedenle CHP sürenin bitmesine 10 dakika kala Yüreğir ilçesinde DEM’in desteklediği adayı değiştirip yeni bir ismi aday gösterdi.

‘CEMEVİ DURAĞI’

CHP Edremit belediye başkan adayı, eğilim yoklamasından birinci olarak çıkan, geçmiş dönemde Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan işinsanı Mehmet Ertaş oldu ve adaylaştı.

Açıklamasında “Siyasi yaşamımda, ticari yaşamımda ve sivil
toplum örgütlerindeki görevlerimden dolayı edindiğim tecrübelerimi, Edremitimize kazandırma adına, yaklaşık dört yıl önce düşündüm, taşındım ve bu yola çıktım. Edremitimizin eksiklerini biliyorum ve sorunlarına ciddi anlamda hâkimim. Yaklaşık 2 yıldır akademik kadrolarımla birlikte Edremitimiz için hazırladığımız projelerimiz var”
dedi.

Haberin Devamı

Geçmişte birlikte çalıştığı CHP örgütünün sevdiği halen Başkan Yardımcısı olan Tayfun Canlı ile çalışmaya devam edeceğini duyduk.

Alevilerin, Ertaş’tan bir isteği var. Bayram Kaya Cemevi önünde bulunan otobüs durağının adının ‘Cemevi Durağı’ olarak değiştirilmesini istiyorlar. Örnek olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Karacaahmet Cemevi önündeki otobüs durağının adını ‹Karacaahmet Cemevi’ olarak değiştirmesini gösteriyorlar. 

Yazarın Tüm Yazıları