Gümrüklerde ‘zırnık’ kaçırtmıyor... Almanya işi sıkı tutuyor

ÖNCEKİ akşam Almanya’dan bir meslektaşım, arkadaşım geldi. Bilgisine, sağduyusuna güvendiğim bir arkadaşımdır.

Haberin Devamı

Hoş geldin faslından sonra Almanya’yı konuştuk. Alman Anayasa Mahkemesi’nin bütçe hilesini iptal etmesi üzerine Şansölye Olaf Scholz’un 60 milyar Euro açığı nasıl kapatmak istediğini konuştuk. Arkadaşım, Almanya’nın son dönemlerde değiştiğini söyledi. “Nasıl” dedim. “Bu değişiklik fark ediliyor” dedi. Uzun yıllardır orada gazetecilik yapan arkadaşım “Ara sıra olurdu; o da havalimanı dışında. Daha çok da ülkeye girişlerde gelenler gümrük idaresi görevlileri tarafından ayrıca kontrol edilirdi” dedi; “Ama şimdi ülke dışına çıkanları da kontrol ediyorlar” diye ekledi. Önceki akşam da onun geldiği havalimanında pasaport polisini geçtikten sonra dış hatların yolcu salonlarına giden koridorları gümrük görevlileri tutmuş. Herkesi tek tek sorgulamışlar. Yanınızda ne kadar para var diye sormuşlar. Hemen hatırlatalım AB ülkelerini terk ederken 10 bin Euro’nun üzerindeki para veya altın beyan edilmek zorunda. Arkadaşım “Bu kadar param yok dese dahi, şüpheli gördükleri kişiyi yakındaki bir odaya arama yapmak üzere götürdüler” diyor. Arkadaşım gazeteci refleksiyle sormuş; “Hayrola, olağanüstü bir durum mu var” demiş. “Rutin bir uygulama; ara sıra yapıyoruz” demişler. “Peki, örneğin bugün amacına ulaştı mı? Çok para götüreni tespit ettiniz mi?” diye soran arkadaşıma “Evet, sınırı aşanlar vardı” demişler. Bu da gösteriyor ki bolluk dönemi bitti. Siz bakmayın Elon Musk’ın “Bolluk çağı geliyor” demesine. Artık herkes ülke servetinin kaçak olarak ülke dışına çıkarılmasını istemiyor. Ders alabilir miyiz?

Haberin Devamı

‘EN BABA BAŞKAN’DAN İLGİNÇ ADAYLIK BAŞVURUSU

SON dönemlerde ‘en baba başkan’ sloganını kullanan Tekirdağ Belediye Başkanı Kadir Albayrak, üçüncü kez belediye başkan adaylığını ilan etti. Genel Merkez’den ‘maksatlı’ şekilde Muğla ile Tekirdağ başkanlarının aday gösterilmeyeceği yolundaki haberlere tepki gösteren Albayrak şu ilginç açıklamayı yaptı:

“Her yer şehir sen şiirsin be Tekirdağ’ım. Alın teriyle ıslanan toprak kurumaz. Namuslu bir hikâyeniz varsa zorluklar sizi yormaz. Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarını yaptığımız Türkiye’nin yaşanılacak en iyi kentler listesinde zirveye ortak ettiğimiz ve ilk günkü enerji ve heyecanla makamdan değil, sokaktan yönetmek için. Çok daha güzel yarınları birlikte getireceğiz geleceğe birlikte yürüyeceğiz. Yolumuz açık, alın terimiz bereketli olsun.”

Haberin Devamı

HAYRİ İNÖNÜ GERİ DÖNÜYOR

Bir önceki dönem Şişli Belediye başkanı olan Hayri İnönü aday adaylığını açıkladı. İnönü, Belediye Başkanlığı döneminde, Mustafa Sarıgül’ün başkan olduğu dönemde, belediyeye ait milyonluk taşınmazları 30 yıl süreyle kendine ait vakfa 1 TL karşılığında devretmesini kamu zararı oluştuğu için yargıya taşımış ve taşınmazların tekrar Şişli Belediyesi mülkiyetine, kamuya geçmesinin yolunu açmıştı.

EMİNAĞAOĞLU TAŞDELEN’LERE RAKİP

YARSAV eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Ankara Çankaya’dan adaylığını açıklarken; “Ne yazık ki birer dönem yapılan Çankaya Belediye Başkanlığı süresi, Taşdelen ailesi için baba ve oğul olarak, çifter çifter yapılması gelenek haline mi geliyor” dedi.

Haberin Devamı

İLK KADIN ADAY

- ÖZEL röportajcı ve dış haberci; Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu Seda Türkoğlu görevinden ayrılarak CHP’den Bayrampaşa Belediye Başkanlığına aday adayı oldu ve başvurusunu salı günü ilçe binasında yapacağını açıkladı.

- İZMİR Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı için başvurusunu yapan CHP İzmir eski Milletvekili ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Atila Sertel “İzmir için hem istihdam hem aş sağlayabilmek, İzmir’i Avrupa’da birinci yapabilmek için çalışacağız” dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

“Düşmana merhamet, acz ve zaaftır. Bu insaniyet göstermek değil, insanlık niteliklerinin sonunu ilan etmektir.” Atatürk

GÖÇMENSİZ AVRUPA OLMAZ

Haberin Devamı

HOLLANDA’da son yıllarda diğer bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi İslam ve göçmen düşmanlığı tavan yaptı. Göçmenler sanki yarın, geldikleri memleketlerine geri gönderilecekmiş gibi bir kaygı ve endişe içinde. Aslında korku ve endişeye hiç gerek yok. Göçmenler, gerek Hollanda’ya gerekse de Avrupa ekonomi, kültür, bilimlerine büyük katkılarda bulundular. Ve bulunmaya de devam ediyorlar. Bu saatten sonra göçmensiz Avrupa düşünmek mümkün değildir. O halde yapılması gereken nedir?

Wilders, İslam ve Kuran konularını buzdolabına koyduğunu söylüyor. Buzdolabına konan bir şey oradan istenildiği zaman hemen çıkartılıp sunulabilir. Buzdolabı yerine göçmenlerin de ‘Ulusal Azınlıkları Korumaya Dair Sözleşme’ kapsamına alınması gerekiyor. Bu Sözleşme, 1 Şubat 1995 tarihinde Avrupa Konseyi’ne üye ülkeler tarafından kabul edildi. Daha sonra da parlamentolardan geçirilerek ulusal azınlıklar devlet korumasına ve güvencesine kavuşturuldu.

Haberin Devamı

Ancak göçmenleri ulusal azınlık kapsamında görmedikleri için bunu bizlere uygulamadılar. Fakat devletin ve göçmenlerin güvenliği ve geleceği için bu sözleşme mutlaka Müslüman ve göçmenleri de kapsamına almalıdır. Ben üyesi olduğum sosyal demokrat PvdA Partisi’ne bu önerimi yazıp gönderdim. Ve parti içinde bunun takipçisi olacağım.

Hollanda’daki bütün Türk kökenli siyasetçileri, STK’ları ve basınımızı bu konuya sahip çıkmaya davet ediyorum.

Bekir CEBECİ-Eski Güney Hollanda Eyalet Milletvekili-ROTTERDAM

İBB ÖNCÜ OLDU

İBB 30 Kasım tarihinde Türkiye’nin ilk yerel yönetim yeşil tahvilini ihraç edeceğini duyurdu. Sadece 2 gün sonra, 5 yıl vadeli toplam 715 milyon USD tutarındaki Türkiye’nin ilk belediye yeşil tahvilini Londra Borsası’na ihraç etti. İBB Finans Müdürü Neslihan Vural, bu başarıyı, “Türkiye’nin 2023 yılı Yeşil Tahvil hedefi 1.5 milyar dolardı. Biz bu hedefin yarısını tek başımıza gerçekleştirdik. Kurumsal firmaların tamamından daha fazla talep topladık” sözleriyle duyurdu.

EŞİTSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI

İSTANBUL Sözleşmesi’nden çekilme kararı sonrası Mor Çatı’yı arayan kadınlar ‘erkeklerin eline bırakıldıklarını’ ifade ettiler. Çekilme kararını kendilerine yönelik bir tehdit, erkeklere ise ‘hediye’ olarak yorumladılar. Biz de bu yoruma katılıyoruz ve hukukun erkeklerden yana, erkeklerin yararına işletilmesine itiraz ediyoruz. “Kadınlar erkeklerle eşittir, eşitsizlik ortadan kaldırılmalı” demek zorunda olmamız kadınlar olarak ne yaşadığımızın en çarpıcı özetidir. Mor Çatı

BİLİYOR MUSUNUZ?

BAKIRKÖY’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM

- ATAKÖY 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı olarak betonlaşmaya karşı verdiği mücadele ile tanınan Prof. Dr. Ayfer Kaynar ve yönetiminin, İTÜ ve TMMOB katkılarıyla Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili olarak Ataköy’e olası etkileri hakkında yarın 11.00’de tüm halka açık panel düzenleyeceğini...

Yazarın Tüm Yazıları