EXPO 2016 ile ilgili zor sorular

ANTALYA önümüzdeki nisan ayında büyük bir EXPO sınavına hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk EXPO’su 2016 Antalya, çiçek ve çocuk temasını işleyecek.

Ancak, bir şeyler ters gidiyor olmalı ki, son bir yılda EXPO’nun en tepe makamı olan üç genel sekreter değişti; üç bakan da geldi gitti. En son Genel Sekreter Haşmet Suiçmez, istifa gerekçesi olarak ailesi ve çocuğuyla yeteri kadar ilgilenememeyi gösterdi. EXPO’nun açılışına 3.5 ay kala gelen bu istifa ve gerekçesi üzerine de kimse çıkıp “Bir Türkiye meselesi yürütülüyor burada... Açılışa ramak kala bu gerekçeyle istifa edilir mi?” diye sormadı.
Yeni genel sekreter şimdi her şeyi baştan öğrenmeye çalışıyor. EXPO’nun bütçesi resmi rakamlara göre 1.6 milyar TL olunca iddialar birbiri ardına geliyor. Yerel gazeteler hemen her gün değişik sorular yöneltiyor ama cevap alamıyor.
Biz de başta Tarım Bakanı Faruk Çelik olmak üzere EXPO yönetimine bazı sorular sunuyoruz:
Antalya Valisi Muammer Türker katılımcı ülkelere maddi destek için paket hazırlığında olduklarını söylemişti. Bu paketin içeriği nedir? Kaç ülkeye imkân verilecek? Tanıtım için bütçesi nedir (TL veya dolar cinsinden), bunun ne kadarı harcandı. Katılacağını söyleyen kaç ülke bahçesini yapmaya başladı? Kanada’da yaptırılan bitki heykeller için ne ödendi? Denildiği gibi 10 milyon dolar mıdır? 1.6 milyar TL harcamaya karşın öngörüldüğü gibi 300 milyon TL gelir olacak mı? EXPO yöneticilerinin bugüne kadar organizasyonlarına ve EXPO’larına katıldığı ülkelerden kaçı, gelmeme eğilimini gösterdi. EXPO Meclisi’nden gelen hangi öneri hayata geçirildi? Yıllarca kullanılan logo neden değiştirildi; bunun için ne harcama yapıldı? Raylı sistem açılışa neden yetiştirilemiyor? EXPO’nun tanıtımı için alana getirilip ağaç diktirilen ve fotoğraflanıp haberi yapılan ünlü şahsiyetlere bir ödeme yapılıyor mu? EXPO alanında yurtiçi ve yurtdışından tanıtım için kimlere alan tahsisi yapıldı? Bunlardan ücret alındı mı? Bugüne kadar katılımcı ülke sayısı konusunda hep 42-47 aralığında sayı verildi. Oysa bakanlık koltuğuna yeni oturan Faruk Çelik, ilk EXPO 2016 toplantısından sonra yaptığı açıklamada bu ülke sayısını 16 olarak açıkladı.
Bu konuda Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı’na yanlış rakamlar verildiği iddiası doğru mudur? 

 

Haberin Devamı


Aslan artık kükremiyor

 

Haberin Devamı


YÜKSEK tahsil için geldiği Almanya’da 1969 yılında kurduğu Öger Tours şirketiyle Türkiye’ye yönelik turizmde Almanya’nın en büyük tur operatörleri arasına giren 73 yaşındaki Vural Öger’in Almanya’daki yeni şirketi faaliyetini durdurdu.
Öger Tours, 2010’da 30 milyon Euro’ya Alman seyahat devi Thomas Cook’a satılmıştı. Öger geçen yıl tekrar turizme soyundu ve VÖ Travel’i kurdu.
Türkiye’ye yönelik sektörü canlandıracağı söyleniyordu. Ancak son gelişmeler üzerine planlanan hedefe ulaşamayınca Hamburg’da 18 kişinin çalıştığı şirketinin faaliyetine son verdi. Antalyalılar da çok üzüldü.
Öger, Alman özel TV kanallarından VOX’ta yayınlanan bir programında iş hayatına yeni atılanların dinleyip değerlendiriyor ve gerekirse maddi destek sağlıyordu. Bu programa atfen Alman gazeteleri ve dergileri, Vural Öger’le ilgili haberleri “Aslan artık kükremiyor”, “Aslan vazgeçti” gibi başlıklarla veriyorlar.

 

Haberin Devamı


‘Turizmin gıdası reklamdır...’

 

 

TURİZM sektöründe herkes başını iki elinin arasına almış kara kara düşünüyor. “Öldük, bittik, battık” sesleri her yeri sarmış... Herkes panik içinde birbirine “Rus turist gelmezse ne yaparız?” sorusunu soruyor. Her kafadan bir ses çıkıyor. Çözüm önerileri havada uçuşuyor. Bunu bir de 50 yıllık turizmci, Bentour Swiss gibi uluslararası saygınlığı olan, her yıl Avrupa’dan 100 bini aşkın turist getiren bir markayı yaratan Kadir Uğur’a sorduk. Cevabı hemen “Rusya ile yaşanan kriz, Türk turizmini anlatıldığı gibi olumsuz etkilemez... Rusların kaybı Avrupa’dan ve ilave olarak iç pazardan karşılanabilir. Sadece Rus pazarına çalışan işletmelerin zora girmeleri doğal. Tek bir pazara çalışıyorlardı. Ama unutmayalım Ruslar Türkiye’ye sadece yüksek sezonda geliyor. Avrupalı turist yazın da geliyor kışın da” oldu.
“Ama” diyor duayen turizmci, “Bunun için hemen Avrupa’da yoğun Türkiye reklamları derhal başlamalı. Deniz, kum güneş değil. Yağmur gibi imaj reklamı yapılmalı. Türkiye’nin güvenilir olduğu işlenmeli. Herkes olumsuzluk yayıyor. Halbuki böyle dönemlerde en iyi çözüm hücumdur. Avrupalı tatilinden vazgeçmez. Nereye gidecek? İspanya’da oteller dolmak üzere. Tunus, Mısır zor. Yunanistan’ın kapasitesi sınırlı. Geriye bir tek Türkiye kalıyor. Bu durumda açığın yarıya yakınını Avrupa’dan artışla kapatabiliriz. Reklam derhal başlamalı... Geç kalmadık... Turizmin gıdası reklam. Ekmeden biçemezsin. Diyorum ki ‘Reklam için 150 milyonu at, 20 milyar ciroyu kap’...”

 

Haberin Devamı


TUR OPERATÖRLERİ

 


Kadir Uğur, uçak şirketlerine verilecek desteğin piyasaya yansımayıp sadece uçak şirketinin kârını arttıracağını işaret ediyor ve “Turisti getirenler tur operatörleridir. Uçak bulunur. THY kapasitesini arttırabilir” diyor.
Duayen turizmcinin bir önerisi de var, “Orta ve uzun vadede yapılacak çok şey var. Örneğin, Turizm ataşeliklerine daha fazla yetki verilmeli. Viyana’daki ataşelik boş...” diye ekliyor. Kadir Uğur, son olarak, “Turizmde enseyi karartmayalım. Ama zaman çok değerli... Tartışmalarla vakit kaybetmeyelim hemen yarından tezi yok harekete geçmeliyiz. Çünkü korkunun ecele faydası yok. Bu açığı kapatırız” diyor.
İktidara bir dönem yakın olan turizmci Fettah Tamince’nin sessizliği ise sürüyor. Dubai’ye yerleşen Tamince, Erdoğan ile Gülen arasında bir tercih mi yapamıyor nedir?

 

 

Haberin Devamı

Antalya’da bir dostlar buluşması

 

 

ANTALYA’da geçen ağustos ayında kaybettiğimiz Fikret Otyam’ın 19 aralık doğum günüydü. Aynı günlerde Edip Akbayram, Kadir Dursun’un da yaş günüydü. Eşi Filiz Otyam için Abdullah Keleş bir yemek düzenlemişti. Ramazan Aslan da bir sürpriz yaparak Adıyaman’dan, ‘Harfhane’ grubu ile Kâhtalı Mıçı’yı davet etmişti. (Mıçı, Ertuğrul Özkök’e selam gönderdi.)
Sümer Ezgü’nün barak havaları ile Fikret Otyam’ı andık. Bülent Ecevit, Otyam’la 7 dakikalık bir sunumu herkesi duygulandırdı. Başka kimler mi vardı? Prof. Dr. Alper Demirbaş, Mustafa Sak, İbrahim Yıldız, Dursun Gündoğdu, Salih Uçar, Haşmet Öyken, Mevlut Yeni, Otyam’la ilgili anılarını tazelediler. Sümer Ezgü, “Ecevit’lerin kendisine ‘Anadolu’dan Geldik’ türküsünü çok çok sevdiklerini anlatırken, yeni projesi için şöyle konuştu: “İlkini İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ile yaptığım ve şimdi Antalya’da üzerinde çalıştığım yeni konser projemde köylerle kentleri birleştireceğim. Yurtiçi kültür ve sanat festivalleri ve yurtdışına taşıyacağım. Senfonik orkestra ile otantik köylü çalgıcılarını halk dansları eşliğinde çaldıracağım. Anadolu’nun köy kültürünün bağlama, zurna, sipsi, çoban kavalı, yörük curasını kente taşırken, kendi otantizmini ve senfonik çok seslendirmesini birlikte sunacağız.”

 


PİCASSO VE ARA GÜLER

 

ANTALYA’ya gittiğinizde size diyorlar ki: “Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı Antalya Kültür Sanat’taki Ara Güler’in Işık ve Tarih ile İspanyol ressam Pablo Picasso’nun ‘Kadın ve Boğa’ sergilerini görmediniz mi? Sergi 28 Şubat’ta kapanacak.

Yazarın Tüm Yazıları