Emekli aylıkları bankaların iştahını kabartıyor

Aylık ve maaşlarda yüzde 49.25 oranındaki artışla birlikte bankaların emekli iştahı kabardı. Promosyonun zamlanması gündemde.

Haberin Devamı

Yoğun talep üzerine 2017 yılında hükümet ile bankalar arasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığı ile emekliye belirli tutarda promosyon ödenmesine ilişkin protokol imzalandı. Üç kamu bankasının yanı sıra 20’ye yakın özel banka ile sağlanan uzlaşma uyarınca 2017 Mart’ta yaklaşık 11.5 milyon emekliye aylıklarına göre 3 yıl süre ile en düşük 300 TL, en yüksek 450 TL tutarında promosyon verilmeye başlandı. İlk ödeme Ziraat Bankası tarafından yapıldı. Ardından diğer bankalar da promosyon yarışına katıldı.

Kızışan rekabetten ötürü promosyon tutarları belirli dönemlerde yükselse de emeklinin beklentisini tümü ile karşılamadı. Yedi yıldır süren ve sayıları 16 milyonu bulan, yakın gelecekte EYT’lilerle 18 milyona ulaşması beklenen emekliyi bir ölçüde soluklandıran 7.500- 15 bin TL arasında değişen promosyon tutarı günümüzde anlamını hayli yitirdi.

Haberin Devamı

Bankalar aylıkların kendilerine yatırılması amacıyla çeşitli kampanyalarla emekliyi cezbetmeye çalışıyor. Ancak aylıklarda 1 Ocak’tan geçerli yüzde 50 oranında artışa karşın, promosyon tutarları hâlâ 7.500- 15 bin TL arasında değişiyor.

16 milyon emekli, en son iki yıl önce saptanan promosyon miktarının aylıklardaki artışa koşut en az yüzde 50 oranında yükseltilmesini istiyor. Bankalar 3 yıl özel fırsatlarla kendine bağladığı emekli aylığını ödeme gününe, saatine değin işleterek kâr ediyor. Ayrıca emekliden en az bir otomatik fatura ödeme talimatı vermesi talep ediliyor.

Geçen yıl 500 milyar TL’ye yakın kazanan bankaların özel ve kamu çalışanlarında olduğu gibi cimri davranmadan emekli promosyonlarını artırmaları gerekmez mi?

Emekli aylıklarının büyük çoğunluğunu ödeyen kamu bankaları, özellikle kırsalda şubeleri yaygın olan Ziraat Bankası bu konuda ilk adımı atarak diğer bankalara öncülük edebilir.

Siyasi irade emeklinin talebini dikkate alarak kamu bankaları aracılığı ile maaş promosyonunu pekala artırabilir. Müşteri yitirmek istemeyen özel bankalar da kampanyaya katılmak zorunda kalır. Kazanan da 16 milyon gariban emekli olur. Çok mu zor?  Emekli siyasi iradenin kararını bekliyor.

Haberin Devamı

Promosyondan yararlanabilmek için aylıkların yatırılması istendiği bankanın herhangi bir şubesine başvurulması, ya da E-Devlet’ten banka ve şube seçilmesi yeterli. Anlaşma 3 yıl geçerli. Eğer anlaşma kısa sürede feshedilmek istenirse emekli, aldığı promosyonu tutarın bankaya ödemek zorunda.  Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ


“Üç büyük tehlike: Akıllı insanların duygusuz oluşu, duygulu insanların etkisiz oluşu ve etkili insanların akılsız oluşu.” Konfüçyüs

CHP’DE 1994 KORKUSU

CHP’
de aday belirleme süreci sürüyor. Bugüne kadar açıklanan adaylara ise tepkiler var. CHP 2019’da bütün muhalefeti birleştirerek seçimlere girmiş ve büyük başarı sağlamıştı. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 25 yıldır kazanılamayan belediyeleri kazanarak büyük başarı elde etmişti. Bugün ise dün birlikte olduğu herkesle kavgalı olduğu gibi içindeki kavgayı da bitirememiş olarak seçimlere gidiyor. CHP’de bu yüzden 1994 korkusu baş göstermiş durumda. Seçimlerde yaşanacak bir yenilgi CHP’de gözleri 1 Nisan’a yoğunlaştırıyor.

Haberin Devamı

Özgür Özel, belediyeleri kaybetmekle kalmayacak genel başkanlığı da tehlikeye girecek endişesini taşıyan çok sayıda delege ve partili olmaya başladı.

ADIGÜZEL: İLGEZDİ BENİM AĞABEYİMDİR

ATAŞEHİR
Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Onursal Adıgüzel bir açıklama yaparak “Battal İlgezdi benim ağabeyim” dedi. Adıgüzel şöyle konuştu: “Her ne kadar İlgezdi, Ekrem İmamoğlu ile görüştüğünde ‘Ben aday olamıyorsam ortak bir aday bulalım, Onursal iki seçim kaybettirdi” dediyse de, Adıgüzel “İlgezdi benim abimdir” dedi.

Ataşehir Belediyesi CHP adayı Adıgüzel, 14 yaşında CHP Gençlik kollarında partiye hizmet etmeye başlamış, gençlik kolları başkanlığı daha sonra üç dönem milletvekilliği ve parti MYK görevi yapmıştır. Halen Ataşehir, Küçükbakkalköy’de mütevazi bir evde oturmaktadır, Rezidansı yoktur. Ataşehir’in bilmediği sokağı yoktur, alt gelir gruplarının sorunlarını bilen bir siyasetçidir, çünkü o mahallelerde büyümüştür. 38 yaşında Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olmuş, Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Adıgüzel “Bölgede ağırlıklı genç ve yaşlı büyüklerimiz var. İlk iş olarak onlara sosyal tesis ve üç öğün ucuza kaliteli yemek yiyecekleri, kahve içecekleri tesisleri açacağım. İkinci olarak yeşil alan miktarını çoğaltacağım, şeffaf belediyecilik ilk hedeflerim” dedi.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

24 yıldır düzenli olarak gerçekleşen Assos’ta Felsefe adlı etkinliğin 2024 yılı ulusal toplantısı, 2-3 Şubat tarihlerinde, ‘Özgür İrade/İstenç Sorunu’ konusunda gerçekleşecek. 

Yazarın Tüm Yazıları