Dünya endüstriyel mirasını Rahmi Koç yeniden yayınladı

İstanbul’un zaman makinesi Rahmi M. Koç Müzesi, zengin koleksiyonunu yeniden bir kitaba taşıdı. Müzenin büyüleyici atmosferi ve koleksiyonundaki binlerce objenin çeşitliliğine kapsamlı bir bakış sunan ‘Rahmi M. Koç Müzeleri–İstanbul’ isimli 639 sayfalık kitap, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’tan çıktı. Müzenin kurucusu Rahmi M. Koç ile yapılan bir röportajın da yer aldığı kitap üç bölümden oluşuyor. Dünya endüstriyel mirasına ilişkin bilgi ve görsellerle zenginleşen kitap, kıymetli isimlerin kaleme aldığı yazılar ile tarihsel bir kaynak niteliği de taşıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmelerini yansıtan ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi bu üçüncü kitapta, İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi’nin ana koleksiyonunun çeşitliliği ve niteliği hakkında bilgilerin yanı sıra ikinci kitaptan bu yana koleksiyona eklenen objelere yer veriyor.

Müzenin büyüleyici atmosferini yansıtan fotoğraflar, Ali Konyalı ve Tarkan Kutlu imzası taşıyor. Kitabın tasarımını Nahide Zarifoğlu, editörlüğünü ise Begüm Kovulmaz üstlendi.

RAHMİ KOÇ İLE SÖYLEŞİ

Önsöz’ün ardından okuru karşılayan ilk yazı, müzenin kurucusu Rahmi M. Koç ile yapılan röportajı içeriyor. Koç, çocuklukta başlayan koleksiyon merakını, Haliç’in değişen ve gelişen yüzünü, Rahmi M. Koç Müzeleri’ni bugünlere nasıl taşıdığını ve Türkiye’de müzeciliğe dair görüşlerini paylaşıyor. Koç, her yaştan ziyaretçiye hitap eden müzeyle ilgili şunları söylüyor: “Siz hiç müzeden ayrılmamak için ağlayan çocuklar gördünüz mü? Bizde sıkça oluyor. Özünde bir sanayi müzesi olan burasını çocuğa da sevdirdiysek, galiba pek güzel bir iş başarmış oluyoruz. Benim koleksiyon merakımla başlayan ve bir ömür verdiğim çabalarım, şimdi şehrin önemli müzelerinden birisi haline geldi. Bunu görmekten hakikaten mutluyum.”

 

Haberin Devamı

1 MİLYON VATANDAŞ TRAFİK AFFI İSTİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ehliyet affı mağdurlarıyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, ölümlü ya da yaralamalı trafik kazalarına karışmamış olan sürücülere yönelik (yaklaşık 1 milyon) bir defaya mahsus ehliyet affı çıkarılması için verdiği kanun teklifinin Meclis gündemine alınmasını istedi. Gürer, “Ölümlü ve yaralamalı kazaya karışmamış sürücünün el konulan ehliyeti geri verilmeli” dedi.

 

‘KARNE ŞENLİĞİ’ BAŞLIYOR

EĞİTİM öğretim yılının yarısını tamamlayan çocuklar karnelerini alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yarıyıl tatilindeki etkinliklerinin çoğunu çocuklara yönelik planlıyor. Spor İstanbul çocuklara ücretsiz buzda kayma ve ‘aqua park’ta yüzme fırsatı verirken Metro A.Ş; bisiklet eğitimi, origami-karikatür atölyesi ve film gösterimi gibi etkinlikler düzenliyor. BELTUR, ‘Karneni göster, burger’i yüzde 15 indirimle al’ kampanyası başlattı. Ayrıca İBB kültür merkezlerinde düzenlenen ‘Karne Şenliği’ kapsamında çocuk tiyatroları ve konserleri öğrencileri bekliyor. Metro A.Ş’nin etkinliklerine kayıt olmak için 0850 252 88 00 numaralı telefondan, Spor İstanbul’un faaliyetlerinden yararlanmak için online.spor.istanbul internet adresinden kayıt olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

İBB kültür merkezlerinde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek ‘Karne Şenliği’ programına İBB Kültür Sanat sosyal medya hesapları ve www.kultursanat.istanbul adresinden ulaşılabilir.

3-7 YAŞ ÇOCUKLARINA

- ATAŞEHİR Belediyesi, 22 Ocak-5 Şubat tarihlerinde ‘Burnunu Kaybeden Palyaço’, ‘Pırt’, ‘Kuşlara Fısıldayan Kız’, ‘Ha Haa Bir Puki Müzikali’, ‘Kayıp Çorap’, ‘Kayıp Civciv Çili’, ‘Beceriksiz Kralın Öyküsü’ adlı etkinlikler ilçenin kültür merkezlerinde 3-7 yaş arasındaki çocuklar için gösterime girecek. (Bilet için https:kultursanat.ataşehir.bel.tr/ ve MSKM Gişesi’ne başvurulabilir.)

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Doğal Yaşam Parkı’nın yarıyıl tatilinde öğrenci ve öğretmenler için ücretsiz olacağını açıkladı.

‘UNUTMA BİZİ’

Haberin Devamı

ÇANKAYA Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi ve Yılmaz Güney Sahnesi, bu yıl 30’uncusu düzenlenecek Adalet ve Demokrasi Haftası’na ev sahipliği yapıyor. Bu yılki sloganı ‘Yeniden Cumhuriyet’ olan hafta, gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü 24 Ocak’ta başlayıp hukukçu ve siyasetçi Muammer Aksoy’un öldürüldüğü 31 Ocak tarihinde sona erecek. Öldürülüşünün 30. yılında Uğur Mumcu ‘Unutma Bizi’ oyunu ile anılacak.

BİLİYOR MUSUNUZ?

* CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cihangir İslam’ın babası, 15. Dönem Sakarya Milletvekili, hukukçu Nadir Latif İslam’ın yarın Sakarya’da toprağa verileceğini...

* KADIN Oyunları Festivali-2023’ün, şubat ayında Yenimahalle ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği ile 5 oyunla gerçekleştirileceğini; mart ayında da Bandırma, Konyaaltı, Çanakkale ve Ayvalık belediyelerinde aynı etkinliklerin yapılacağını...

Haberin Devamı

* TUNCELİ Savcılığı’nın talebi üzerine Tunceli Sulh Ceza Hâkimliği’nin Murat Kahraman’a ait ‘Bitmeyen Veda’ (Can) ve ‘Çığlık’ (Sancı) kitapları hakkında ‘basım, dağıtım, satış yasağı ve tüm nüshalarına el konulması, toplatılması kararı verdiğini...

MESAJ PANOSU

4 ÇOCUKTAN 3’Ü KANSIZLIK SORUNU YAŞIYOR

İLK yarı yılda eğitim dünyasının bazı isteklerini Kadem Özbay şöyle sıralıyor: İhtiyaç duyulan sayıda derslik ve okul (yine) inşa edilemedi. Örneğin bir ilimizde deprem sonrası yenisi yapılmak için yıkılan 83 okulun inşaatına dahi başlanmadı. MEB’in ihaleye çıktığı 183 okul inşaatı, şirketler kârlı bulup tenezzül etmediği için iptal edildi. 4 çocuktan 1’i okula aç gidiyor. Yine 4 çocuktan 1’i düşük kilolu, 4 çocuktan 3’ü ise kansızlık problemi yaşıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları