Deprem bölgesi özel ilgi bekliyor! Kahramanmaraş nasıl ayağa kalkacak

KAHRAMANMARAŞ’ın ‘fotoğrafını’ çekerken, her türlü acıyı hâlâ içinden atamayan vatandaşlarla konuştuk.

Haberin Devamı

Yıkım ve hasar ciddi boyutlarda. Resmi makamlar olarak; Vali Ömer Faruk Coşkun, Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, ünlü tekstilci Ali Kısakürek ve kızı Ayşegül Kısakürek (ihracatçı Piserro firması), Amerika’ya kadar dondurma ihraç eden Alpedo-Kervan’ın YK Başkanı Sami Kervancıoğlu ve YK Üyesi ve Genel Müdür Mustafa Pekel, Maraş’ın yerli ailelerinden mimar ve hukukçu Serdar Erdoğanyılmaz ile kaplıca oteli Orkis’in Genel Müdürü Mustafa Sağlam’ın bulunduğu çok sayıda sanayici ve esnafla konuştuk. Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, başarılı bir başkan. 600 dönümlük lavanta bahçesi ve arıcılık okulu bölgede takdir ediliyor, UNESCO’nun geçici listesine alınması konusunda Eshab-ı Kehf’e sahip çıkması ayrı bir övgü yaratıyor.

Haberin Devamı

Verilen bilgileri tek ağızdan şöyle özetliyoruz:

“Yıkım ve hasarın en büyük olduğu illerden biri Kahramanmaraş... Hatay yapısal olarak Kahramanmaraş’tan daha fazla yıkım yaşadı ama Kahramanmaraş’ın bir sanayi kenti oluşu ve burada çok büyük üretim tesislerinin olması, Türkiye’deki tekstil ürünlerinin yüzde 55’inin, çelik mutfak eşyalarının da yaklaşık yüzde 70’inin burada üretilmesi dolayısıyla, birçok sektörde öncü kent olan şehrimiz ekonomik olarak diğer bölgelerimizden çok daha büyük bir yıkım yaşadı.

DEVLETE TEŞEKKÜR

Kahramanmaraş’ta 11’e yakın OSB bulunuyor ve bu OSB’lerden 5’i aktif. Aktif olan OSB’lerin hemen hemen hepsinde çok ciddi hasarlar mevcut. Tabii iş dünyası olarak ayağa kalkmaya çalışıyoruz. Sadece OSB’lerimiz de değil, depremden etkilenen 29 bin esnafımız var. 2 bin 500’e yakın işyerinin bulunduğu Küçük Sanayi Sitemizin de yaklaşık bin 200 tanesi yıkıldı ve ağır hasarlı. Bu noktada nitelikli işgücümüzü kaybettik. Bunun haricinde yaklaşık 29 bin esnafımızdan 5 bin tanesinin işyeri yıkıldı veya ağır hasarlı. Bunların içerisinde Kahramanmaraş’ın markası olan dondurma ve kırmızı biber sektörleri çok ciddi etkilendi. Kahramanmaraş’taki ekonomik büyüklük Türkiye’nin yüzde 10’una bedel.”

‘DEVLETİMİZE TEŞEKKÜR’

Haberin Devamı

EXPO’YU BEĞENECEKSİNİZ

"DEVLETİMİZE teşekkür ediyoruz. Depremin ilk anından itibaren yanımızda oldu. İlk günlerden itibaren iş dünyasından hiç kimse -özellikle Boğaziçi, Koç, Bilkent okumuşlarımız- şehrini terk etmedi. Hepsi işlerinin başında ve tekrar depremin yaralarını sarmak ve nitelikli işgücünü tekrar bu şehre getirmek için çok ciddi çaba ve gayret içerisinde. Yaklaşık 200 bine yakın nitelikli işgücümüz ve istihdamımız var. 2 bine yakın sanayi kuruluşumuz var. Türkiye’nin ilk bin şirketi arasında 40-50 şirketimiz bulunuyor. Kahramanmaraş kapalı bir kent gibi görünse de ekonomiye çok ciddi katkısı olan bir şehir. Bizler OSB’lerde çok ciddi çalışmalar yaptık. Sektörümüz de çok ciddi etkilendi. Kahramanmaraş’taki ekonomik büyüklük Türkiye’nin yüzde 10’una bedel. Hasarların tespiti noktasında önemli adımlar attık. Önceki günlerde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeni sanayi alanları oluşturuyoruz.”

Haberin Devamı

500 BİN DOLAR HİBE

“Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde depremzede kadın işverenlere yönelik 500 bin dolar tutarında hibe projesi başlatıldı. Bu destek, BM tarafından Kahramanmaraş’a ender verilen destekler arasında yer alıyor. Öte yandan kent sanayisi depremde çok ağır bir hasara uğradı. Sanayinin yeniden ayağa kalkması adına finansman desteğine ihtiyacımız var.”

TEKSTİLDEN SONRA EXPO

Türkiye’de bugüne kadar yapılan EXPO’lardan İzmir, Antalya ve Hatay’ı gördük. Çeşitli eleştiriler yaptık. Ancak Maraş’ın Onikişubat ilçesi sınırları içinde yapılan EXPO’nun gördüklerimiz içinde en mükemmel olacağını söylemek zorundayız. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih Güven’in anlattığı ve 12 Ağustos’ta açılacak fuarı sizlere de aktarmak istiyorum.

Haberin Devamı

‘YIKIMA HAZIR MIYIZ?’

"İSTANBUL ve yakın çevresi, Kocaeli başta olmak üzere çoğu sanayi kuruluşunun ve organize sanayi bölgelerinin bulunduğu 27 milyon nüfusa sahip Marmara Bölgesi depreme hazır mı?”

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, İstanbul ve Kocaeli başta olmak üzere beklenen “Marmara depremi”ne ülke olarak hazır mıyız sorusuna cevap bulmak için, Meclis Başkanlığı’na verdiği önerge ile TBMM çatısı altında Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Kocaeli Milletvekilleri Nail Çiler ve Harun Özgür Yıldız’ın da imzalarının bulunduğu önergeye CHP’li 23 milletvekili imza attı.

GÜNÜN SÖZÜ

MÜŞTERİYİ kazıklamanın ‘ticari zekâ’, halkı sürekli kandırmanın ‘siyasi zekâ’, ambülans arkasına takılmanın ‘pratik zekâ’, şike yaparak kazanmanın ‘sportif zekâ’, niyeti suiistimal etmenin ‘kıvrak zekâ’ olarak algılandığı bir ülkenin zekâya değil, ahlaka ihtiyacı vardır.        

Haberin Devamı

Prof. Dr. Aziz SANCAR

 

ESNAF, 80-100 MİLYAR TL BEKLİYOR: ‘YÜKSEK FİYAT MERDİVEN ALTI ÜRETİMİ ARTIRIYOR’

BU yıl gıda fiyatlarındaki artışla birlikte merdiven altı üretimin artabileceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu Kurban Bayramı’nda 900 bin büyükbaş ve 2.5 milyon civarında küçükbaş hayvanın kesilmesi bekleniyor. Esnafımız hem tatil hem de bayram alışverişlerinden umutlu. Piyasaya yaklaşık 90-100 milyar TL girmesi bekleniyor. Öte yandan bu yıl gıda fiyatlarındaki artışla birlikte bayram alışverişlerinde merdiven altı üretim artabilir. Şekerin, yağın, unun, fıstığın, cevizin kilogram fiyatı belliyken kimse maliyetinin altında baklava satamaz. Ev yapımı diye maliyetinin altındaki fiyatlara satılan baklava ve böreklerden uzak durulmalı” uyarısında bulundu.

BİLİYOR MUSUNUZ

- SEYHAN Belediyesi ve Luvilavant işbirliğiyle Adana Büyüksaat Civarı’nda hayata geçirilen ‘Antik Luvi Kültür Merkezi’nin bugün 18.00’de açılacağını...

MİLAS’TAN SONRA GEMLİK

- GEMLİK zeytini, AB’den coğrafi işaret tescili alan 12. ürün oldu. AB’den tescil almak üzere başvurusu yapılan 44 coğrafi işaret ve 4 geleneksel ürünün süreçleri devam ederken halihazırda tescil alan diğer ürünler şunlar: Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi.

Yazarın Tüm Yazıları