CHP’de kulisler kaynıyor... İmamoğlu aday olmayabilir mi?

14 Mayıs’tan sonra CHP’de başlayan tartışmalar 2024 İstanbul seçimlerinde zirveye çıkabilir.

Haberin Devamı

CHP İstanbul İl Kongresi’ni İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun desteklediği Özgür Çelik’in kazanmasıyla 4-5 Kasım’da gerçekleşecek Büyük Kurultay çok daha kritik bir hale geldi.

İstanbul İl Kongresi’nin sonucu, yerel seçimlerde belediye başkan adaylarının belirlenmesini de tartışmalı bir alanın içine çekti.

Örneğin, Damga Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Mert, önemli bir kulis bilgisini köşesine taşıdı. Bunun heyecan yarattığını söyleyebiliriz.

Mert’e göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu koltuğunu muhafaza ederse, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2024 yerel seçimlerinde; “Bu şartlarda benim kazanmam mümkün değil” diyerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmayacağının işaretini mi vermek istedi?

- Yahut bu kulis bilgisinin yayılmasıyla pazarlık gücü mü sağlayacak!

Haberin Devamı

- Herkesin bildiği veya tahmin ettiği gibi ‘Meral Ablası’na açık bir kapı mı bırakacak?

- Şartlar öyle gelişir ki, önümüzdeki dönem yeni bir parti kuruluşunun öncüsü olabilir.

İmamoğlu gerçekten böyle düşünüyorsa, kurultay öncesinde yaşanan tartışmalar, kurultay sonrasında daha da alevlenecek.

ORTADOĞU’YA DEMOKRASİ BÖYLE Mİ GİDER?

M. Kemal Sallı’nın ‘Önce Vatan’ gazetesinde, Ortadoğu’daki gelişmelerle ilgili uzun yazısından bazı bölümleri köşemize aktarıyoruz; ilginç bulacağınızı umarız:

11 Eylül 2001’de “İkiz Kuleler’in El Kaide militanları tarafından vurulması”, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) bağlamında “Ortadoğu’ya demokrasi götürme operasyonlarına” gerekçe yapılmıştı.

7 Ekim 2023’te İsrail yerleşim birimlerinin Hamas tarafından roketlerle vurulması ve İsrail’in Filistin topraklarına demokrasi götürme operasyonlarını iyi değerlendirmek gerekiyor.

İsrail Başbakanı’nın Hamas saldırısı için “Savaştayız, bu operasyon değil, bu bir savaş” demesiyle yolun nereye kadar gideceğini iyi düşünmek lazım.

İKİ TARAFA DA İTİDAL

Bu görüntüler nedeniyle Türkiye, iki tarafa da itidal dilemekle yetinmek zorunda kalmıştır. Doğru da yapmıştır.

Hamas Lideri İsmail Haniye, operasyonun amacının “Siyonistlere ders vermek” olduğunu açıkladı ve saldırının nereye varacağı iyi düşünüldü mü?

Haberin Devamı

Hamas’ın Gazze’de ürettiği binlerce roketi, “Demir Kubbe”ye rağmen, İsrail yerleşim birimlerine savurabilmesi, binlerce militanını İsrail yerleşim birimlerine sızdırarak sokakları cehenneme çevirebilmesi, kolayca göze alınabilecek ve kolayca gerçekleştirebilecek bir operasyon değildir. Peki, küresel çapta şok etkisi oluşturan bu operasyonda Hamas’ı kim desteklemiş ve nasıl bir kazanç hedeflemiştir?

- Saldırı sonrasında İsrail’e 6 milyar dolarlık silah desteği vereceğini açıklayan ABD’nin, Hamas’ın İsrail saldırmasından ne gibi bir kazanç hedefleyebilir? İki parçalı Filistin. Yani, Filisin devleti, şiddeti politika olarak kullanan Gazze merkezli Hamas ve Batı Şeria merkezli, Mahmut Abbas yönetimindeki El Fetih olmak üzere iki parça. Ama galip veya mağlup henüz belli olmamıştır.

Haberin Devamı

- Peki, ABD ve İsrail ilişkileri neden gerginleşti? Bu dalgalanmanın süreceği belli değil mi? Bir soru şudur: Hamas’ın, Demir Kubbe’yi etkisiz kılan Aksa Tufanı saldırısını bir de bu cepheden bakarak değerlendirmek gerekmiyor mu?

GÜNÜN SÖZÜ

Hatırlayın! ABD eski Başkanı Bill Clinton “ABD kontrolünde bir halife ile İslam dünyasını yönetmek, bizim için en masrafsız yoldur” demekle neyi amaçlamıştı?

‘ANAKRONİK LAİKLİK’MİŞ

YARGITAY Onursal Daire başkanı Hamdi Yaver Aktan’ın Cumhuriyet’teki ‘Anakronik laiklik’miş!’ başlıklı yazısından bir özet yapıyoruz:

“CHP’nin laikliği savunması gerekirken, ‘Laikliğe anakronik (tarih yanılgısı) yaklaşımı doğru değildir’ denilmektedir; hem de kurumsal olarak genel merkezin görüşü olarak basına yansımıştır.

Haberin Devamı

Bu söylemin Mustafa Kemal Atatürk’e ve onun laik anlayışını içselleştirenlere ve savunanlara yönelik olduğu kuşkusuzdur.

Yazık!..

Atatürk devrimi ne kadüktür ne de çağdışıdır!

Bu yazı yüzyıllık CHP’li olan bir ailenin bireyi olarak üzülerek yazılmıştır. Bu sayfadaki (Cumhuriyet) üçüncü yazıdır. Dördüncüyü yazmak istemiyorum; yazarsam da altı ay sonraya bırakıyorum.”

EL KAİDE-HAMAS-IŞİD AYNI MI?

GAZETECİ Ali Tarakçı sosyal medyada ilginç programlar yapıyor, ilginç konuklar getiriyor. Güneydoğu’daki tartışmalar üzerine ilginç sorular ortaya çıkıyor. “EL Kaide-Hamas-IŞİD aynı mı?” sorusuyla başlayarak bazı açık olmayan konuları gündeme almak istiyoruz. Sizin için ‘öğrenme’ kültürüne katkısı olacağını düşünüyoruz.

Haberin Devamı

-Adnan Oktar’ın İslami inancı İsrail’in istediği inanç ve yaşam biçimi mi? Kedicikler kime çalıştı?

- Gazze’ye giden 16 bin ton patlayıcı malzeme haberinin akıbeti ne oldu?

- Hamas’ın saldırısı Türkiye’de siyaseti nasıl etkiler? Yerel seçimlere etkisi ne olur?

- Hamas, Netanyahu’ya hayat öpücüğü verdi. Hamas, kazanmak için mi, yoksa bile bile kaybetmek için mi İsrail’e saldırdı?

- Amaç büyük İsrail’in kurulması. Hamas amaca aracı mı oldu?

- Hamas kendini imha etti, meşruiyetini yitirdi. El Fetih’in önü açıldı.

BİLİYOR MUSUNUZ?

ATATÜRK KANADA’DA ANILACAK

- KANADA-Toronto Türk toplumunun, Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85. yılında kendisini özlemle ve minnetle anmak üzere, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme yolculuğu’ etkinliğinde 12 Kasım Pazar günü bir araya geleceğini...

KIBRIS’IN LİMANI HATAY’DIR

KIBRIS Hatay’dan savunulur. Kıbrıs uçak gemimiz, limanı ise Hatay’dır. Hatay Türkiye’ye nasıl katıldıysa; Kuzey Kıbrıs’ın da Hatay il sınırları içinde kalacak şekilde Türkiye’ye katılması gerekir. Hatay ve Kıbrıs bir bütündür. Bölünemez.

Tahir ÇALGÜNER

Yazarın Tüm Yazıları