‘Butik üretim’

Zeytin ve zeytinyağına yönelik oluşan ilgi, COVID-19 salgını sürecinde başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerden kaçışın da bahanesi haline geldi. Özellikle basın yayın kuruluşlarında AB işaretli Milas zeytinyağının çok sık yer alması üzerine çok farklı kesimlerden, kendi işlerinde başarılı olmuş pek çok kişi Milas’ın kırsal kesiminde zeytinlikler satın alarak zeytinyağı üretimine başladılar.

Haberin Devamı

Kısa sürede kendi markalarını oluşturan ve hatta butik üretim tesislerini kuran, çoğunluğunu işkadınlarının oluşturduğu yeni zeytinyağı üreticileri ile birlikte Milas ve yöresinde zeytin ve zeytinyağı üretici profili de değişmeye başladı. Kırsal kesimde yaşayan yerli halkın sürdürdüğü zeytin ve zeytinyağı üretiminde giderek iyi eğitimli, farklı mesleklerde başarılı olmuş, dünya görmüş yeni bir üretici kesim oluşmaya başladı. Böylece bir yandan geleneksel üretim tarzının yerini giderek modern tarım ve hasat yöntemleri alırken pazarlama tercihleri de değişmeye başladı. Daha önceleri zeytinyağı pazarlamasında sadece tüccara yapılan toptan satışların yerini markalı ürün satışları aldı. Milas ve yöresinde yeni kuşak zeytinyağı üreticileri ticarette interneti kullanma becerileriyle piyasada kendilerini tanıtmayı başarırlarken internet üzerinden ihracatta da çok önemli gelişmeler sağladılar.

Haberin Devamı

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI FUARLARI

Butik üretim tesisleri dikkat çekici şekilde arttı. Ülke geneline yansıyan zeytin ve zeytinyağına karşı oluşan ilgi sayesinde ülkenin değişik yerlerinde zeytin ve zeytinyağı üzerine fuarlar açılmaya başlandı. Gerek üretici kooperatifler ve firmalar, gerekse zeytinyağı üreticisi yörelerin Ticaret ve Sanayi Odaları bu fuarlarda yaptıkları renkli tanıtımlarla zeytinyağını geniş kitlelere tanıtıp sevdirmeyi başardılar.

Almış olduğu AB coğrafi işareti ile birlikte katıldığı fuarlarda iz bırakan tanıtımlar yapmayı başaran meslek odalarının başında yer alan ‘Milas Ticaret ve Sanayi Odası’, birer hafta arayla düzenlenen İzmir Olivtech Fuarı ile Oliva İstanbul Zeytinyağı Fuarı ve Ulusal Zirvesi’nde Milas zeytinyağının tanıtımlarını yaptı. İstanbul Fuar Merkezi-Yeşilköy’deki etkinliğe 200 firma katıldı. 20 Tadım Eğitim Atölyesi’nin “Ezberinizi bozun, doğru zeytinyağını tadın / Kusursuz zeytinyağı ile tanışın” sloganıyla yaptığı sunumu 20 bin ziyaretçi izledi. Sadece MİTSO standında yer alan 73 markanın çoğu, ithal özel yapım şişleri içindeki coğrafi işaretle görücüye çıkmıştı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Milas’ın zeytin ve zeytinyağındaki kalite, tanıtım ve pazarlamadaki başarısı, tüm ülkeye zeytinyağının önemini anlatmış oldu. Artık tüketici iyi zeytinyağının hangi özelliklere sahip olması gerektiğini biliyor. Erken hasat, soğuk sıkım zeytinyağı istiyor. Tüketicinin talebi, üreticinin de fabrikacının da daha kaliteli zeytinyağı için çaba göstermesini sağlıyor” dedi. Zeytindostu Derneği’nden eczacı Atilla Totoş ile zeytin ve zetinyağı uzmanlarından Prof. Dr. Murat Kartal, Dr. Zeynep Delen Nircan, Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Yasin Özdemir ve Seçil Tireli’nin konuşmaları dikkat çekti.

Haberin Devamı

AV, SİLAH VE DOĞA SPORLARI FUARI

İSTANBUL Fuar Merkezi’nin bir üst katında da “9. Uluslararası İstanbul Av, Silah ve Doğa Sporları Fuarı” vardı. Sportif atıcılık ve kara avcılığı konusunda her türlü donanımın sergilendiği organizasyon, Türkiye’nin özellikle silah sanayisindeki başarılarını gösterdi. Yabancı konukların sayısı da yüksekti. Fuarda 150 katılımcı ve 550’den fazla marka dikkat çekti. Bilgi edinmek isteyenler www.istanbulprohunt.com’a bakabilir.

BU NASIL CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

MALTEPE Belediyesi tarafından hafta sonu düzenlenen ‘Yeni Dönemde AB ve Türkiye Forumu’ Elite Asia Otel’de yapılan etkinlikte, İstiklal Marşı’ndan başka Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta’nın katılması nedeniyle Arnavutluk Milli Marşı da okundu. Kılıçdaroğlu ve Belediye Bakanı Ali Kılıç’tan sonra söz alan Meta’nın, cumartesi günü, ‘ülkesinin AB’ye aday ülke konumunda olduklarını’ söylediği saatlerde, Genelkurmay Başkanlığı’ndan istifa eden Bayram Begay’ın seçildiği ajanslara düştü. Cumhurbaşkanlığı seçiminde tek adayın olduğu 4. turda Arnavutluk meclisindeki seçimde Başbakan Edi Rama önderliğinde iktidarda bulunan Sosyalist Parti’nin adayı olan Begay, 140 koltuklu mecliste 83 milletvekilinin katıldığı oturumda 78 milletvekilinin desteğini aldı. Ana muhalefetteki Demokratik Parti’nin milletvekilleri oy kullanmaya katılmadı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı İlir Meta’nın, Begay’ın Genelkurmay Başkanlığı ve Silahlı Kuvvetler’deki aktif görevinin sona erdirilmesini öngören kararnameyi Türkiye’de imzaladığı öğrenildi. Meta’ın görev süresi 24 Temmuz’da sona erecek. Siyasi çevrelerde, cumhurbaşkanlığı seçimi arifesinde ülkesini terk eden bir Cumhurbaşkanı’nın bu tavrının hoş karşılanmadığı yorumları dikkat çekti.

‘SOYADIDAŞIMI MESLEK KARDEŞİMİ KAYBETTİM...’

AAAH sevgili Latif kardeşim, soyadıdaşım, İDGSA’dan okul arkadaşım, Gırgır ve Fırt’tan dergi arkadaşım, insana huzur veren, güzel yürekli, ‘sakin gülen’ insan, sen az konuşan Demirci idin, ben ise çok konuşan. Bizi yıllarca karıştırdılar, bana Latif dediler, sana Cihan diyen oldu, bu karışıklık çoğu kez mizahi durumlara yol açtı. Ben yazarlığa ağırlık veren bir ‘Demirci’ olunca bu karışıklık azalmıştı, aramızda sadece bir yaş fark vardı, bizi iki meslektaş Demirci olarak bir araya getirmek isteyenler oldu ama sen söyleşilere katılmayı pek sevmezdin, ne de olsa hep çizgiyle konuşmayı sevdin sen. Mizahın hayatımızdan epeyce geri düştüğü, gönül rahatlığıyla yapılamaz hale geldiği bir dönemde bizim kuşak erkenden birer birer gidiyor, daha çok erkendi, çok erken! Ah be 40 yıllık Latif kardeşim, sana da güle güle... Cihan DEMİRCİ

Haberin Devamı

İSPARK’A İLGİNÇ ZAM

İSPARK otoparklarının bazılarında günlük Ocak 2022 TL’lik ücret; bugün itibarı ile 20 TL oldu. Mayıs 2022’de İBB Meclisi’nde İSPARK otopark ücretlerine zam yapıldı ancak AKP’li Meclis üyelerinin tek şartı vardı; İSPARK çalışanlarının maaşlarına yüzde 54.44 zam yapılması. Maaşlar dün yattı, 2022 mart maaşları. İmamoğlu da verdiği sözü tutmamış oldu. Haziran ayı İBB Meclis toplantılarında bu konu ağırlıklı olarak tartışılacak.

BİLİYOR MUSUNUZ?

DİYARBAKIR’da 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nden çıkarılan takıların, 8 Haziran Çarşamba akşamı İzmir’deki 2.500 yıllık tarihi Agora’da (defile ile) tanıtılacağını, gelirin tamamının lösemi hastası çocuklar ile ailelerinin tedavisi sırasında konaklayacakları misafir evlerinin yapımında kullanılacağını....

Haberin Devamı

LEMAN Dorsay’ın, anılarını, eşi Atilla Dorsay’la 48 yıllık hayatını anlattığı ‘Bu Da Benim Hayatım’ (Puslu Yayıncılık) kitabının yayınlandığını...

Yazarın Tüm Yazıları