AKP ne yapıyor?

KONDA Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Ağırdır, güncel konular üzerinde senaryo ve analizler yaparken, “Türkiye’de her 4 kişiden 3’ünün kaygılı olduğunu” söyledi. Ayşenur Arslan’ın ‘Medya Mahallesi’ programında aldığımız küçük notlar şöyle:

Haberin Devamı

AKP’nin ‘çekirdek seçmeni’nde çözülme var. Kaybettiği oylar ise bir yere gitmiyor, gri alanda genişliyor. Tayyip Erdoğan’a ise tam güveni var.

AKP’nin hedefi ittifakları dağıtmak. Onun için İYİ Parti’ye ve HDP’ye bastırıyor.

Seçim sistemi kilitlenmiş durumda. Yeni dönemde seçim sistemi değişikliği ‘gündem’ olabilir. MHP’nin oyu yüzde 6-7’ye inerse dışlanır ve yeni partilere ‘kapı’ açılmış olabilir.

İYİ Parti ittifaka girerse, tümüyle de olmasa oradaki oyları yine muhalefete gidebilir.

Kaç türlü seçmen var? Duyusal seçmen, taraftar seçmen ve çekirdek seçmen. Çekirdek seçmenin kendi içinde eleştiriler yapması ilginç sayılmalı.

AKP, iki turlu seçimden vazgeçip tek turlu seçimi düşünebilir.

Herkes ‘saray’a bakıyor; AKP’nin seçimden avantajlı çıkacağını da düşünmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Siyasi İslam ile muhafazakârlık arasındaki makas açılıyor. Şunu da söyleyebiliriz: Siyasi İslam iflas etti artık.

Ayşenur Arslan: “Kılıçdaroğlu, muhalefeti konsolide ediyor.”

Veysi Dündar: “İktidara doyum had safhaya ulaştı.”

GÜNÜN SÖZÜ

“Aşılar İslam’a uygun olmalı”
GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER

TÜRKİYE’DE 84 TIP FAKÜLTESİ VAR, BİR AŞI HABERİ OLMAZ MI

FRANKFURT’tan gazeteci dostumuz Halit Çelikbudak, bu yazımı okur musun dedi: “Türkiye’de yazılı, görsel medyada veya sosyal medyadaki tartışmalar, suçlamalar asıl konuyu şakulünden kaçırıyor bence. Biteviye, ‘sayıların doğru olup olmadığı’, ‘devletin herkese maske dağıtması’ gibi konular veya ‘Mahallede bir teyzeyi hastaneye almamışlar’ gibi kahvehane konuşmaları veya Türkiye değil de sürekli dünyanın bilmem neresinde yapılan bilimsel çalışmayı referans gösteren öğretim üyeleri, en azından artık bıktırıcı olmaya başladı bence.

Türkiye’de 84 tıp fakültesi, o kadar olmasa bile çok sayıda veterinerlik fakültesi var. Buralarda yüzlerce öğretim üyesi var. Konuşulması gerekenler arasında ‘İlk günden itibaren buralardan aşı geliştirme çalışmalarının haberlerini niye almıyoruz’ sorusu da olmalı. ‘Niye Türk bilim insanları aşı da başa güreşemiyor’ olmalı. ‘Engel olan nedir? Kaynak mı, altyapı mı? Tecrübe mi’ olmalı? Salgın başlar başlamaz Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde bilim insanlarının kolları sıvadığı haberleri art arda gelmeye başladı. Çok kısa bir sürede onlarca biyoteknoloji firması, üniversiteler, araştırma enstitüleri harekete geçti. Dünya Sağlık Teşkilatı ve birçok uluslararası kurumun sayfalarında listeler yayınlanmaya başladı. Almanya haritasında aşı çalışması yapan yerlere konan işaretlerden haritada neredeyse yer kalmadı.”

Haberin Devamı

KAÇAK ELEKTRİK YÜKÜ YİNE MASUMLARA BİNDİRİLİYOR

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta “‘Ben 1000 km uzaktaki adamın kaçak elektriğini niye ödüyorum’ diyen kardeşim, bu tweet’leri senin için atıyorum” diye söze başlıyor konuyu anlatıyor: “2013 yılında çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu ile elektrikte kayıp ve kaçakların, 31.12.2015’ten sonra bölgesel bazda faturalara yansıtılmasına karar verilmişti. Yani her bölge kendi kayıp kaçağını ödeyecekti. Ancak firmalar verdikleri sözlere rağmen kayıp kaçağı azaltamayınca, bir kıyak yapılıp bu süre 31.12.2020’ye uzatılmıştı. Şimdi de AKP’nin getirdiği yeni kanun teklifiyle 31.12.2025’e uzatılmak isteniyor.”

Haberin Devamı

Usta, “Bölgenizde kayıp kaçak bedeli az bile olsa, ülkedeki tüm kayıp kaçağı (isterse 1500 km uzaktaki kaçak tüketim olsun) hep beraber ödemeye devam” diyor ve soruyor:

“Madem bu şirketler kayıp kaçakla mücadele etmeyeceklerdi, fiyatlar ulusal olarak belirlenmeye devam edilecekti, TEDAŞ’ı neden parçalara bölüp özelleştirdiniz? Bu kanun teklifiyle vatandaşı kollamadığınız bariz bir şekilde ortada. Peki siz kimi kolluyorsunuz?”

‘TRAKYA’DA ÇİLEK BAHÇESİ’

SİZLERE bu hafta Lüleburgaz’ın Alacaoğlu köyünde, eski Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak’ın öncülük ettiği Günebakan Derneği’nin girişimiyle Özgür Divrik ve Raşit Şişman’ın yönettiği Çilek Bahçesi’nin güzelliğinden söz edecektik. Yağışlar çiftçi ve köylüleri sevindirdi ancak tarlaya girişi engelleyeceği için yazımızı haftaya bıraktık. Not alın, oraya da çoluk-çocuğunuzla mutlaka gidin. Çilek ve lavanta bahçeleri artık ‘moda’ olmuş!

Haberin Devamı

BELEDİYELERE MALİ TIRPAN

BELEDİYELERİN mali özerkliği tırpanlanıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren torba kanunun 10 ve 11. maddeleri hakkında eleştirilerini dile getiren İzmir milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Getirilen düzenleme ile belediyelerin bütçelerinin hazırlanması kentin ihtiyacına göre değil, Cumhurbaşkanlığı programına göre belirlensin isteniyor” diyerek mahalli idare bütçelerinin mali özerkliğinin Saray’ın programları ile uyumlu hale getirilerek ellerinden alınmak istendiğini açıkladı. Sındır, bunun kısaca yerel yönetimleri mali açıdan ‘saray’a bağlamanın yasal düzenlemesi olduğunu belirterek “Kentin halkın ihtiyaçları karşılanamaz veya baskılanır hale gelir. Esasında bu düzenlemeyle yerelin ihtiyaçları yok sayılır” dedi.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir’in, Aile, Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a “COVID-19 iş kazası mı, meslek hastalığı mı yoksa normal hastalık olarak mı tanımlanmaktadır?” diye sorduğunu...

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin’in, Sayıştay raporundaki 42 bulgudan 28’nin şehir hastaneleriyle ilgili olduğunu belirterek “Cumhuriyet tarihinin en büyük karadeliği olan bu hastaneler modeli olmasa hem sağlık sistemi daha iyi işleyecek, hem de kamu zararı gerçekleşmeyecektir” yorumunda bulunduğunu...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, tepeden tırnağa yenilenen ve Türkiye’nin halka açık en büyük yüzme tesisi haline getirilen Cemal Kamacı Spor Kompleksi’nin açılışında “Süreci işleten bizden önceki yönetime teşekkür ediyorum. Kompleksi bu aşamaya getiren bütün arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum” dediğini...

MESAJ PANOSU

MALATYA Turgut Özal Üniversitesi’nin 13 Ekim Salı günkü akademik yılı açılışında ‘girişimcilik’ konulu bir ders verecek olan Malatyalı işinsanı Ahmet Çalık’a fahri doktora verilecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları