Ahlaklı olmak

Bildiğiniz gibi yaklaşık 40–50 yıl önce, ODTÜ öğrencileri üniversitede herkesten bir şeyler öğrendiklerini vurgulamak amacıyla ‘hocam’ hitap tarzını yaygın olarak kullanmaya başladılar. Ben de sizin yazılarınızdan öğreniyor, zaman zaman katkıda bulunmak istiyorum.

Haberin Devamı

‘Ya hep, ya hiç’, ilkel bir toptancılık ifadesidir. Bunun yerine, hükümlerimizin geçerlilik sınırlarını kısaca belirtmeliyiz. 18 Kasım tarihli köşenizin ‘Sıra orman yağmalanmasında’ başlıklı kutusunda Buğday Derneği alıntısı olarak “Maden yok eder, HES kurutur, jeotermal eritir, kimyasal atık kirletir; yangın kül eder, termik öldürür, kömür zehirler yabanı savun yaşamı kurtar” denilmektedir.

Pek çok ekolojik tehditleri modern teknikler engelleyebilmektedir, yeter ki uygulayıcılar ahlaklı olsun ve devlet denetim görevini yerine getirsin.

Hedefimiz söz konusu teknolojik faaliyetleri toptan durdurmak değil, bunlardan ekolojik zararları engellemeyen ve gidermeyen ahlaksızları durdurmak olmalıdır.

Nur içinde yatsın, Timur Selçuk’un dediği gibi “Ahlaklılar ülkemizin tüm ahlaksızlarıyla bıkmaksızın mücadele etmeliyiz; her birey uygun gördüğü bir sivil toplum örgütü içinde bu mücadeleye katılmalı.”

Haberin Devamı

Buğday Derneği ekolojik yaşam ve organik tarım konularında halkımızın bilinçlenmesine ve uygulamalara çok değerli katkılar yapıyor, tebrikler ve teşekkürler.”

Yalçın Abdullah GÖĞÜŞ- Emekli profesör (ODTÜ)

GÜNÜN SÖZÜ

“KİMSEYE bir şey öğretemem. Sadece onların düşünmelerini sağlayabilirim.” Sokrates

ENGEL TANIMAYAN SATRANÇ TURNUVASI BUGÜN BAŞLIYOR

ENGELLİLER için Uluslararası Online Satranç Turnuvası, 45 farklı ülkeden 61 takımın katılımıyla bugün başlıyor. Turnuva fiziksel, işitsel, görme gibi tüm engelli gruplarını kapsıyor.

Yaklaşık 396 oyuncunun katılmasının beklendiği turnuvada, Polonya, Almanya, Filipinler, İsrail ve Küba favoriler arasında görülüyor. Bu ülkeleri ‘satranç süperleri’ Rusya ve Ukrayna takip ediyor. Türkiye ve Hindistan ise dörder takımla turnuvaya en fazla takım gönderen ülkeler.

Yaş, cinsiyet, ülke ve dil bariyerlerini aşan satranç oyununun yanı sıra, online bir turnuva ile de pandeminin yarattığı fiziksel olarak bir araya gelememe engelleri de aşılıyor. Dünya Satranç Federasyonu’nun (FIDE) organize ettiği turnuvanın finali ise Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği Uluslararası Engelliler Günü olan 3 Aralık’ta gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Türkiye, tüm engelli gruplarından, fiziksel, işitsel ve görme engelli sporcular olarak Hindistan ile beraber en çok takım gönderen ülke. 4 takımla yarışıyoruz. A takımı oyuncularından Handenur Şahin sıradışı hikâyesiyle ülkemizin gururu.

Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) üyesi Seçkin Serpil’in ‘Görme Engelliler için Eğitim Metodolojiisi’ kitabı 6 dile çevrildi. Seçkin Serpil ve Handenur Şahin 2019’da FIDE Engelliler Konfederasyon Kupası’nda engelsiz satranç hareketini başlatmışlardı.

KABADAYILAR VE KÜLHANBEYLER

‘KABADAYILAR’ devre dışı kalıyor, ‘külhanbeyler’ öne çıkıyor! İlhan Selçuk zamanında bu gerçeği ne de güzel özetlemiş: “Kabadayı daha çok mert, içi dışı bir, güvenilir, sözünün eri kişiler için kullanılıyor.

Haberin Devamı

Ya külhanbeyi? Ağzı bozuk, sinirli, fırsatını buldu mu, kendisinden küçük olan ya da zor durumda bulunan veya güçsüz kimseye posta koyan, çevreye hava atan, kendini bir halt sanan yürüyüşü ve salınışıyla kabadayı taklidi yapıp içinden pazarlıklı kişiliğiyle takıyeciliği sürdüren, para-pul işinde üç kağıtçılarla birlik olup dürüst davranmayan ve de zoru gördü mü, pısan kişi bugünkü toplumun külhanbeyidir.”

(Gazete Pencere’de Necdet Saraç’ın ‘Sistemdeki çürümenin son örneği’ yazısından)

HUKUK REFORMU

HUKUK reformu konusunda Toplumcu Düşünce Enstitüsü Başkanı Nebil İlseven şöyle diyor:

“Siyaset kurumunun burada sorması gereken soru, hukukun kimi kime karşı koruduğu. Demokrasinin önünü açan hukuk reformları, bireyi zaten kuvvetli bir devlete karşı koruyan kollayan bir hukuk düzeni öngören reformlar olmuştur. Özgürlükler-güvenlik ekseni gibi iki kavramı birer karşıt kutup gibi değil, ancak birbirinin bütünlüğü içinde anlayan yaklaşımlar sürdürülebilir ve sağlıklı bir toplumsal yapının güvencesi olacaktır.”

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

BİRLEŞMİŞ Milletler’in ‘Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi imzaladığı 20 Kasım 1989’dan beri 20 Kasım’da kutlanan ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’nün, Çocuk Vakfı’nın geleneksel hale getirdiği Türkiye bildirgesini şair Çiğdem Sezer’in yazdığını...

3 KİTAP

AVUKAT Hüseyin Özbek’in “Türkiye, kurucu değerlerine yabancılaşmış, kurumsal aklını yitirmiş, yön duygusunu kaybetmiş, Alzheimer’lı bir hasta görüntüsü vermektedir. Okuduklarınız, yaşanılan sürecin anlık fotoğraflarıdır” sözleriyle anlattığı  ‘Utancı Anıtlaştırmak’ (Doğu Kitabevi) yayınlandı.

ARAŞTIRMACI gazeteci-yazar Saygı Öztürk, mahkeme dosyalarında yer alan telefon konuşmalarını, ifadeleri, Meclis tutanaklarını incelediği; bu kitap için konuşan kişilerin anlatımlarıyla bir araya getirip siyasetteki, bürokrasideki, cezaevindeki Alaattin Çakıcı’nın portresini çizdiği ‘Siyasette Bürokraside Cezaevinde Alaattin Çakıcı’ (Doğan Kitap) raflarda yer aldı.

Haberin Devamı

AKP kurucularından İhsan Arslan’ın ‘Ardımda Kalan-2’ (Kapı Yayınları) (AKP milletvekili Mücahit Arslan’ın babası) kitabı çıktı. Kitapla ilgili söyleşisinde “Parlamenter sisteme geçişin çok uzak olmadığını düşünüyorum” diyor.

MESAJ PANOSU

DÜN cemaat hocalarını yüceltenler, bugün ise mafya babalarını yüceltiyorlar. Al birini, vur ötekine. S.G.

CESUR olun. Mafya sizi korkuttuğu oranda güçlüdür.Adil Serdar SAÇAN

İSTANBUL’da bazı ilçelerde ciddi demografik değişim var. Beşiktaş’ta dahi AVM’lerde Türkçe değil, Arapça konuşuluyor. Dünyanın hiçbir yerinde 250 bin dolara vatandaşlık verilmiyor. Türk milletinin DNA’sı değiştiriliyor. Bu Türk milleti üzerinde uygulanan bir demografi mühendisliğidir.   Prof. Dr. Pelin GÜNDEŞ

 

Yazarın Tüm Yazıları