30 Ağustos’un bu notunu unutmayın

İşgale karşı savaşı kazanma başarısına gerçek zafer demek için siyasal ve ekonomik bağımsızlık da şarttır. Bu öngörü ile 1923 Türkiye Cumhuriyeti (yani köy cumhuriyeti) yönetimi) geçmiş yılların deneyimlerini unutmadı Mustafa Kemal Atatürk.

Haberin Devamı

‘Hasta Adam’ dramını hep ön planda tuttu. (1854’te Osmanlı Devleti aldığı ilk borçla Dolmabahçe Sarayı yapım masraflarının beşte üçünü ödemişti. 1881’de Düyûn-ı Umûmiye’yi kabul etti. Beş bin Osmanlı memuru ile vergi gelirlerinin kontrolü ve tütün ticareti yabancıların eline geçti.)

Lozan görüşmelerinde Kapitülasyonlar’ı kaldırttı.

O borç batağında dış borç almadı. (Lozan Anlaşması görüşmelerinde İngiliz Lord Curson’un “Bir gün bizden borç isteyebilirsiniz” lafını unutmadı.)

Çiftçilerden yüzyıllardır alınan öşür vergisini iptal etti.

Osmanlı Devleti’nde başkentin adı Kostantinopolis’ti. İstanbul yazmayan mektupları Türkiye’ye kabul etmedi. Başkent “Ankara” oldu.

Osmanlı yönetiminde Merkez Bankası yoktu. O görevi İngiliz, Fransız sermayeli Osmanlı Bankası güya yapıyordu. Savaş anında Osmanlı Bankası sermaye sahiplerinin idaresindeydi.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nı kurdu. Merkez Bankası bağımsızdı.

Para basmadı. Bir dolar 1.25 TL idi.

O yıllarca yönettiği ve son yıllarda savaştığı komşulara kin gütmedi. Savaşın ıstırabı bitmeden Yunanistan’ın da dahil olduğu Balkan Antantı’nı ve doğuda Sadabat Paktı’nı kurdu.

15 yılda kurduğu fabrikalar sayesinde 1929-1938 yılları arasında ağır sanayi üretimi yüzde 152 artarken, toplam sanayi üretimi yüzde 80 artmıştır. “Her fabrika bir kaledir” sözünü unutmadı. Bir aile bütçesi, evdeki bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, ocak satışı ile sürdürülebilir mi?

“Senin dinin sana, benim dinim bana” ve “Anlamaz mısınız?” ayetlerine istinaden Kuran’ın mealini yayınladı. Müslüman ülkelerde Muaviye’den beri din ve devlet işlerini karıştırma uygulamalarının, Osmanlı Devleti’nde de sermaye birikmesinin önlenmesine sebep olduğunu dikkate alarak:

Laiklik kabul edildi.

Savaşı kazanmanın zaferi işte budur.

Alaettin HACIMÜEZZİN-İzmir Çevre Gönüllüleri Platformu (İZÇEP)

GÜNÜN SÖZÜ

“Hırsızlar çalarken değil, paylaşırken kavga ederler.” Charles Darwin

SINIR KAPILARI YETMİYOR, NEDEN ÇARE ÜRETİLEMİYOR?

GEREK pandemi gerek uçak biletlerinin yükselmesi, gurbetçileri araçla seyahate yönlendirdi. Sınır kapılarında inanılmaz yoğunluklar yaşanıyor. Gurbetçilerin ve TIR’ların yoğunluğuna ülkeye araçla gelen turistler de eklenince sınır kapılarında 10-15 saate ulaşan beklemeler yaşanıyor.

Haberin Devamı

Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan bu yoğunluğa bir çare olması için Uzunköprü-Eskiköy sınır kapısının açılmasıyla ilgili Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile görüştü. Bakan Muş’un da desteği ile Eskiköy sınır kapısının açılması için girişimler başladı. Belediye Başkanı Becan, Bakan’dan sonra Kaymakamlık, Valilik ve Yunanistan Edirne Başkonsolosu ile görüşerek sınır kapısının açılması için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

İPSALA VE DEREKÖY BOĞDU

(Not: Yunanistan’a giden yakınlarımız, Almanyalı Türklerin oluşturdukları kuyruklar nedeniyle İpsala Sınır Kapısı’nda 8 saat sırada beklediler ve perişan oldular. Geçen yıl da ağustos sonunda aynı sıkıntılar yaşanmıştı. Bir başka arkadaşımız bu kez Bulgaristan’a giderken Dereköy’de aynı tarihlerde benzer sıkıntılarla karşılaştı.

Haberin Devamı

Polis, gümrük ve trafik ilgilileri bunu bilmiyorlar mı? Yine gerekli önlemi almadılar ve uyarı yapmadılar yolcular için!      (Y.B.)

YÜRÜYEN MERDİVENLERDE TASARRUF

ALMANYA’da elektrik tasarruf tedbirleri giderek artıyor. Büyük alışveriş mağazaları elektrik tasarrufu için yürüyen merdivenlerini kapatıyor. Almanya’da çok sayıda alışveriş merkezinin işletmecisi ECE, yürüyen merdivenlerin ‘sabah erken ve akşam’ yoğun olmayan saatlerde kapatıldığını doğruladı.

BALIKLAR DA YAŞASIN

BALIĞIN tutulurken ulaştığı boyuta dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen İ.Ü. Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak uyarıyor:
“Hamsi 9, sardalya 11, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın alın. Bu boyun üzerindeki balıklar tutulmalı. Küçük balıklar avlanılmamalı. Her bir balığa en az bir defa üreme şansı verilsin ki nesilleri devam etsin.”

Haberin Devamı

ARKEOLOJİ NOTLARI:

NİĞDE’nin Kayırlı köyünde, Sırçalıtepe Höyüğü’ndeki kazılarda bulunan obsidyen ve kemik aletler, bölgede yerleşik hayatın 9.300 yıl öncesine uzandığını ortaya çıkardı. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Semra Balcı, “Burayı şu anda Niğde il sınırları içerisindeki en eski yerleşim yeri olarak nitelendirebiliriz. Çünkü bu tarihlerde şimdiye kadar kazısı yapılan başka bir yerleşme yok” dedi. (#tarih)

MERSİN’in Mezitli ilçesindeki Soli Pompeipolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazılarda, ünlü gökbilimci ve şair Aratos’un anıtsal mezarının yanı başında Helenistik bir yapı kalıntısı keşfedildi. Kazı başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesinin hedeflendiğini vurguladı. (#tarih)

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

BÜYÜK Taarruz’un 100’üncü yıldönümü dolayısıyla Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Şube Başkanları Toplantısı’nda sözleşmeli öğretmenlik uygulaması hakkında önemli açıklamalar yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, sözleşmeli öğretmenlere iyileştirme değil, kadro istediklerini, başka bir formülü kabul etmediklerini söylediğini...

18 yaşında geçirdiği kaza nedeniyle iki kolunu kaybeden ve Türkiye’nin ilk engelli başkanı olan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’nin, Büyük Zafer’in 100’üncü yılında 30 farklı ülkeden 850 yüzücü ile Çanakkale Rotary Kulübü’nün düzenlediği 35. Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması’na katılarak, Çanakkale Boğazı’nda Avrupa yakasından Asya yakasına yüzdüğünü...

HUKUK dünyamız 1 Eylül Perşembe günü, 2022-2023 Adli Yılı’na girecek. Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün’ün de adli yıl başlamadan önce bugün 11.00’de Zoom üzerinden bir basın toplantısı ile yargı ve hukuk sistemine ilişkin tespit, eleştiri ve önerilerini açıklayacağını...

Yazarın Tüm Yazıları