20'şer kilo yem ne zaman dağıtılacak?

Marmaris temaslarımız sırasında bize anlatılan bir konu işin ‘tesellisi’ sayılıyor. “Bu olay 15 gün sonra gerçekleşseydi, mevsim faaliyetleri dolayısıyla bölgeye getirilen 3,5 milyon arı daha yaşamını kaybedecekti.”

Haberin Devamı

Üniversite hocalarının söyledikleri dikkati değer:

- Isparta Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Avcı, her yıl kovan başına üretimin düştüğüne işaret ederek, “Yangınlar küresel ısınmanın bir sonucu. Hava Toroslar’dan geçerken nemini bırakınca poyrazın sıcak bir yel şeklinde esmesi sonucu doğuyor. Nem yoksa ‘Basra böceği’ de aktif olmuyor; çok narin bir canlı... Basralı alanları da biz yeterince kullanamıyoruz. Çünkü sarp araziler ve yol yok. Köy köy çalışmak lazım. Böceğin yaşam alanları da yüksek rakımlara kayıyor. Gelecek sene Muğla’nın bütün orman yönetim planı değişecek. Basralı işletme sahaları ayrılmalı. Ağaçlandırılacak alanlarda yerel tohum kullanılması lazım. Yanmayan yerlerdeki ağaçları mutlaka korumalıyız” diye konuştu.

- Karabük Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Kavgacı da yangın sonrası restorasyona ilişkin olarak, “Yangından beş ay sonra yoğun çiçeklenme olacak. Farklı üretim şekilleri açısından mevcut sahalar çok büyük çeşitlilik sunacak. Tamamen yanmış alanlarda bile kozalaklar vardı. Bir şey yapmasak bile oralar gelişecek. Yalnız buralardan yanan ağaçları alırken erozyonun minimuma indirilmesi gerekiyor. Yaşlı kızılçam ormanları kendini toparlar. Genç olanlarda ağaçlandırma olabilir. Makilik alanlara hiç dokunmamak lazım. Belki sürekli yanan genç alanlar maki örtüsüne bile bırakılabilir” ifadelerini kullandı. Yanan yerlere meyve ağacı ekelim gibi fikirlerin yanlış olduğunu vurgulayan Ali Kavgacı, “Bu evin sahibi kızılçam, mülkiyet onda. Ormanda farklı ilişkiler var. Bir de kozalak patlamaz. Şunu da belirtelim. Patladı denilen şey mesela Manavgat’ta 6 kilometre öteye sıçramış. Yangın alanlarından fırlayan küçük parçalardır” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

- Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş, devletin, bakanlığın yapması gerekenleri ilgililere aktaracaklarını belirtti ve “Hep birlikte elimizden geldiği kadar arıcılara yardım edersek, arıcıları ayağa kaldırırız” dedi. Ahbap Derneği Başkan Yrd. Emrah Aydoğdu bölgeye her türü yardıma hazır olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

- Balcılar, üretici başına 20’şer çuval hibe ‘arı yemi’ desteği bekliyorlar, Yapılan hesaplamalara göre, bir çuval şeker 200 TL, üretici başına 4 bin TL’lik bir destek gerekiyor. 6 bin kayıtlı üretici içinse 24 milyon TL’lik bir hibe desteği şart.

Arıcılar yangınla sarsılmış, ‘Basra böceği’nin yaşam alanları küle dönmüş, nem için yağmur düşmüyor, en önemlisi de arıların ölmemesi için ‘bal yemi’ bekleniyor.

Arıcılarımız, ‘Keşke evlerimiz yansaydı ama ormanlar yanmasaydı’ diyorlar. Çünkü onların geçimi arıcılık...

GÜNÜN SÖZÜ

“YEZİD’İN çocukları ile Türkiye’nin paylaşacağı hiçbir değer olamaz. ABD ve NATO’nun hedefi Çin, Rusya, İran ve Türk Dünyasıdır. Savaş yapmanın haram olduğu muharrem ayında Kerbela çölünde, Hz. Muhammed’in torunu İmam Hüseyin’in kafasını keserek katleden Yezid de şeriatı bahane ederek katliam yapmıştı. Taliban günümüzün Yezid’idir.” (Mehmet Şandır’ın ‘Gazete Pencere’deki ‘Yezid’in Çocukları’ yazısından)

Haberin Devamı

RUS FİLMLER HAFTASI KADIKÖY’DE

RUSYA
Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu ve Kadıköy Belediyesi işbirliği ile düzenlenen ‘Rus Filmleri Haftası’ önceki akşam Caddebostan Kültür Merkezi’nde başladı. Haftanın açılışı, 1941-1945 Büyük Vatanseverlik Savaşı’nın 80. yıldönümü nedeniyle 1959 yapımı ‘Bir Asker Destanı’ filmi ile başladı. Etkinlik 29 Ağustos’a kadar sürecek. Törene, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar ve sinemaseverler katıldı.

Başkonsolos Buravov açılış konuşmasında “Özgürlük ve insanlık idealleri adına Kızılordu askerleri ile birlikte savaşan bütün Sovyet halkları kardeşlerimize teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi. Günlük siyasi çıkarlara hizmet eden bazı sorumsuz hareketlerin Naziler ve işbirlikçilerinin gayriinsani suçları ile savaşan ve Holokost’un sayısız kurbanları ile ilgili gerçeğin çarpıtılmasına da dikkat çekti. Mosfilm’in seçkisi en iyi savaş filmleri Türkçe altyazılı olarak ücretsiz olarak CKM’nin internet sitesinden ücretsiz olarak indirilebilecek.

Haberin Devamı

YURDAKUL ‘SAKIN KESME’DE NE DİYOR

AĞAÇ
ve orman sevgisi ve bilincini okullarda öğrencilerimize çok iyi işlemeliyiz. Bu konuda yazılmış çok güzel şiirler de vardır. Onlardan birisi de Mehmet Emin Yurdakul’un ‘Sakın Kesme’ şiiridir. Siz bu başlığı ‘Sakın Yakma’ diye değiştirip okuyabilirsiniz.

Sakın kesme, her dalından bir güzel kuş ses versin;

Sakın kesme, gölgesinde yorgun çiftçi dinlensin;

Sakın kesme, şu sevimli köye kanat-kol gersin;

Sakın kesme, aziz vatan günden güne şenlensin!..

Sonuç olarak ormanı korumak, vatanı korumaktır.

Öyleyse ormanlarımızı gözbebeğimizi gibi koruyalım.    B. CEBECİ

MESAJ PANOSU

İKKB Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, kadın hareketinin Afgan kadınlar için örgütlendiğini belirterek, Uluslararası Üniversiteli Kadınlar Federasyonu’nun (GWI) yaptığı çağrıya destek verdi. Moroğlu, “Kadın hakları ihlali bir insan hakları ihlalidir ve küresel bir sorundur. Hükümetler ve uluslararası kuruluşlar harekete geçmeli” dedi.

Haberin Devamı

-“EVET, futbolu bozan unsurlar olmadığı sürece ‘Futbol futboldur her zaman’. Futbolu bozan unsurlar: ‘Siyasiler, tüccar kimlikli yöneticiler, teknik adamlar, bir grup holiganlar, mafya bozuntusu çakallar, oligark denen şımarık ve görgüsüz Rus zenginler ve petrol zengini Araplar, futbol simsarları dediğim sözde menajerler ve futbolcular. İtirazı olan var mı?”                      Şevket ÇORBACIOĞLU

BİLİYOR MUSUNUZ
DERSHANE İŞİ KARIŞIK

- NİĞDE Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, “14 Mart 2014 itibarıyla 3.530 özel dershaneden 1,618’inin başka bir özel eğitim kurumuna dönüştürüldüğünü açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı, 1912 dershanenin ise kapatıldığını bildirdi” açıklamasını yaparak ‘Ülkemizde özel etüt merkezi yok. Eğitim gibi özel dershane işi de karışık” dediğini...

- MUSTAFA Temizer’in “Dilsiz şeytan olmamak’ yazısında “Unutmayalım. İştirak etmediğimiz, çilesini çekmediğimiz bir kurtuluş mümkün değildir. Milletimizin ve yöneticilerimizin uyanması, basiretle hareket etmesi (yanılmadan gerçekleri görebilmesi, gelecekle ilgili sezgi, uyanıklık, anlayış, kavrayış ve vizyon sahibi olması) dilek, temenni ve duasıyla” diye yazdığını...

Yazarın Tüm Yazıları