Hem baş başa hem arkadaşlarla...

Karaköy’de yeni açılan Aşeka’ya büyük beklentilerle gitmedim ama buradan çok hoşnut ayrıldım. Her şeyden önce mekânı sevdim. Sade ama rahat ve sohbet için çok uygun. Özellikle deneyin diyeceğim bir tadımlık var. Şefin Amerika’da keşfettiğini düşündüğüm ‘tater tots’. Ama oradakilerden bile iyiydi. Ne mi bu? Rendelenip buharda pişmiş patates... Kalıplarda soğutulduktan sonra dilimlenip kızartılıyor.

Haberin Devamı

Aşeka, Karaköy’de çok yeni açılan bir lokanta. Son İstanbul ziyaretimde arka arkaya birçok lokantaya gittim ve açıkçası yüksek beklentiyle gittiğim mekânlar beni hayal kırıklığına uğrattı. Geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi artık Michelin Rehberi bir otorite değil. Otorite, özellikle de gastronomik otorite benim ilgimi çeken bir konu. Görüşlerimi merak edenlere bir müjdem de var: Önümüzdeki senenin başında bu konulara da değinen bir kitabım, Besim Hatinoğlu’nun katkılarıyla İletişim Yayınla-
rı’ndan çıkacak.

Hem baş başa hem arkadaşlarla...

Aşeka’ya büyük beklentilerle gitmedim ama çok hoşnut ayrıldım. Her şeyden önce mekânı sevdim. Aşırı gösterişten kaçınmışlar, sade ama rahat ve sohbet için çok uygun. Kullanılan renkler gözü yormuyor ve ruhu okşuyor. Sandalyeler rahat, servis iyi, yemekler lezzetli. Aşırı sofistike ya da yaratıcı olmaya çalışmadan ‘comfort food’ (Kalorisi bol, nostaljik duygular da uyandıran, mutlu eden lezzetler) denen tarzda, iyi düşünülmüş ve lezzetli tabaklar var. Günümüz ölçütlerine göre fiyatlar makul.

Haberin Devamı

Aşeka mutfağının başında Amerika’da eğitim görmüş, ünlü şef Thomas Keller’in Bouchon adlı lokantasında çalışmış Ömer Akosman var. Burayı iki genç ve güler yüzlü yatırımcıyla birlikte açmışlar. İnşallah başarılı olurlar.

Hem baş başa hem arkadaşlarla...

Yediğim en iyi yemek şuydu diyemem çünkü her şey belli bir düzeyi tutturdu ya da üstündeydi. Ama “Sakın kaçırmayın” diyeceğim bir tadımlık var. Ömer’in Amerika’da keşfettiğini düşündüğüm ‘tater tots’. Ama oradakilerden bile iyiydi. Ne mi bu? Rendelenip buharda pişmiş patates. Kalıplarda soğutulduktan sonra dilimlenip kızartılıyor, sirke ve tuzla çeşnilendirilip sarımsaklı mayonezle servis ediliyor.

Hem baş başa hem arkadaşlarla...

Haberin Devamı

DÖKÜM IZGARADA PİŞMİŞ KUZU SIRT

Tater tots’ın yanında iştah açıcı bir salata da yedik. Stracciatella peyniri, balla kompres edilmiş nektarin, kavrulmuş Antep fıstığı, bebek turp, hindiba ve sherry vinegret. Sonra somon rillettes tattık. Taze somon vakumda pişirilip füme somon, crème fraiche (taze krema çeşidi) ve mayonezle karıştırılıyor. Üzerine minik turp, salatalık turşusu, kırmızı soğan, Frenksoğanı ve tarhun serpiştiriliyor. Yanında ince dilimlenmiş tam buğday kıtır ekmekle servis ediliyor.

İki de hamurişi denedik: Ricotta capelletti ve arpa şehriye risotto. Aralarında seçim yapmak zor çünkü ikisi de
oldukça başarılı. Mantar sevenler risotto tercih edebilir çünkü arpa şehriye kurutulmuş ve taze mantar suyunda pişerek bu lezzeti emmiş. Risotto tereyağı, parmesan ve crème fraiche’le bağlanmış ve üzerinde istiridye mantarı ve parmesan peyniriyle servis ediliyor. Capelletti de iyi ama! El açması ve içi ricotta-parmesan-pazı sapı üçlüsüyle doldurulmuş. Elde edilen peynir altı suyu da taze baharatla tatlandırılıp makarnanın parmesan ve tereyağlı sosunda kullanılmış. Serviste hafif sotelenmiş pazı yaprakları ve parmesan eklenmiş.

Haberin Devamı

Hem baş başa hem arkadaşlarla...
Müeyyedzade, Arapoğlan Sok. No: 6a, Karaköy/İstanbul; (0530) 339 83 78

Denediğimiz iki ana yemekten ilki kuzu sırtıydı. Döküm ızgarada pişmiş marine kuzu sırt (kuzu karski); ızgara kuşkonmaz, salsa verde ve limon turşusuyla servis ediliyor. Kuzu iyiydi ama küçük bir detay bu yemeği bir gömlek üste taşımış; o da salsa verde. Yani çeşitli otlar, zeytinyağı, limon ve sarımsak bileşimi. Kuzunun lezzetini maskelemeden ona katkıda bulunuyor. Evde kuzu sırt veya pirzola pişirirseniz denemenizi öneririm. İkincisi; dana gerdan pave. Gerdan 4 saat, bira ve misoyla ağır ağır pişmiş ve polenta üzerine yarı kurutulmuş domates salatasıyla servis ediliyor. Sosuysa çektirilmiş kendi suyu ve kırmızı şarapla tavuk demi-glace. Ben dana gerdanı azıcık kuru buldum. Kanımca aynı yemek kuzu gerdanla hazırlansa daha yağlı ve lezzetli olur.

Haberin Devamı

Hem baş başa hem arkadaşlarla...

Elbette tatlıların da tadına baktık... Fındık ve beyaz çikolata kremalı sosla gelen bitter çikolatalı tart bayağı iyi. Kaküle ve papatyalı panna cotta da üzerinde reyhan, böğürtlen, reyhan jölesi ve bal-yulaf crumble’la lezzetlendirilmiş. Ama maalesef İtalya’daki düzeyde süt ve yumurta bizde bulunmadığı için üst düzeyde bir panna cotta mümkün değil.

Bu kadar yemeği kaç kişi yediniz diye sorarsanız, beş kişiydik. Aşeka’nın hem ‘tete a tete’ (baş başa) bir akşam yemeği hem de yakın arkadaş grubuyla yenecek güzel bir yemek için çok uygun olduğunu belirteyim.

Yazarın Tüm Yazıları