Türkiye başarı öyküleri yazmaya devam edecek

DEİK bünyesindeki Türkiye-ABD İş Konseyi ve American Turkish Concil’ın (ATC) 36’ncı yıllık ortak toplantısı için Washington’dayız. Trump International Hotel’de gerçekleşen toplantının “Türkiye’de Yatırım İklimi” başlıklı panelinde moderatör Patrick Anderson, Philip Morrissa CEO’su Enrique Jimenez’e sordu:

Haberin Devamı

- Neden Türkiye?

Jimenez, yanıta nüfustan girdi:

- Türkiye’nin genç nüfusu hem üretim, hem de tüketim açısından önemli. Dinamik nüfus, uluslararası şirketler için cazibe oluşturuyor. Genç nüfus, Türkiye’nin itici gücü ve uzun yıllar öyle olacak. Ayrıca Türkiye’de orta sınıf büyüyor ve gelişiyor.

Coğrafi konuma dikkat çekti:

- Türkiye’nin lokasyonu da önemli ve öyle olmaya devam edecek. Dünyada kaç ülkenin böyle bir coğrafi konumu var?

Türkiye’nin bugüne kadar güzel başarı öyküleri yazdığını belirtti:

- Türkiye’nin başarı öyküleri yazmaya devam edeceğine inanıyoruz. Bazen bir kağıda çok yakından bakınca iyi okuyamaz, net göremezsiniz. Konjonktürel olan ile yapısalı birbirinden ayırarak bakmalıyız. Olup bitenlere biraz bu gözle, yukarıdan bakarak değerlendirebilirsek, Türkiye’yi çok daha iyi anlayabiliriz.

Haberin Devamı

Paneli izleyen bir Türk işadamı Jimenez’e şu soruyu yöneltti:

- Türkiye’de çalışan yabancı CEO’lar neden olaylara bizim gibi pozitif tarafından bakar hale geliyor? Türkiye’nin bugün mücadele etmesi gereken bir algı sorunu yok mu?

Jimenez, yetkin isimlerle bu tartışmaya girmek istemediğini vurgulayıp, ekledi:

- Türkiye’ye şirket olarak güveniyoruz. Yatırıma devam ediyoruz. Türbülans yaşadığımız doğru. Philip Morris’in dünyadaki diğer CEO’larıyla bir araya geldiğimde, başka ülkelerin farklı düzeylerde türbülanslar, gerilimler yaşadığını duyuyorum. Gündemin sakinleşmesi bizim çok istediğimiz bir şey. Ancak, yatırımcıların bakışı çok daha orta ve uzun vadelidir.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kamu-Özel Sektör İşbirliği Daire Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, “Neden Türkiye?” sorusuna şu yanıtı verdi:

- Türkiye’de reformlar devam ediyor. Ülkemizde uluslararası yatırımcıya dönük, “Turkuaz Halı” uygulaması var. Rahat çalışabilmeleri için her türlü imkan tanınıyor.

ABD merkezli bir uluslararası grubun ülkemizdeki CEO’su, “Türkiye başarı öyküleri yazmayı sürdürecek” diyor....

Bu mesajı Washington’da inanarak, içtenlikle vermesi, Türkiye için önemli değil mi?

Türkiye başarı öyküleri yazmaya devam edecek

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE YATIRIM 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

PHILIP Morris Türkiye CEO’su Enrique Jimenez, Washington’daki panel sonrası sohbetimizde Philip Morris-Sabancı olarak son 3 yılda 300 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını belirtti:

- Şirketimizin Türkiye’deki toplam yatırımı 1 milyar doların üzerine çıktı.

2016’da 235 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını vurguladı:

- Philip Morris International’ın en büyük üretim tesisi Türkiye’de. İzmir Torbalı’daki fabrikamızdan 27 ülkeye ihracat yapıyoruz.

Şirketin “yetenek ihracı”na dikkat çekti:

- 100’ü aşkın Türk çalışanımız Philip Morris International’ın diğer ülkelerdeki iştiraklerinde görev alıyor. Yani, “yetenek fabrikası” gibiyiz.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ‘ÇOK ÖZEL’ BİLEŞİM

AVRUPA İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, Washington’daki TAİK-ATC toplantısındaki panelde, Türkiye’nin son 2.5 yıldır en çok kredi verdikleri ülke olduğunu belirtti:

- Bu, Türkiye’nin dinamizminden, hikayesinin temelinin sağlamlığından kaynaklanıyor. Türkiye, son derece dirençli bir ekonomiye sahip. 2016’da çok zor koşullar içinde yüzde 2.9 büyüdü. Bugünün dünyasında dikkat çekici bir oran.

Bankaların sağlamlığına işaret etti:

- Türkiye’deki bankalar yatırımların finansmanında KOBİ’ler dahil rahatlıkla rol alıyor.

Marquet, paneli yöneten Patrick Anderson’un “Neden Türkiye?” sorusunu şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

- EBRD’nin toplam işlerinin yüzde 20’sini Türkiye oluşturuyor. Banka yönetimi bana her gün bu soruyu soruyor. Türkiye, son derece özgün bir ülke. Gelişmekte olan ülke ile gelişmiş ülke karakterlerini aynı anda içinde barındıran, çok özel bir bileşim.

Ardından ekledi:

- Türkiye politik durumdan bağımsız, ekonomide önemli fırsatlar sunmaya devam ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları